سه‌شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۹
اسطوره جمشید، کمیک استریپ شد

در مراسم رونمایی از رمان مصور «جمشید؛ طلوع» عنوان شد: این اثر علاوه بر بن مایه هنری و دراماتیکی که از آن بهره مند است توانسته کمیک را هم به خدمت متن درآورد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «جمشید؛ طلوع» نخستین رمان استودیو هورخش بود که عصر دیروز ۲۷ دی‌ماه ۱۳۹۵ با برگزاری مراسم رونمایی در شهر کتاب فرشته به علاقه‌مندان فرهنگ ایران معرفی شد؛ روایتی داستانی از روزهای ابتدایی پادشاهی جمشید.

 «جمشید؛ طلوع»  پیش درآمدی برای انیمیشن سینمایی «آخرین داستان»  ساخته اشکان رهگذر است. «جمشید؛ طلوع» برداشتی است آزاد از شاهنامه که داستانی از روزهای آغازین بر تخت نشستن یکی از پادشاهان اسطوره‌ای را روایت می‌کند. محمد چرمشیر به‌عنوان ویراستار متن و  فائزه سپهرصادقیان، به‌عنوان سرپرست تصویرگران (در کنار شیوا گل‌محمدی و داود دیبا) از منظر گرافیکی کار را قابل‌توجه کرده است.

در شهر کتاب فرشته کریستف رضاعی، مهین جواهریان، علیرضا گلپایگانی، هرمز حقیقی، سعید ترخانی، هدی اثنی‌عشری و امید حق‌شناس برای رونمایی این اثر حضور داشتند. 
 
مهرداد تویسرکانی گفت: گرافیک رمان «جمشید؛ طلوع» اثری ست که در حوزه کمیک قابلیت دسته‌بندی  است.  راستش مدت‌ها بود در این زمینه کاری ندیده بودم که بشود با تماشایش حقیقتاً لذت برد. موضوع مهم‌تر این است که در این اثر با کمیکی کاملاً فارسی روبه‌رو هستیم. البته اولین بار نیست که کاری در این حوزه منتشر می‌شود اما شخصاً اطمینان دارم کاری با این درستی و تمیزی برای اولین بار است که در تاریخ نشر ایران روی می‌دهد.

او با اشاره به میزگردی که حدود ۱۰ سال پیش درباره کمیک و گرافیک نوبل برگزار شده بود، افزود: در آن جلسه یکی از چهره‌های شناخته شده حوزه کودک و نوجوان، دیدگاهی را مطرح کرد که مفهومش سطحی بودن کار کمیک بود. با این توضیح آن استاد معتقد بود کودکی که کتاب خواندن را با کمیک آغاز می‌کند، در آینده به فردی سطحی خوان مبدل می‌شود و در ادامه زندگی هم همین وضع را حفظ خواهد کرد.
 
تویسرکانی ادامه داد: در موقع شنیدن این جملات به‌قدری دلخور شدم که از خاطرم رفت بگویم خود من هم اثر جاودانه «مکبث» را با کمیک شناختم. با همان حال و هوای دوران کودکی خیلی شکسپیر را دوست داشتم چون فکر می‌کردم او کمیک کار است. این خاطره را گفتم تا به نظرم درباره کمیک برسم. از نگاه من کمیک نه تنها کاری سطحی به‌حساب نمی‌آید بلکه فعالیتی است عمیق که در صد و پانزده سال گذشته به‌مثابه یک رسانه خارق‌العاده رشد کرده و راهش را هم ادامه داده است.
 
او با تأکید بر اهمیت کمیک اظهار کرد: تصور اینکه آثار کمیک صرفاً برای کودکان است، تصور نادرستی است زیرا دست‌کم تصویرسازی‌های آثار کمیک و گرافیک نوبل در نوع خود آثار هنری شاخصی هستند که باید در تاریخ هنر موردبررسی قرار گیرند. به‌هرحال کمیک صرفاً یک کتاب نیست بلکه یک شیء هنری است و من شخصاً با برخی از کمیک‌ها با وسواس یک مجموعه‌دار هنری برخورد می‌کنم. از اینکه می‌توانم «جمشید؛ طلوع» را در زمره آثاری ازاین‌دست طبقه‌بندی کنم خرسندم.
 
در ادامه آیین رونمایی از کتاب «جشمید؛ طلوع» نوبت به نویسنده اثر رسید تا نگاهش درباره کمیک، گرافیک و البته آنچه در کتاب «جمشید؛ طلوع» موردبحث قرارگرفته تشریح کند.

اشکان رهگذر سخنانش را از مقدمه شکل‌گیری این اثر آغاز کرد و گفت: برای من همه چیز از آنجایی آغاز شد که در سفری که به پاریس داشتم  با «گرافیک نوبل» آشنا شدم. وقتی به کتاب‌فروشی‌های شهر سر می‌زدم قفسه‌هایی را می‌دیدم که ناخواسته نظرم را به‌سوی خودشان جلب می‌کردند. راستش همان موقع بود که حس کردم با دنیای تازه‌ای روبه‌رو شده‌ام که با کمیک استریپ هایی که قبل از آن، دیده بودم تفاوت بسیاری داشت.
 
او با اشاره به تأثیر پروژه «آخرین داستان» بر روی این نوع نگاه افزود: تجربه این انیمیشن سینمایی که هفت سالی می‌شود در حال کار کردن بر روی آن هستیم باعث شد تصمیم بگیریم به داستانی بپردازیم که علاوه بر مرتبط بودن با داستان انیمیشن، فضایی مستقل داشت. این رمان در سه چرخه که پیش‌ازاین در انیمیشن «آخرین داستان» به آن رسیده بودیم، نوشته شده است. بناست در هر چرخه چند جلد رمان گنجانده شود. چرخه اول که «جمشید طلوع» نام دارد و هم‌اکنون وارد بازار کتاب می‌شود به تشکیل حکومت و قدرت­‌گیری جمشید می‌پردازد.
 
او افزود: البته این رمان با برداشتی آزاد از روایت شاهنامه نوشته شده است. برای پرداختن به داستان از متون زیادی استفاده شده که تاریخ پیشدادیان، وندیداد، اوستا تنها بخشی از آنها است. بنابراین می‌شود گفت داستان «جشمید؛ طلوع» صرفاً بر اساس شاهنامه نوشته نشده و روایت‌های کتب کهن دیگر هم در آن وجود دارد که علاوه بر شاهنامه فردوسی که باارزش‌ترین، زیباترین و مفصل‌ترین بخش از تاریخ اساطیری ماست، آنها هم  دارای اهمیت هستند.

رهگذر ضمن تشکر از محمد چرمشیر، هنرمندان استودیو هورخش، فائزه سپهرصادقیان و معرفی گروه رام که ساخت قطعه آوایی این اثر را به عهده داشته، از انتشار جلد بعدی این رمان هم خبر داد: چرخه دوم این اثر که به‌زودی با عنوان «جمشید؛ غروب» منتشر خواهد شد، روایت انحطاط پادشاهی جمشید است و پایان این داستان درواقع با ابتدای قصه انیمیشن «آخرین داستان» پیوند می‌خورد. چرخه سوم نیز مجموعه‌ای چهار جلدی است متکی به انیمیشن «آخرین داستان» که اسرار بسیاری را فاش خواهد کرد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها