ناهید معتمدی-کارشناس و منتقد ادبیات کودک در یادداشت کوتاهی، نگاهی به رمان «وحشی» نوشته دیوید آلموند با ترجمه نسرین وکیلی کرده است.
در رمان «وحشی» شخصیت اصلی رمان، پسر نوجوانی است به نام «بلو» که پدرش را از دست داده است. بلو پسری است که بنا به تشخیص خانم مشاور مدرسه، قادر است افکار و احساسات خود را به زیبایی به قلم بکشد و اینگونه دردهایش را نشان دهد. او تا وقتی پدرش زنده بود، زندگی شادی داشت اما وقتی او را از دست داد، خشم درونش نسبت به مسائل گوناگون ظاهر میشود. معلم او را به نوشتن ترغیب میکند. بلو احساسات خود را در قالب داستانی به نام «وحشی» مینویسد. این داستان پر از غلط املایی است اما علت آن را کوچک و کم سن بودن خود میداند، سرانجام خودش یکی از شخصیتهای داستانش میشود.
بلو در داستان وحشی حضور دارد. او وحشیِ درون خود را به شخصیت اصلی داستان تبدیل میکند و در روند داستان از پسری به نام هاپر که قُلدر است و مرتب مایهی آزار او میشود، انتقام میگیرد. (هاپر در عالم واقع هم وجود دارد). و در نهایت بلو به وسیله وحشی درونش که همان وحشی شخصیت داستان است، میتواند بر هاپر غلبه کند.
ویژگیهایی که این داستان را از دیگر داستانها متمایز میکند عبارتند از:
1ـ شیوه برونافکنی احساس و عواطف، روند حرکت شخصیت و کنار آمدن با مسئله و نگاه انسانی او
2ـ ساختار قومی که با تصاویر هنرمندانه قوت بیشتری میگیرد
3ـ استفاده از تکنیک داستاننویسی در رواندرمانی نوجوان و تکیه بر قصهگویی و آفرینش و خلاقیت در جهت پرورش شخصیت و رشد انسان
4ـ گنجاندن موضوعهای متعدد از جمله پرورش عاطفی انسانی، برجسته کردن نقش خانواده و روابط موجود در آن و درونمایهی حیرت انگیر و تکاندهنده آن
5ـ نمایاندن قدرت در دنیای داستان و دنیای هنر
6ـ بیان زیبای حس تلخ فقدان یک غریزهی قلدری و عبور از سختیها و چگونگی تخلیه احساسات منفی و برخورد درست در زمان از دست دادن عزیزان
7ـ پردازش زیبای داستان در قالب رئالیسم جادویی و ابعاد قوی آن
نظر شما