یکشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۵
روغنی: شخصیت‌های مانا را از انقلاب مشروطه تا روزگار کنونی انتخاب کردیم/ کم‌نام بودن شخصیت‌ها معیار ماست

جعفر گلشن‌روغنی، پژوهشگر تاریخ در نشست رسانه‌ای گروه پژوهشی مجموعه صد جلدی شخصیت‌های مانا در پاسخ به این پرسش ایبنا که معیار شما برای انتخاب شخصیت‌ها چه بود، گفت: تلاش کردیم از شخصیت‌های انقلاب مشروطه تاکنون که تحت تاثیر امواج رسانه و زمانه قرار نگرفته باشدف استفاده کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست رسانه‌ای گروه پژوهشی مجموعه صد جلدی شخصیت‌های مانا صبح امروز یکشنبه (11 مهرماه) با حضور یحیی آریابخشایش، مدیر این گروه پژوهشی، جعفر گلشن‌روغنی، محمد قبادی، اکبر خوشزاد و جواد کاموربخشایش به عنوان پژوهشگران این آثار در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.
 
خوش‌اقبالی انتشار شخصیت‌های مانا
آریابخشایش، دبیر گروه پژوهشی شخصیت‌های مانا در این برنامه با بیان اینکه انتشار نخستین مجموعه از شخصیت‌های مانا از خوش اقبالی‌های این گروه پژوهشی بود، گفت: این نکته را به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم در تسریع کارمان موثر باشد.
 
وی سپس به بیان مقدمه‌ای از چگونگی تشکیل این گروه پژوهشی پرداخت و گفت: گروه پژوهشی شخصیت‌های مانا از خرداد سال 1388 پس از تعطیلی مجموعه «فرهنگ ناموران معاصر» شکل گرفت و ما به این نتیجه رسیدیم که در عرصه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، ورزشی و ... که در تعالی فرهنگ ایرانیان نقشی داشته‌اند، زندگینامه‌ای منتشر کنیم. این زندگینامه باید با توجه به منابع اسنادی و در قالب‌های کتاب‌های کم‌حجم منتشر می‌شد. با پنج پژوهشگری که قبلا در مجموعه «فرهنگ ناموران معاصر» همکاری داشتم فعالیت خود را آغاز کردیم.
 
بهره‌مندی از نویسندگان مختلف و تنوع قلم
آریابخشایش ادامه داد: روش و نوع کار و مخاطبان اثر سنجیده شد و با هدایت‌الله بهبودی که در آن زمان مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری بود این نکته را در میان گذاشتیم که مورد تایید قرار گرفت. پس از آن 300 مدخل را انتخاب کردیم اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که برای صد مدخل زندگینامه تهیه کنیم.
 
دبیر گروه پژوهشی شخصیت‌های مانا تاکید کرد: نگارش این آثار کار گروهی بود و با توجه به عملکرد ضعیفی که معمولا در کارهای گروهی شاهد هستیم این یکی از موفق‌ترین کارهای گروهی محسوب می‌شود. البته ما به دلیل رعایت تنوع قلم آثار از نویسندگان خارج از این گروه پژوهشی که به تاریخ، ادبیات و علوم فنی علاقه‌مند بودند، نیز بهره گرفتیم.
 
وی افزود: به زودی 10 عنوان از این مجموعه منتشر خواهد شد و پس از آن تا پایان سال 1395، 10 عنوان دیگر نیز منتشر می‌شود. 20 تا 22 عنوان مدخل دیگر نیز در دست نگارش است که امیدوارم تا سال آینده مجموعه سوم نیز به چاپ برسد. قصد ما این است که حتما این مجموعه را به 100 عنوان برسانیم.
 
مجموعه شخصیت‌ها مانا را نقد کنید
آریابخشایش در بخش دیگری از سخنانش از انتشار کتاب‌های «سلمان هراتی»، «سیدرضا غلامرضا سعیدی»، «سیداحمد خمینی»، «سیدمحمد فرزام»، «سید جعفر شهیدی»، «سیدمحمدعلی دایی‌الاسلام»، «طاهره صفارزاده» و «مجید شریف‌واقفی» خبر داد و گفت: البته کتاب «حاج آقا حسین قمی» نیز مراحل پایانی را در صحافی سپری می‌کند.
 
وی یادآور شد: سعی کردیم در این اثر خطاها را به حداقل برسانیم و من از آنان که دستی در نقد دارند خواهشمندم آثار منتشر شده را مورد نقد قرار دهند تا در چاپ‌های بعدی این آثار با کمترین اشکالات منتشر شوند.
 
انتخاب شخصیت‌های انقلاب مشروطه
جعفر گلشن‌روغنی، پژوهشگر تاریخ در پاسخ به این پرسش ایبنا که معیار شما برای گزینش 100 مدخل از میان آن 300 مدخل انتخاب شده چه بود، توضیح داد: احساس کردیم قشر جوان نیازمند شناخت الگوهایی است تا بتواند با شناخت از کارنامه مثبت آن الگوها راه صحیحی را انتخاب کند. ما شخصیت‌هایی را انتخاب کردیم که بتوانند نگاه مثبتی را در ذهن جوانان ایجاد کنند.
 
وی ادامه داد: دیگر معیار ما انتخاب فردی بود که فوت شده باشد زیرا نمی‌خواستیم درگیر بحث‌های روزمره شویم. همچنین تلاش کردیم از شخصیت‌های مختلفی استفاده کنیم که تحت تاثیر امواج رسانه و زمانه قرار نگرفته و مشخص باشد که این فرد به حال جامعه واقعا موثر بوده است.
 
این پژوهشگر تاریخ چهارمین نکته‌ای که مورد توجه این گروه پژوهشی بود انتخاب آن افراد از شخصیت‌های انقلاب مشروطه تا زمان حال دانست و گفت: در میان گنجینه عظیمی که به واسطه فرهنگ ناموران در اختیار داشتیم پرونده این افراد را بررسی کردیم.
 
نوشتن آثار برپایه فیش‌برداری‌ها
اکبر خوشزاد دیگر سخنران این نشست رسانه‌ای بود وی در سخنانی گفت: ما این آثار را در دو مرحله بررسی می‌کردیم. نخست کلیات اثر را مورد بررسی قرار می‌دادیم تا نویسنده آثار را بر پایه منابع درست و فیش‌برداری‌هایی که در فرهنگ ناموران ارایه شده بود، نوشته باشند. اگر اثر نگارنده مورد تایید قرار می‌گرفت در مرحله دوم کارشناسی را بر پایه شیوه‌نامه گروه پژوهشی مورد بررسی قرار می‌دادیم.
 
دغدغه اصلی ما مخاطب‌شناسی است

محمد قبادی نیز در این برنامه گفت: اینکه برای چه گروهی بنویسیم و مخاطب ما چه افرادی باشند از دغدغه‌های ما بود. ما قشر دانشگاهی را مخاطب خود قرار دادیم البته این مجموعه آثار برای تمامی گروه‌های سنی قابل بهره‌برداری است.
 
کم‌نام بودن شخصیت‌ها معیار ماست
جواد کاموربخشایش نیز در پایان این برنامه با اشاره به اهداف این آثار پژوهشی گفت: شخصیت‌هایی که از ناموران بودند اما آثاری برای آنها منتشر نشده بود برای ما در اولویت بودند. کم‌نام بودن شخصیت‌ها از معیارهای ما بود. همچنین ما در مهندسی این کتاب‌ها دقت بسیاری داشتیم. روایت‌های این مجموعه دو ویژگی‌ دارند نخست آنکه روان و جذابند دوم اینکه نثر این آثار تخصصی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها