غلامرضا عزیزی، رئیس پژوهشکده اسناد آرشیو ملی از چاپ سه کتاب «تاريخچه تشكيلات مرکزی وزارت امور خارجه»، «نامه روزگار» و ترجمه استاندارد «مدل مديريت پيشينههای الكترونيك» از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی خبر داد.
وی با اشاره به کتاب «تاريخچه تشكيلات مرکزی وزارت امور خارجه» اظهار کرد: این کتاب گزارشی از سازمان مرکزی وزارت امور خارجه از ابتدای دوره قاجاریه تا اواخر دهه 80، ارائه میدهد. کتاب در سه فصل بر اساس سه مقطع تاریخی؛ دوره قاجار (در دو بخش: از ابتداي قاجار تا مشروطه و از مشروطه تا پهلوی)، دوره پهلوي و دوره انقلاب اسلامي تدوین شده است.
ریاست پژوهشکده اسناد آرشیو ملی بیان کرد: تکیه اصلی این کتاب بر اسناد و مدارک رسمی و دولتی و نیز منابع تاریخی است. تغییر و تحولات رخ داده در تشکیلات وزارتخانه، شامل تأسیس، ادغام و انتقال و یا حذف یک واحد تشکیلاتی، در هر دوره زمانی بر اساس توالی تاریخی، مبتنی بر اسناد و منابع تاریخی توصیف شدهاند. چنانچه به نظر میرسد در ابتدای دوره قاجاریه تفکیک چندانی بین وزیر و وزارتخانه وجود ندارد و در منابع نیز اشاره دقیق و جامعی به جزئیات ادارات و دوایر تشکیلاتی آن دیده نمیشود. به تدریج با گسترش تشکیلات وزارت خارجه، جزئیات بیشتری از آن در اسناد و مدارک منعکس میشود.
عزیزی در معرفی كتاب «نامه روزگار» عنوان کرد: این اثر حاصل گفت وگويی پنجاه و شش ساعته با زندهياد نصرتالله خازنی (1296-1387) در 37 جلسه است كه از تيرماه سال 1382 آغاز و يك سال به طول انجامید. اين گفتوگو از سوی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران و در قالب مصاحبه تاريخ شفاهی صورت گرفته است.
وی افزود: خازنی اهل تبريز بود و سوم مرداد 1296 شمسی به دنيا آمد. وی تحصيلات عاليه خود را در سال 1314 در رشته قضايی در دانشكده حقوق دانشگاه تهران آغاز کرد و در سال 1317 موفق به دريافت درجه ليسانس شد.
این پژوهشگر ادامه داد: كتاب «نامه روزگار» حاوی خاطرات از دوره كار نزديك با دكتر محمد مصدق است. اين كتاب عليرغم آنچه كه متصور است، فقط يك كتاب خاطرات سياسی نيست بلكه بسياری از اطلاعات آن مربوط به روند انجام فعاليت دستگاههای اداری در دورههای مختلف است و به دليل گستردگی آنها، اسناد زيادی نيز درباره آنها در آرشيو اسناد ملی وجود دارد. مانند فعاليتهای وزارت بهداری، احداث بيمارستان در كاشان، مبارزه با مفاسد اداری در دولت رزمآرا، تدابير اقتصادی دولت دكتر محمد مصدق، مساله وقف قريه اوين، اراضی خالصه در تهران، احداث دانشگاه صنعتی، احداث شهرك در اطراف تهران مانند شهر زيبا، وحيديه و شهرك نارمك.
عزیزی در رابطه با کتاب استاندارد «مدل مديريت پيشينههاي الكترونيك» يا مورك (MOREQ) گفت: این کتاب به فارسی ترجمه شده است. اين استاندارد بر نيازمندیهای كاركردی برای مديريت پيشينههای الكترونيكی تمركز دارد و در سازمانهای عمومي و خصوصی كه دارای آرشيوهای الكترونيكی هستند، استفاده میشود. در مورك از رويكرد عملگرا استفاده شده كه برای مديريت اسناد، فرايندهای گردش كار، فرادادهها و ديگر فناوریهای مرتبط به كار میرود. شناسگر، پديدآور، موضوع، كليدواژه توصيفي، تاريخ ارسال پيشينه، تاريخ دريافت پيشينه، زمان، نوع پيشينه، فرادادههای محافظت كننده، پيوند به پيشينههای مرتبط، امكان امضای الكترونيكی، امنيت دادهها و سطح دسترسی كاربران از عناصر فرادادهای مورد بحث در مورك است.
نظر شما