برخی از کتابفروشیها در روز کتابگردی میزبان شخصیتهای مختلف ادبی و هنری بودند؛ روزی که میتواند نمادی برای یک فرهنگ اجتماعی و ترغیب و تشویق به مطالعه باشد؛ ضرورت توجه بیشتر آموزش پرورش به کتابخوانی، نکتهای بود که عموم فرهیختگان در این روز بر آن تاکید کردند.
شهر تهران در روزهای گذشته نفسش گرفته بود، اما آلودگی هوا هم نتوانست این برنامه را لغو کند و ما بازهم بعد از مدتها شاهد صف کشیدن مردم جلوی صندوقهای کتابفروشیها بودیم.
کتابفروشی نشر ثالث نیز یکی از کتابفروشیهای شلوغ این روز بود و عده زیادی برای خرید کتاب به این فروشگاه آمده بودند. شاید کسی باور نکند که در این بازار راکد کتاب و کتابخوانی در یک کتابفروشی، صفهای 20 ، 30 نفری برای خریدن کتاب تشکیل شده باشد و ما مردم را در صف خرید کتاب دیده باشیم. به مناسبت سومین آیین روز کتابگردی، گفتوگوهای کوتاهی را با اهالی فرهنگ و هنر حاضر در نشر ثالث انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
اشکان خطیبی: اختصاص یک روز در سال برای کتابگردی ناعادلانه است
اشکان خطیبی، بازیگر مطرح کشورمان که همیشه یکی از حامیان کتاب و کتابخوانی در جامعه بوده، درباره برگزاری روز کتابگردی گفت: اختصاص دادن تنها یک روز در سال برای کتابگردی خیلی ناعادلانه و ناجوانمردانه است. من تقریبا هر هفته به کتابفروشیها سر میزنم، اما شاید باور نکنید که از 10 روز پیش تا به امروز کتابهای خوب زیادی منتشر شده و همین امر باعث شد که من امروز چندین کتاب بخرم. در چنین شرایطی واقعا چطور دوستان انتظار دارند که با اختصاص دادن یک روز برای کتاب خریدن، بتوانیم تغییری در وضعیت کتابخوانی ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: بهنظرم مردم خودشان باید به این نتیجه برسند که کتاب بخش مهمی از زندگی آنهاست و به همین دلیل با برگزاری چنین برنامههایی موافق نیستم، اما به دلیل اینکه این برنامه یک تصمیم کلی بود از آن حمایت کردم و در کتابفروشی ثالث حاضر شدم. ای کاش جامعه به آن نقطه برسد که دریابد حتی اگر کتاب دوست ندارد باید کتاب بخواند.
لیلی گلستان: فرهنگسازی کتابخوانی باید از دبستانها شروع شود
لیلی گلستان مترجم مطرح و پرطرفدار کشورمان از استقبال مردم بسیار خوشحال بود و اظهار کرد: امروز جمعیت قابل توجهی در کتابفروشیها حاضر شدهاند و من وقتی این جمعیت را میبینم، دوست دارم که 365 روز سال، روز کتاب و کتابگردی باشد. بهنظرم یک روز در سال کافی نیست، اما این روز میتواند نمادی برای یک فرهنگ اجتماعی باشد.
وی افزود: فرهنگسازی کتابخوانی باید از دبستانها شروع شود و بچهها درسی به نام «کتابخوانی» داشته باشند. واقعا چه اشکالی دارد که دانشآموزان در کنار درسهای سخت مدرسه، کتاب بخوانند و آن را تجزیه و تحلیل کنند تا کمی سطح سواد جامعه افزایش پیدا کند. متاسفانه در خانوادههای ما کتاب خوانده نمیشود و به همین دلیل کودک کتاب نمیبیند که بخواهد به کتاب علاقهمند شود؛ بنابراین وظیفه آموزش و پرورش است که این خلأها را پر کند.
اسدالله امرایی: روز کتابگردی به یک فرهنگ تبدیل شده است
اسدالله امرایی، مترجم مطرح کشورمان نیز درباره این روز گفت: آیین کتابگردی، برنامه بسیار خوبی است، چراکه توجه جامعه و رسانهها را به سمت کتاب و کتابخوانی جلب میکند. امروز و در همین مسیر برخی از من سوال میکردند که چه اتفاقی افتاده و چرا یک کاروانی تشکیل شده و به کتابفروشیها سر میزند؟ همین کنجکاویها خوب است و بدون شک حضور شخصیتهای سیاسی در کنار اصحاب رسانه و اهالی فرهنگ در کتابفروشیها میتواند باعث مطرح شدن کتاب و کتابخوانی در جامعه شود.
وی ادامه داد: با توجه به آلودگی هوای تهران، این انتظار میرفت که استقبال مانند سال گذشته نباشد، اما همه مشاهده کردند که روز کتابگردی به یک فرهنگ تبدیل شده و با توجه به شرایط بد هوا، همه آمده بودند. البته بهنظرم اصل کتاب خریدن را نباید به دوش مردم بیندازیم، چراکه مسئولیت این کار باید بر دوش دولت و نهادهای دولتی باشد و این دولت است که باید براساس نیازها و خواستههای مردم، کتابخانهها را تجهیز کند تا وقتی فردی به کتابخانهای مراجعه میکند و کتابی میخواهد، آن کتاب در آن کتابخانه موجود باشد.
سهیل محمودی: یک روز در سال برای کتابگردی و کتاب خریدن کافی نیست
سهیل محمودی، شاعر معتقد است که کتاب مدیون تلاشهای مسئولان دلسوزی مانند احمد مسجدجامعی است و در توضیح این موضوع اظهار کرد: یک روز در سال برای کتابگردی و کتاب خریدن کافی نیست، اما باید توجه داشته باشیم که فردی به اسم احمد مسجدجامعی که در قدرت نیست و میتوانست مانند سایر اعضای شورای شهر بیتوجه به مسائل فرهنگی باشد، این کار را فرهنگسازی کرده و در این روز مردم، رسانهها و اهل فرهنگ را با خود همراه میکند و به کتابفروشیها میآورد و به این شکل در میان 365 روز سال، یک روز پرتحرک و پرانرژی را برای کتاب و کتابخوانی ایجاد میکند.
وی افزود: مسجدجامعی این روزها در سیاست از قدرت زیادی برخوردار نیست، اما این حضور گسترده نشان میدهد که او هنوز دارای قدرت فرهنگی، اجتماعی، ذهنی و عاطفی است و با استفاده از این قدرتها، همه را با خود همراه میکند و به کتابفروشیها میآورد؛ به همین دلیل من نیز مانند سایر مردم او را در این حرکت فرهنگی تنها نمیگذارم و در کنارش هستم.
بهزاد فراهانی: روز کتابگردی حرکت بسیار جذابی است
بهزاد فراهانی، بازیگر پیشکسوت کشورمان که دیگر مهمان ویژه کتابفروشی ثالث بود با اشاره به برگزاری این آیین گفت: روز کتابگردی و اجرای این آیین، حرکت بسیار خوب و جذابی است، اما تا زمانی که کتاب و کتابخوانی به پیشدبستانیها و دبستانها کشیده نشود، نمیتوان انتظار داشت که شرایط تغییر کند، چراکه باید بنیانهای این قضیه در آموزش و پرورش پیریزی و پیگیری شود تا بتوان با نگاه بهتری به آینده نگاه کرد.
وی ادامه داد: یکی از راهکارهای مناسب این است که هنرهای نمایشی را به مراکز آموزشی بکشانیم، چراکه کودکان در کنار این هنرها به موسیقی، شعر، نقاشی و طراحی علاقهمند میشوند و برای پیشرفت در این حوزهها ناگزیرند که کتاب بخرند و کتاب بخوانند و اینگونه در درازمدت شاهد جامعهای کتابخوان خواهیم بود.
کامبیز درمبخش: آیین کتابگردی هر فصل برگزار شود
کامبیز درمبخش، پیشکسوت عرصه انیمیشن معتقد است که ثبت یک روز برای کتابگردی کم است و با اشاره به این موضوع گفت: حیف است که روز کتاب و کتابگردی تنها یک روز در سال باشد، چراکه هر روز سال باید روز کتابگردی باشد و ما باید این صفهای طولانی را هر روز جلوی صندوق کتابفروشیها مشاهده کنیم؛ بنابراین پیشنهاد میدهم که این آیین هر فصل برگزار شود تا شاهد تحرک و نشاط بیشتری در بازار کتاب باشیم.
وی افزود: پیشرفت صنعت کتاب تنها به کتاب خواندن مردم بستگی دارد و اگر مردم به سمت کتاب و کتابخوانی بیایند، بسیاری از مشکلات این حوزه برطرف میشود، در نتیجه باید از مردم گله کنیم که چرا کتاب را تنها گذاشتهاند و کتاب نمیخوانند. بهنظرم اگر ما بتوانیم کتابگردی را مانند گالریگردی و کافهگردی در روزهای جمعه باب کنیم، میتوانیم امیدوار باشیم که جامعه ما در راه فرهنگسازی کتاب و کتابخوانی گام برخواهد داشت.
این کاریکاتوریست با پیشنهاد راهاندازی جمعهبازار کتاب گفت: جمعهبازار کتاب در کشورهای اروپایی وجود دارد و ای کاش دولت یا شهرداری چنین مکانی را فراهم کند تا مردم کشور ما نیز در روزهای جمعه در این مکانها حضور پیدا کنند و کتاب بخرند، چراکه در چنین فضاهایی امکان فروش و معاوضه کتاب نیز وجود دارد و دیگر کسی نمیتواند بهانه بیاورد که کتاب گران است و من نمیتوانم کتاب بخرم.
سومین آیین روز کتابگردی به پایان رسید و ما امیدورایم که حسرت دیدن صفهای کتاب تا روز کتابگردی سال 96 بر دلمان نماند، چراکه این صف لذتبخشترین صف دنیاست.
نظر شما