کتاب «هُمافر» روایت نقش همافران در پیروزی انقلاب اسلامی به قلم مهدی نوروزی به همت دفتر ادبیات انقلاب اسلامی منتشر شده است.
نویسنده در مقدمه کتاب یادآور میشود، یا به تعبیر دقیقتر نسبت به اهمیت تاریخنگاری تحولات ارتش در دوران مبارزات انقلابی تاکید میکند که «اگر نویسندگان و محققین موفق به بررسی و نگارش حوادث مربوط به انقلاب اسلامی در ارتش شاهنشاهی بشوند، خواهند دید اعتقادات دینی تا چه وسعتی و یا چه عمقی در میان افراد نیروهای نظامی گسترش و نفوذ داشته و سبب چه میزان فعالیتهای انقلابی شده است.»
نگارنده خاطرات «هُمافر» نتیجه این بررسی را برای نویسندگان اینگونه تشریح میکند که «در این صورت نظرات و نگاه تازهای نسبت به ارتش رژیم گذشته پیدا کرده و دلایل اصرار گروهکها بر انحلال ارتش در اوایل پبروزی انقلاب اسلامی و تایید و تعریف حضرت امام(ره) از ارتش را درک خواهند کرد.»
نوروزی در ادامه به نام تعدادی از شخصیتهای نظامی جمهوری اسلامی ایران اشاره میکند، که سند وجود روحیه اعتقادی نظامیان در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی است. نگارنده نام بزرگانی مانند شهید سرلشگر کلاهدوز، و دوستانشان در گارد یگانهای مختلف نیروی زمینی، فعالیتهای شهید سرلشکر بابایی و آقا کرمانی، امیر حسینی، سرهنگ خداوردی، سرهنگ آقاجانی، سرهنگ امیدی، سرهنگ حمزهای و همکارانشان در پایگاه یکم شکاری تهران، فعالیتهای سرهنگ کشاورز، سرهنگ مهدوی و دوستانشان در ستاد نیروی هوایی، فعالیتهای کارکنان فنی و خلبانهای هوانیروز و ... همگی حکایت از گستردگی مجاهدتها و تلاشهای چهرههای مومن و معتقد نظامی در سراسر ارتش شاهنشاهی را فهرست کرده است.
به گفته این نویسنده «تلاشهای عناصر مومن انقلابی در ارتش در اواخر عمر رژیم سابق بهصورت اعتصاب، راهپیمایی و پیوستن به انقلاب ظهور کرده بود و اوج ظهور، در بیعت تاریخی هُمافران با حضرت امام (ره) تجلی یافت که به پیروزی انقلاب سرعت بخشید.» نوروزی در مقدمه به احتمال زیاد به پرسش مخاطب مبنی بر کشتار مردم انقلابی از سوی نظامیان پاسخ میدهد.
«این که بخشی از نیروهای زمینی ارتش شاهنشاهی مقابل انقلاب صفآرایی کرده و تا آخرین نفس به کشتار مردم بیدفاع اقدام کردند، واقعیتی انکارناپذیر است، اما همین بخش به علت ناآگاهی، علاقه و پیوندشان با رژیم شاه، کوچکتر از آنی بودند که در رسانهها انعکاس پیدا کنند و چنین بود که توسط نظام سلطه جهانی بزرگنمایی شدند!»
نویسنده در ادامه این پاسخ تاکید دارد که ارتش بخش منفک از جامعه به پاخواسته در مقابل استبداد نبود؛ «واقعیت ابن بود که بدنه تنومند ارتش همانند اکثریت مردم ایران از وابستگی به بیگانه و خدشهدار شدن عزت و اعتبار خود رنج میبردند و خواهان استقلال و آزادی خویش از یوغ اجنبی بودند. امید است نویسندگان، محققین و مورخین ما بتوانند با استناد به مدارکی که موجود است، این واقعیت را آنچنان که بوده در مباحث و تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی ثبت و ضبط نمایند. واقعیتی که چهره تابناکش را در طول هشت سال دفاعمقدس به مردم انقلابیمان و جهانیان نشان داد. حقایقی که با زوایای پنهان روح انسان از یک جهت و دیدگاهها و ارزشهای اجتماعی حاکم در آن دوره از جهت دیگر ارتباط دارد.»
بخشی از کتاب همافر
«مردم مسلمان و انقلابی مشهد که نقش موثر کارکنان نیروی هوایی را در پیروزی انقلاب اسلامی از رسانههای مختلف شنیده بودند، گروه گروه بهطرف پایگاه هوایی مشهد راهپیمایی کرده و با دادن شعار از آنها سپاسگزاری میکردند. در هر تجمعی که جلوی پایگاه تشکیل میشد، یکی از اعضای کمیته طی سخنرانی مختصری از آنها تقدیر و تشکر به عمل میآورد. چنین حرکت تشکر و تمجید از کارکنان نیروی هوایی تا چندین روز پس از پیروزی انقلاب ادامه داشت.»
نخستین چاپ کتاب «هُمافر» با شمارگان دو هزار و 500 نسخه در 432 صفحه، بهبهای 17 هزار تومان از سوی انتشارات دفتر ادبیات انقلاب اسلامی منتشر شده است.
نظر شما