بئاتریچه مازینی و هدی حدادی دو نویسنده و تصویرگر بنام ایتالیایی و ایرانی در هفتمین روز از نمایشگاه کتاب تهران در غرفه ایتالیای سرای ملل در مورد اهمیت تصویرگری در کتابهای کودکان سخنرانی کردند.
در ابتدای نشست هدی حدادی تصویرگر، نقاش، شاعر و نویسندهی ایرانی که تاکنون برندهی چند جایزهی بینالمللی در زمینهی تصویرگری کتاب کودک شده است، با تاکید بر اینکه تصویرگری در ایران مرهون تصویرهای کتابهای قدیمی از جمله شاهنامه و داستانهای کهن است، گفت: تصویرگران ایرانی از توانمندترین افراد فعال در حوزهی کتاب کودکان در دنیا هستند.
حدادی با اشاره به اینکه کودکان امروز به علت استفادهی هر روزه از گوشی همراه، تبلت و دیگر گجتهای اینچنینی افرادی کمحوصله هستند بر ضرورت افزایش انتشار کتابهای تصویری برای این گروه تاکید کرد و گفت: علاوه بر ضرورت در نهایت میتوان نتیجه گرفت که کتابهای تصویری و بیکلام، فرهنگ قصهگویی را در کشور زنده میکنند.
وی در این مورد توضیح داد: در کتابهای تصویری اغلب در هر صفحه تنها یک جملهی کوتاه نوشته میشود و بقیهی داستان از طریق تصویر روایت میشود. بنابراین ضروری است که مادر یا یک بزرگتر در کنار کودک و در یافتن داستان کتاب مناسب به کودک کمک کند و با روشهای مختلف و حتی چندباره داستان کتاب را با همدیگر از نو بگویند.
حدادی افزود: به خاطر همین اهمیت است که بتازگی برنامهای به سرپرستی فریدون عموزاده خلیلی از طراحان بنام ایران برای تولید کتابهای تصویری در کشور آغاز شده است.
ایتالیا از صادرکنندگان بزرگ کتابهای تصویری در دنیاست
در این نشست همچنین بئاتریچه مازینی روزنامهنگار، نویسنده، مترجم و ویراستار از نویسندگان پرکار ایتالیایی در زمینهی کتاب کودکان نیز با شرح روند تولید کتابهای تصویری در ایتالیا گفت: برخلاف ایران که در ادبیات کهن خود جایگاه ویژهای برای ادبیات تصویری داشته است، تصویرسازی در کتابهای مدرن ایتالیا بیشتر از فرانسه، انگلیس و حتی امریکا وام گرفته است.
مازینی با بیان اینکه در دههی 70 میلادی بسیاری از نویسندگان ایتالیایی در خارج از کشور به تولید کتابهای تصویری میپرداختند، به وارداتی بودن کتابهای تصویری در داخل ایتالیا اشاره کرد و افزود: تقریبا در 15 سال اخیر برخی ناشران با برگزاری کارگاههایی برای فعالیت تصویرگران، به این رشته رونق بخشیدند و حالا ایتالیا از صادرکنندگان بزرگ کتابهای تصویری در دنیا به شمار میرود.
وی در این زمینه به سایلنت بوک (silent book) یعنی به معنای کتاب بیکلام به عنوان ژانر جدیدی از کتاب کودکان اشاره کرد و گفت: در این نوع کتاب، کلام جای خود را به تصویر میدهد و روایت داستان از زبان تصویر بیان میشود.
سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «یک کتاب بیشتر بخوانیم» از 13 تا 23 اردیبهشت در مجموعهی نمایشگاهی شهر آفتاب برگزار میشود. مجموعهی شهر آفتاب در اتوبان خلیج فارس، روبه روی حرم مطهر امام خمینی (ره) قرار دارد.
نظر شما