نشر نی، اثری مشتمل بر پنج نمایشنامه از ائوریپدیس را با ترجمه عبدالله کوثری روانه بازار کتاب کرد.
در پشت این کتاب میخوانیم: «از نمایشنامهنویسان یونان باستان هیچیک بهاندازه ائوریپیدس برای خواننده امروزی سخن گفتنی ندارد. مضامین عمده آثار او: ستمدیدگی زنان، قساوت و بیهودگی جنگ و درماندگی و ابتذال فاتحان، تعارض میان آزادی و نظم، ایمان و عقل و احکام جزمی و واقعیت، هنوز هم انسان امروزی را به خود مشغول داشته است. نمایشنامههای او به یاد ما میآورد که انسان بودن به چه معناست.
ارسطو او را تراژیکترین نمایشنامهنویس میخواند و برخی دیگر او را نخستین شاعر دموکراسی لقب دادهاند. ائوریپیدس هنرمندی سنتشکن بود. او هسته اصلی اسطوره را حفظ میکرد، اما در روایت داستان و پردازش شخصیتها راه خود را میرفت. زمانهی ائوریپیدس با ظهور فیلسوفانی چون سقراط و پروتاگوراس جهش بزرگی در فرهنگ یونان پدید آورد و این تحول در هنر آن زمان، خاصه در تراژدیهای ائوریپیدس بازتاب یافت. او متفکری شکاک بود، ذهنی جستجوگر و خردهسنج داشت که با پاسخهای متعارف قانع نمیشد. بسیاری از باورهای اهل زمانه را آماج تردید و انتقاد میکرد و از همین روی میان مردم همروزگار خود چندان محبوبیتی نداشت. قدر والای او در قرن چهارم شناخته شد و بار دیگر در قرن بیستم در کانون توجه قرار گرفت. نمایشنامهنویسان رمی، از جمله مشهورترین ایشان یعنی سنکا ائوریپیدس را استاد و راهنمای خود میشمردند و میراث او از طریق ایشان به نمایشنامهنویسان عهد رنسانس رسید.»
پنج نمایشنامه نوشته ائوریپیدس در کتابی بانام «ائوریپیدس» با ترجمه عبدالله کوثری برای نخستینبار با شمارگان یکهزار نسخه در 555 صفحه به بهای 48 هزار تومان در سال 1395 از سوی نشر نی منتشر شده است.
نظر شما