کتاب «فیروزکوه و فرازهایی از تاریخ مازندران (پس از اسلام)» از خلیل الله بهزاد به مرور تاریخ فیروزکوه از حمله اسکندر تا دوره قاجار پرداخته است.
کتاب در چهار باب تنظیم شده که باب نخست به تبرستان قبل از اسلام در زمان حمله اسکندر و حمله اعراب به این شهر میپردازد، باب دوم، به بررسی فیروزکوه پس از فروپاشی تبرستان و موقعیت جغرافیایی و استراتژیک آن پرداخته است. باب سوم، از حمله مغول آغاز و به یورش شاه اسماعیل صفوی به فیروزکوه اختصاص دارد. باب چهارم نیز نکات گوناگونی از تاریخ از جمله جاده ابریشم، سکونت فتحعلیشاه و مشاهیر این خطه را در خود جای داده است.
در مقدمه کتاب در رابطه با وضعیت جغرافیایی فیروزکوه در زمان پهلوی اول میخوانیم: «این قصبه در نود کیلومتری شهر دماوند در نزدیکی ویرانهای شهر قدیمی دیمه مجاور بقایای قلعه فیروزکوه، در میان بریدگی عمیق و تنگ سه رشته کوه قرار گرفته و اکنون مرکز بخشداری و سایر ادارات دولتی و محل داد و ستد دهستانهای تابعه است.» (ص 16)
درباره بهم پیوستگی تاریخ سوادکوه و فیروزکوه آمده است: «چرا در تاریخ فیروزکوه، به سوادکوه اشاره میشود. در این باره باید گفت پس از فروپاشی تبرستان پهناور باستانی، بخش کوچکی از آن سرزمین پهناور وجود دارد که نام و خاطره تبرستان را حفظ کرده است، سوادکوه و فیروزکوه، آخرین منزلگاه و ماوای حکام محلی چون اسپهبد خورشید و اسهپبد اسپهبدان مازیار پسر قارن به شمار میآید.» (ص 62)
کتاب «فیروزکوه و فرازهایی از تاریخ مازندران (پس از اسلام)» از خلیلالله بهزاد در 164 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و به قیمت 20 هزار تومان از سوی انتشارات اریش روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما