سعید شهریاری، کارشناس چاپ و مدرس دانشگاه چاپ معتقد است که صنعت کشور در رکود بهسر میبرد و طبیعتاً چاپ نیز مستثنی از این معضل نیست و در این وضعیت تعرفه حوزه چاپ باید با توجه به شرایط بازار بهروز و منطقی شود.
وی ادامه داد: متأسفانه سود وامهایی که چاپخانهداران بهعنوان تسهیلات دریافت میکنند، بسیار بالاست و در نتیجه مبلغ بازپرداختشان در برخی موارد از توان چاپخانهداران خارج است. در چنین شرایطی بسیاری از چاپخانهداران نمیتوانند ماشینآلات چاپ را بهروز کنند و بنابراین ماشینآلات دستدوم خریداری میکنند که متأسفانه خدمات پس از فروش ندارند.
این کارشناس چاپ افزود: در این میان، چاپخانهدارانی هم که تا حدودی از توان مالی برخوردارند، به دلیل تورم و تفاوت فاحشی که میان دلار و ریال وجود دارد، از اینکار منصرف میشوند. حتی اگر بخواهند از صندوق توسعه ملی هم وام بگیرند، با بهره 16 درصد و با توجه به رکود بازار، امکان بازپرداختش وجود ندارد.
این مدرس دانشگاه چاپ گفت: با توجه به اینکه صنعت چاپ در انتقال فرهنگ و اطلاعات تأثیر بسزایی دارد، باید به آن نگاه ویژهای از سوی دولت و مجلس صورت گیرد.
شهریاری بیان کرد: متأسفانه با گذشت چندین سال از تدوین تعرفه حوزه چاپ و تغییر شرایط بازار و تغییر فناوریها، همچنان از همان تعرفهها در این حوزه استفاده میشود. اعدادی که در محتوای این تعرفه وجود دارند، ویژه همان دوره تدوین تعرفه است، اما اکنون مالیاتها افزایش پیدا کردهاند و هزینهها مانند هزینه کارگران ارتقا یافتهاند و بنابراین معتقدم باید این تعرفه بهروز و منطقی شود.
وی با بیان اینکه متأسفانه بسیاری از چاپخانهداران به دلیل همین معضلات تعطیل شدهاند، ادامه داد: معتقدم باید اتحادیههای چاپخانهداران، لیتوگرافان و صحافان با یکدیگر ادغام شوند تا با ایجاد همافزایی، اتحادیه قویتر و غنیتری شکل بگیرد و ارزشافزوده فکری داشته باشند تا بتوانند تصمیمگیریهایشان را با همت و پشتکار یکدیگر، عملیاتی کنند.
این کارشناس چاپ افزود: از آنجا که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی صنعت چاپ کشور است، باید برای این صنعت در سطح کلان چشمانداز روشنی داشته باشد تا بتواند در این حوزه بتواند برنامهریزی کند.
شهریاری اظهار کرد: همچنین معتقدم باید در حوزه چاپ شورای سیاستگذاری به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شود تا اگر قرار است در سطح کلان کنترلی صورت بگیرد، از طریق این شورا باشد. ضمن اینکه باید اعضای این شورا، از وزارتخانهها و سازمانهای مختلف کشور تشکیل شود تا با لحاظ همه قوانین و مقررات، از چاپهای غیرمجاز پیشگیری شود. همچنین گزارشات این شورا به کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ارسال میشود، بنابراین صورت جدیتر و رسمیتر به خود میگیرند و تصمیمگیریها در حوزه چاپ سریعتر انجام میشوند.
وی بزرگترین معضل حوزه چاپ و نشر کشور را در نبود سیستم مناسب توزیع کتاب برشمرد و افزود: بدون تردید اگر این معضل حل شود، بسیاری از چاپخان داران ما دیگر، مشکل چاپ نخواهند داشت و نگران انباشت سرمایههایشان در انبارها نخواهند بود.
این مدرس دانشگاه چاپ با اشاره به دیگر معضل حوزه چاپ، گفت: در صنعت چاپ، شکافی که میان دولت و صنف وجود دارد، بزرگترین دغدغه این صنعت است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تنهایی نمیتواند مشکلات صنعت چاپ را حل کند، بنابراین باید هر دو، یعنی دولت و صنف چاپ با یاری یکدیگر بشتابند و دولت با قدرت و نفوذی که دارد و همچنین صنف چاپ با تجربهای که در این عرصه دارد، مشکلات را حل کنند.
نظر شما