دوشنبه ۸ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۰
جریان‌های مالی غیرقانونی به فرایندهای سیاسی در کتاب «اقتصاد قاچاق موادمخدر»

کتاب «اقتصاد قاچاق موادمخدر و جرائم سازمان یافته تخریب نهاد سیاست و اقتصاد» سعی می‌کند به بستر سیاسی زمینه‌ساز برای ورود جریان‌های مالی غیرقانونی به فرایندهای سیاسی بپردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، انتشارات سخنکده کتاب «اقتصاد قاچاق موادمخدر و جرائم سازمان یافته تخریب نهاد سیاست و اقتصاد» را با همکاری موسسه هم‌اندیشی جهانی راه برتر منتشر کرده است.

موسسه هم‌اندیشی جهانی راه برتر، پیشتر نیز اقدام به چاپ مجموعه مقالاتی در قالب کتاب با عنوان «قاچاق مواد مخدر، کانون جرائم سازمان یافته» کرده بود. تمرکز اصلی در آن مجموعه بر جایگاه کانون قاچاق موادمخدر بر نهادهای اقتصاد و سیاست مورد بررسی قرار گرفته و این واقعیت از دنیای جرائم سازمان یافته، که اقتصاد چنین شبکه‌هایی با اتکا عمده بر قاچاق موادمخدر / محرک چه نتایج در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی کشورها خواهد داشت و پیامدهای بلند مدت چنین اقدامات تبهکارانه در نهادهای سیاسی و اقتصادی تا کجا اعمال قدرت می‌کند و اوضاع را وخیم‌تر می‌سازد.
 
در مجموعه فعلی سعی شده به این بحث بیشتر پرداخته شود که سازمان جرائم و شبکه‌های تبهکاری از منطق «اتصال»، «شبکه» و «توسعه» پیروی می‌کنند. در این میان جرائم اقتصادی که بستر اقتصادهای سایه و یا حکومت‌های سایه را پی‌ریزی می‌کند، می‌تواند حلقه و لؤلای اتصال شبکه‌های تبهکاری با بخش‌های سیاسی دولت‌ها و نفوذ در نهاد قانو‌گذاری و اجرایی حاکمیت باشد.

در این میان «پول‌شویی» را باید رأس جرائم اقتصادی دانست که سازوکارهای ناامنی و بی‌ثباتی را مرموزانه وارد ساختار سیاسی می‌کند. پول‌شویی فرآیندی است که طی آن پول غیرقانونی یا کثیف که حاصل فعالیت‌های مجرمانه مانند قاچاق مواد مخدر/ محرک، قاچاق اسلحه و کالا، تجارت انسان، رشوه،‌اخاذی، کلاهبرداری و ... است، در چرخه‌ی از فعالیت‌ها و معاملات مالی و با گذر از مراحل سه‌گانه «جای‌گذاری»، «لایه‌گذاری» و «ادغام» به عنوان پول موجه و مشروع جلوه داده می‌شود.

بر اساس مقدمه کتاب، سعی می‌شود به موضوع بستر سیاسی زمینه‌ساز برای ورود جریان‌های مالی غیرقانونی به فرایندهای سیاسی پرداخته شود. این مقصود، با ارائه‌ شواهدی از کشورهای ضعیف خرده منطقه‌ی غرب آفریقا به صورت شفاف‌تر ترسیم و تحلیل خواهد شد.

در بخش دیگر از این مجموعه، با تأکید بر آمارهای مستند از اروپا، جدیدترین گزارش ارزیابی ریسک‌های جهانی مجمع جهانی اقتصاد در ژانویه سال 2016 منتشر شده مورد توجه قرار می‌گیرد. در این گزارش تفاوتی قابل تأمل با گزارش‌های پیشین مشاهده می‌شود. امسال ریسک تجارت غیرقانونی در جایگاه جدیدترین ریسک، تعداد بحران‌های جهانی را به 29 ریسک افزایش داده است و خود در رتبه دهم جدول 10 ریسک مهم سال 2016 قرار گرفته است. در تعریف مؤلفه‌های این بحران تازه افزوده شده، قاچاق موادمخدر، قاچاق انسان و انواع جرائم سازمان یافته گنجانده شده است.
 
در بخش دیگری از این مجموعه مقالات نگاه ویژه‌ای به وضعیت امریکای لاتین خواهد شد. وضعیت این منطقه از دنیا با توجه به تجارب شورش تبهکارانه کارتل مدلین می‌تواند مؤید این نکته باشد که عواید تطهیر شده ناشی از تجارت ماده مخدر نه تنها توانسته است تا هزینه‌های لازم برای انجام عملیات تروریستی و کمپین ضد شورش خود علیه شورشیان کمونیست را تأمین کند، بلکه توانسته است تا شبکه‌ای حمایتی از مردم را برای خود ایجاد کند که نه تنها در انتخابات به نمایندگان و چهره‌های این کارتل رأی داده‌اند، بکله نیروی لازم برای انجام عملیات تروریستی و قاچاق مواد مخدر را نیز برای این کارتل فراهم کرده است.
 
کتاب «اقتصاد قاچاق موادمخدر و جرائم سازمان یافته تخریب نهاد سیاست و اقتصاد» با شمارگان هزار نسخه در 110 صفحه به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات سخنکده روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها