سهراب یزدانی، استاد تاریخ دانشگاه خوارزمی پس از مدتها پژوهش از تالیف کتاب «کودتاهای ایران» خبر داد. این کتاب از سوی نشر ماهی منتشر میشود.
وی به سرفصلهای کتاب اشاره کرد و افزود: «درباره کودتا»، «براندازی مجلس اول»، «برچیدن مجلس دوم»، «کودتای سوم اسفندماه 1299»، «کودتای 28 مرداد 1332» و «الگوی کودتاهای ایران» فصلهای کتاب را تشکیل میدهد.
استاد تاریخ دانشگاه خوارزمی ادامه داد: در فصل نخست به تعریف کودتا و انواع آن، نظریهها، علائم و نحوه عملکرد تک تک کودتاها پرداخته شده است. از طرفی در بررسی هر کودتا به منابع اصلی هر دوره و اسناد آن تکیه شده است. برای مثال در بررسی کودتای محمدعلیشاه به منابع همان دوره مراجعه کردم.
یزدانی اظهار کرد: همچنین در فصل نخست نظریههای تئوریک و تاریخی در رابطه با کودتاهای روی داده در جهان مدنظر قرار گرفته شده و با استناد به منابع تاریخی و علوم سیاسی به این نمونهها پرداخته شده است. برای مثال وقتی سراغ کودتای ناپلئون بناپارت رفتم در بررسی این کودتا به منابع همان دوره استناد کردم، ضمن اینکه به کودتاهای جهان تا قرن بیستم اشاره شده است.
وی عنوان کرد: در فصل دوم و سوم منابع انقلاب مشروطیت مصدر مطالعات قرار گرفت که بررسی کودتا در این دوره بر اساس اسناد و مبتنی بر منابع اصلی است. در فصل سوم به اسناد وزارت خارجه انگلیس اشاره شده است زیرا اسنادی که در ایران در رابطه با کودتای سوم اسفند منتشر شده اطلاعات بسیاری به ما نمیدهد. کودتاها یک عمل پنهانی هستند که از جای دیگری هدایت و برنامهریزی شدند. بنابراین در منابع ایرانی سند چندانی وجود ندارد.
مولف کتاب «اجتماعیون عامیون» افزود: در بررسی کودتاها به این پرسشها «در چه بسترهایی کودتا روی میدهد»، «چرا کودتا اتفاق میافتد؟» و «چه پیامدهای در جامعه دارد؟» پاسخ داده شده است.
این استاد تاریخ دانشگاه خوارزمی در پاسخ به پرسشی درباره «نقد نظریههای متضادی که درباره کودتای 28 مرداد وجود دارد؟» گفت: از نقد نظریههای مختلفی که درباره این کودتا وجود دارد، پرهیز و منابع را نیز نقد نکردم. ضمن اینکه نظرم را بر اساس برداشت خودم از هر کودتا بیان کردم.
یزدانی اظهار کرد: در کتاب «کودتاهای ایران» به نقد نظرات و مطالب آثار تالیف شده در رابطه با کودتا نپرداختم زیرا کار من نقد منابع نبوده و تنها با بررسی منابع مرتبط با کودتای 28 مرداد جلو رفتم. از طرفی پژوهش من، تالیفی در حوزه تاریخ و علوم سیاسی است.
نشر ماهی قرار است کتاب «کودتاهای ایران» را تا پیش از به پایان رسیدن سال 95 به چاپ برساند.
سهراب یزدانی متولد سال ۱۳۲۸ در بندرانزلی است. دکتری جامعهشناسی سیاسی خود را در سال ۱۳۶۱ از دانشگاه کیل انگلستان دریافت کرده است. وی در حال حاضر در دانشگاه خوارزمی در گروه تاریخ به تدریس مشغول است و در کنار تدریس به پژوهش و تألیف در حوزههای جامعهشناسی و سیاست میپردازد. از وی آثاری چون «مجاهدان مشروطه»، «اجتماعیون عامیون» و «صور اسرافیل نامه آزادای» تا کنون منتشر شده است.
نظر شما