سه‌شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰
فروتن: نگاه تخصصی به طرح‌های مروج کتابخوانی ضرورت دارد

معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان با بیان این‌که برگزاری طرح‌های مروج کتابخوانی باعث ایجاد فضای جنب و جوش در شهرها و روستاهای سراسر کشور شده‌اند، گفت: نفوذ طرح‌های مروج کتابخوانی به روستاها و عشایر، نقطه مثبت این طرح‌ها است. اما پیشنهاد می‌کنم اجرای آن به لحاظ جغرافیای مکانی و انسانی توسعه یابد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» از جمله طرح‌های مروج کتابخوانی هستند که تاکنون دو دوره از آن‌ها با همت و حمایت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شده‌اند. سومین دوره آن‌ها در سال جاری در حال برگزاری است.

«پایتخت کتاب ایران» عنوان طرحی در ایران است که بر مبنای آن هر سال شهری به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب می‌شود. بخش‌هایی از این طرح، از پایتخت جهانی کتاب الگوبرداری شده است اما از نظر ساختار اجرایی همخوانی‌های زیادی با شرایط فعالیت فرهنگی در ایران پیدا کرده است. در نخستین سال رقابت میان شهرهای ایران برای کسب عنوان پایتخت کتاب، «اهواز» با مشارکت نهادهای غیردولتی همچون کانون آموزش شهروندی برای توسعه (کاشت) موفق به اخذ این عنوان شد. در سال دوم «نیشابور» توانست این عنوان را از آن خود کند.

«جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» برنامه‌ای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعه‌ای از دستگاه‌های دولتی و غیردولتی اجرا می‌شود. بر این اساس هر سال ده روستا یا آبادی عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی می‌شوند. برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگی‌های خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیت‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را برای تقویت زیرساخت‌های کتابخوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.

خبرنگار «ایبنا» با توجه به قرار گرفتن در آستانه برگزاری آیین اختتامیه سومین دوره این دوره جشنواره، در گفت‌وگو با اهالی قلم، نشر، فرهنگ و مسئولان فرهنگی به بررسی نقش طرح‌های مروج کتابخوانی در ارتقای سرانه مطالعه پرداخته و در نهایت پیشنهادات این صنف را برای برپایی هرچه بهتر این جشنواره‌ها را ارائه کرده است.
 
مجید فروتن در گفت‌وگو با «ایبنا» اظهار کرد: برگزاری طرح‌های مروج کتابخوانی به‌ویژه جشنواره‌های «پایتخت کتاب ایران» و «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» باعث ایجاد فضای جنب و جوش در شهرها و روستاهای سراسر کشور و تشویق و ترغیب مردم برای کتابخوانی شده‌اند.
 
وی با بیان این‌که اجرای طرح‌های نامبرده زمینه مشارکت همه دستگاه‌ها ـ دولتی و غیردولتی ـ در امر ترویج کتابخوانی را فراهم کرده‌اند، ادامه داد: نفوذ طرح‌های مروج کتابخوانی به روستاها و عشایر، نقطه مثبت این طرح‌ها است. اما پیشنهاد می‌کنم اجرای آن به لحاظ جغرافیای مکانی و انسانی توسعه یابد.
 
معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان بر ضرورت تجهیز این طرح‌ها به نگاه تخصصی اشاره کرد و گفت: شایسته است این طرح‌ها به صورت تخصصی برگزار شوند. به طور مثال این طرح‌ها در بخش‌های مختلف دانشگاهی، آموزشی و ... برگزار شوند.
 
فروتن افزود: شایسته است متولیان برپایی این طرح‌‌ها در تعیین ملاک‌های انتخاب پایتخت کتاب ایران و روستاها و عشایر دوستدار کتاب، بیش از هر چیزی، میزان مشارکت بخش‌های خصوصی، تولیدی و نهادهای اقتصادی را در اولویت قرار دهند. به عبارت بهتر، درست است که اجرای این‌گونه اقدامات جزء وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است اما اگر مدیر کارخانه‌ای به این امر ورود پیدا کند، اجرای آن‌ها موفق‌تر خواهد بود.
 
وی بر استمرار حمایت‌های متولیان برپایی طرح‌های نامبرده از برگزیدگان دوره‌های پیشین آن‌ها، تأکید کرد و گفت: وقتی شهر یا روستایی موفق به کسب عنوان پایتخت کتاب ایران یا روستاها و عشایر دوستدار کتاب می‌شود، شایسته است تمام افتخارات و امتیازات آن عنوان، به صورت همیشگی شامل حالش شود.
 
معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان در پایان، گفت: اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان برای سومین دوره جشنواره «روستاها و عشایر دوستدار کتاب» 20 طرح عرضه کرده است که ملاک‌مان در انتخاب این طرح‌ها، نوآوری، همگانی بودن و دخالت بیش از پیش بخش خصوصی بوده است. سال گذشته در این جشنواره، یکی از کتابخانه‌های شهرستان «رزن» استان همدان به نام کتابخانه «شاهنجری» به عنوان برگزیده معرفی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها