چهارشنبه ۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰
«دادگر» 9 ساله شد/ استقبال کم‌نظیر گیلانی‌ها از طرح بهارانه و تابستانه کتاب

نشریه تحلیلی، اطلاع‌رسانی و پژوهشی «دادگر» 9 ساله شد. در این شماره مطالبی از میراث، زیست بوم، حال و هوای ناشران گیلانی، پشت ویترین کتاب، میرزا مهدی‌خان عکاسی و نیم نگاهی به کتاب «سایه مسیح» گنجانده شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «دادگر»، نشریه تحلیلی، اطلاع‌رسانی و پژوهشی به مدیرمسئولی ابراهیم مروجی منتشر شد. شماره سی‌ و نهم این نشریه در حالی به چاپ رسیده که وارد نهمین سال انتشار خود شده است.

«یادداشت مدیر مسئول»، «گاه‌شمار»، «میراث»، «زیست بوم»، «شعر امروز»، «گیلکی شعران»، «مطبخ»، «مدرسه»، «عکسخانه»، «بوم»، «داستان»، «نمایش»، «تاریخ»، «چهره»، «پشت ویترین»، «نیازمندی‌ها» و «یادمان» مطالب شماره سی و نهم نشریه «دادگر» را تشکیل می‌دهد.

نصب تابلوهایی برای مشاهیر گیلان

مروجی در «یادداشت مدیر مسئول» برای رونق گردشگری در شهر رشت آورده است: «مرسوم است که در بسیاری از کشورهای گردشگر پذیر، در برخی از شهرهای تاریخی، در مقابل ساختمان‌ها (حتا اگر بنا و ساختمان آن دیگر پابرجا نباشد) تابلویی حتی‌الامکان تصویری از تاریخچه آن بنا یا محله نصب می‌کنند که هم خود شهروندان و نیز گردشگران بتوانند با پیشینه چنین مراکز و محلاتی بیشتر آشنایی پیدا کنند. در رشت نیز برای نمونه در مقابل خانه (یا کوچه)‌های زادگاه و یا زندگی برخی مشاهیر گیلان می‌توان چنین تابلوهایی را با مشخصات کافی و تصویر شخصیت موردنظر، نصب کرد تا بدین طریق، بر جاذبه‌های فرهنگی شهر افزوده شود. برای این کار نیز، شهرداری رشت می‌تواند کار گروهی را با عضویت جمعی از کارشناسان و تاریخدانان و پژوهندگان تشکیل دهد و البته از مشارکت نهادهایی چون: دانشگاه گیلان، دانشگاه آزاد اسلامی، اداره میراث فرهنگی و نیز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و .... بهره جوید.» (ص 3)
 
اکبر اکسیر، شاعر طنزپرداز گیلانی در یادداشتی به استقبال 9 سالگی «دادگر» رفته و می‌نویسد: «یاشار که زنگ می‌زند مجله چهار ساله 9 ساله شده بود، «آستارا» داغ‌ترین روزهایش را می‌گذراند. «اردوغان» داشت «ترکیه» را دستگیر می‌کرد. «داعش» هنوز در «موصل» نفت می‌فروخت، کامیون «نیس» توقف کرده، تریلی دره «آق‌چای» در حال جابه‌جایی بود. من کنار ملیحه بودم، ظرف می‌شستم یا می‌شکستم یادم نیست! اما سفارش یاشار برای جشن تولد 9 سالگی «سید ابراهیم مروجی» یادم بود.» (ص 5)
 
استقبال کم‌نظیر گیلانی‌ها از طرح بهارانه کتاب

در این شماره مصاحبه‌ای با دکتر مرتضی طالع‌ماسوله، رئیس دبیرخانه شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و از بنیانگذاران سازمان ایرانگردی و جهانگردی سابق نیز در بخش میراث گنجانده شده که در سطوری از آن می‌خوانیم: «توسعه باید بر اساس اقلیم و فرهنگ همان منطقه صورت بگیرد؛ نه این که مدل‌های اقلیم‌های دیگر را بدون توجه به فرهنگ پیاده کنیم. توریست با هدف مشاهده مستقیم فرهنگ ما می‌آید؛ و گرنه تکنولوژی، گردشگری مجازی را، با یک «کلیک» اسان کرده است. مناظر و آثار گیلان را، مردم کشورهای مختلف جهان، می‌توانند از طریق اینترنت ببینند، اما گردشگر می‌خواهد هوای منطقه ما را استشمام کند، خوراک محلی ما را بخورد و شاهد روابط انسانی فرهنگ باشد، اینها قابل دسترسی از اینترنت نیست. مهم‌ترین آسیبی که می‌تواند بر گردشگری گیلان وارد شود، تقلیدی کار کردن به جای تدبیری کار کردن است.» (ص 7)
 
در قسمتی از مصاحبه «وضعیت نشر کتاب در گفت‌وگو با ناشران گیلانی» در بررسی مشکلات حوزه نشر و راه‌های رونق آن آمده است: «برگزاری نمایشگاه‌های کتاب و همچنین ارائه تخفیف به مناسبت‌های مختلف، می‌تواند باعث تهییج و تشویق مخاطبان برای خرید کتاب باشد. تجربه نیز نشان داده، هر جا که تخفیف‌های قابل تامل و همچنین کتاب‌های خوب وجود داشته باشند، حتما از آنها استقبال می‌شود، نمونه موفق این موارد، طرح‌های تخفیفی خرید کتاب باشد، تجربه نیز نشان داده، هر جا که تخفیف‌های قابل تامل و همچنین کتاب‌های خوب وجود داشته باشند، حتما از آنها استقبال می‌شود، نمونه موفق این موارد طرح «بهارانه» و «تابستانه» کتاب است که شاهد استقبال کم‌نظیر مردم از این طرح‌ها در سال جاری بوده‌ایم.» (ص 24)
 
گویش‌های تاریخی را گردآوری و مکتوب کنید

نورالدین هاشمی تکلیمی، نویسنده کتاب «پژوهشی درباره گویش رودباری» با اشاره به خطر فراموشی و نابودی گویش‌های محلی گیلان می‌گوید: «جا دارد گویشوران و یا پژوهشگران این گویش ارزشمند تاریخی را به هر نحو ممکن گردآوری و مکتوب کنند تا از نابودی و فراموشی آن جلوگیری شود. با این همه، این تغییرات گویشی، امری طبیعی است؛ چرا که گویش‌ها و زبان‌ها، به قول خود زبانشناسان، عناصری زنده و پویا بوده و به سرعت در حال دگرگونی و تاثیرپذیری بوده و حتی گاهی، محکوم به فراموشی و نابودی‌اند! بنابر گزارش جهانی زبانشناسی، هم اکنون هر ساله تعداد زیادی از زبان‌های رایج گذشته به بوته فراموشی سپرده می‌شوند.» (ص 30)
 
یادی از میرزا مهدی‌خان عکاسی، از بنیانگذاران صنعت عکاسی در گیلان نیز مطلبی در حوزه تاریخ عکس گیلان است که در این مجال آمده است: «میرزا مهدی خان عکاسی» را به گواهی اسناد و منابع تاریخی موجود، باید به نوعی، «پدر صنعت عکاسی گیلان» و یکی از نخستین عکاسان محلی و بومی در سطح استان گیلان به شمار آورد. درستی این ادعا، تلویحا در میان آثار به جای مانده از پیشینیان، مورد تایید قرار گرفته و همه قراین، حکایت از پیشگام بودن او در هنر عکاسی این خطه از کشور دارد. ... آن گونه که کریم کشاورز، نویسنده و مترجم برجسته کشور و پدر بهمن کشاورز (وکیل سرشناس دادگستری) در کتاب «یادگارنامه فخرایی» نوشته است، «میرزا مهدی‌خان، معروف به عکاس، برای یاد گرفتن عکاسی و خریدن دوربین به تفلیس رفته بود.» (ص 39)
 
زندگینامه و کارنامه انسان‌دوستانه «موسیو آرسین»

«پشت ویترین» اختصاص به معرفی کوتاه چند کتاب و نشریه دارد، از میان درباره کتاب «سایه مسیح» می‌خوانیم: «عنوان کتابی است که به مناسبت صد و دهمین سالگرد تولد نیکوکار گیلانی، «دکتر آرسن خاچاطور میناسیان» به تالیف و گردآوری «ایساک یوناسیان» در شمارگان 1000 نسخه در سال 1395 از سوی نشر معارف به قیمت 8000 تومان به چاپ رسیده است. این کتاب، شامل سه فصل است. در فصل‌های اول و دوم، به زندگینامه و کارنامه خدمات انسان دوستانه «موسیو آرسین» پرداخته شده است و در فصل سوم نیز مقالاتی در وصف «آرسین میناسیان» از نویسندگانی همچون؛ آیساک یوناسیان، دکتر علی بهزادی، احمدعلی دوست، فریدون دهقان، پیرایه خلیلی، الهام کیانپور و ... به چاپ رسیده است.» (ص 77)

نشریه تحلیل، اطلاع‌رسانی و پژوهشی «دادگر» (نخستین نشریه تخصصی بوم‌شناسی ایران) به مدیرمسئولی ابراهیم مروجی، در 80 صفحه، به قیمت 6هزار تومان منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها