احمد نقیبزاده، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران کتاب «بنیادهای اندیشهی سیاسی مدرن» را برای مطالعه پیشهاد داد.
وی افزود: من طرفدار کتابهایی هستم که ذهنیت مخاطب را عوض کند و راه جدیدی نشان دهد و تحولی در ذهن فرد ایجاد کند. در این کتاب اسکینر مساله آزادیخواهی را فارغ از عوامل و عناصر دیگر به عنوان آنچه در ذات انسان هست، مطرح کرده است.
نگاهی به کتاب «بنیادهای اندیشهی سیاسی مدرن»
این کتاب یک گزارش کلی از اندیشه سیاسی اواخر قرون وسطی (قرن 13 و 14) است که به اوایل عصر مدرن میرسد و این برهه، زمان حساسی است. مولف متون این دوره از جمله ماکیاولی، آراسموس، توماس مور و... و اصلاحگران دینی مانند کالون و لوتر را بررسی کرده است؛ بررسی زمینههای رنسانس اندیشهها در دل تاریخ یک ارمغان فرهنگی.
در این کتاب، اسکینر به قرون 11 و 12 و به بررسی جنبشهای آزادیخواهانهای که در شهرهای شمال ایتالیا شکل میگیرد، میپردازد؛ جنبشهایی که البته سرکوب و دچار بحران میشوند، اما بالاخره خود این آزادیخواهی به عنوان یک عنصر مستقل، اهالی فلورانس و سایر شهرهای اروپا را به دنبال خود میکشاند. به دنبال جنبشهای آزادیخواهی، فکر تولید و کتابهایی نیز تالیف شد و در پی آن بحثهای نظری پدید آمد و بعدها این عوامل زمینهساز رنسانس شد.
بنابراین رنسانس در خلا به وجود نیامد. زمینهسازیهایی که اسکینر به شرح آن در شکلگیری رنسانس پرداخته، ویژگیهای بسیاری به کتاب «بنیادهای اندیشه سیاسی مدرن» میدهد. مولف در جلد دوم کتاب به جنبش اصلاح دینی میپردازد و در آن درنگ جدی بر مارتین لوتر (کشیش متجدد) و ژان کالون (مصلح معروف مذهبی در ژنو) دارد و بحث خود را در این حیطه در شرایط اجتماعی خاص آن پیگیری میکند.
نظر شما