جواد لاریجانی، معاون بینالملل قوه قضائیه در آیین معرفی کتاب «از نیمه خرداد» گفت: پرداختن به نقش رهبری در توسعه علمی در این کتاب مغفول واقع شده است.
حجتالاسلام والمسلمین علی ذوعلم در این برنامه اظهار کرد: تدبیر، دوراندیشی و اخلاصی که در ضمیر رهبر انقلاب اسلامی و در برابر چالشهای نظامی و سیاسی و فکری در سطح جهانی عمل میکند از کجا نشأت گرفته است؟ این کتاب میتواند به این پرسش پاسخ دهد.
«از نیمه خرداد» حرف آخر نیست
معاون پژوهشی موسسه انقلاب اسلامی با بیان اینکه جامعه ما نیازمند کتاب «از نیمه خرداد» است، افزود: ولیفقیه فقط جامعه را مدیریت نمیکند و فقط کار آن همسو کردن توانمندیها نیست؛ این امور فقط درصدی از وظایف ولایتفقیه را به خود اختصاص داده است. ولایتفقیه بهعنوان انسانی که وعده خداوند رویکردی از اسلام را با معرفت و عمل در رفتار خود متجلی کرده است، میتواند یک پیشرونده و یک زعیم باشد. این کتاب میتواند برای نسل امروز چنین نقشی را بازگو کند.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در جنبههای مختلف الگوی مدیریتی است و پرداختن به این امر یک نیاز اساسی است. نویسنده در سبک متفاوتی این کتاب را قلم زده، اما «از نیمه خرداد» حرف آخر در این زمینه نیست. در اینباره مطالبی است که مولف به دلایلی از جمله بر حجم و بهای کتاب افزوده نشود، از آوردن آنها در کتاب صرفنظر کرد و مختصر و روان به تابلوهای اساسی درباره ویژگیهای رهبری پرداخت.
گشایش راه رهبریپژوهی
غفاری، نویسنده و پژوهشگر کتاب «از نیمه خرداد» نیز در این برنامه با اشاره به اینکه «از نیمه خرداد» در مدت بیش از یکسال با حمایت موسسه انقلاب اسلامی نوشته شد، گفت: هدف مهم در تالیف این کتاب، گشایش راهی بود که رهبریپژوهی و پژوهش درباره ابعاد مختلف زندگی و اندیشه و الگوی حضرت آیتالله خامنهای انجام شود.
وی درباره خلاءهای پژوهشی در این زمینه توضیح داد: ما درباره الگوی رفتاری رهبر معظم انقلاب پژوهشی نداشتیم. ادعای این کتاب این است که توانسته طرح ابتدایی را در این زمینه ترسیم کند. پژوهشهای بعدی میتوانند مفصلتر به هر یک از موضوعات بپردازند. ما به دنبال چارچوب کلی بودیم و هرکدام از موضوعات میتوانند محور یک پژوهش دیگر شوند.
این پژوهشگر با ابراز تاسف از اینکه تجربه زیسته انقلاب اسلامی در قالب نظریات علمی تجلی نیافته، عنوان کرد: بیشتر نظریهها براساس نظریههای پیشین است و مبتنی بر تجربههای زیسته ما نیست. غنای پژوهشی در این زمینه کم است.
غفاری ادامه داد: اگر از زاویه نگاه انسانهای 100 سال آینده به روزگار کنونی بنگریم، متوجه خواهیم شد که در چه دوران حساسی زندگی میکنیم و اهمیت پژوهش در حوزه انقلاب اسلامی و رهبران انقلابی را بیشتر درک میکنیم. کارهایی چون کتاب «از نیمه خرداد» میتوانند برای خلق رمان و آثار دیگر مفید باشند.
شکر خداوند برای مطالعه «از نیمه خرداد»
لاریجانی نیز در این برنامه گفت: خداوند را برای مطالعه این کتاب شاکرم. وقتی این کتاب به دستم رسید، گمان میکردم نمیتواند حرف خاصی برای قشر ما داشته باشد، زیرا امسال من تمام سخنرانیها و کتابهای مقام معظم رهبری را با علاقه گوش کرده و خواندهایم و باید بگویم در ابتدا با تکبری خاص مطالعه کتاب را آغاز کردم، اما بعد به این نتیجه رسیدم که حتی مطالب آموزندهای هم برای ما دارد.
معاون بینالملل قوه قضاییه ادامه داد: مولف توانسته منظومه فکری رهبری را تشخیص دهد و منطق عملی برای آن ترسیم کند. با این چارچوب کتاب جالبی نوشته شده است. مولف درباره اهمیت رهبری خیلی خوب موضوع را تدوین کرد. رهبری یک مدیریت کلان ارزشی است و نویسنده بعد استنباطهای عملی از آن درآورده است.
وی پرداختن به توسعه علمی را یکی از سرفصلهایی دانست که در کتاب دیده نشده و افزود: من در سی و چند سال اخیر، نقش مهمی در توسعه علمی کشور ایفا کردهام. وقتی جمهوری اسلامی تاسیس شد، بسیاری برای توسعه علمی تردید داشتند و آنرا بدون وابستگی به غرب غیرممکن میدانستند. علت پیشرفت علمی ما این بود که رهبر معظم انقلاب، استراتژی روشن علمی داشتند که بهطور منظم در دولتهای مختلف پیگیری میشد.
لاریجانی اظهار کرد: با وجود آنکه فقط 30 درصد از آن استراتژیها محقق شده، نشانههای خوبی از توسعه علمی در کشور شاهد هستیم. حمایت از علوم پایه، حمایت از نوآوری، توصیه بر رقابت بینالمللی، تکیه بر جوانان و تاکید بر چرخه دانش، تکنولوژی، صنعت و سرمایه از توصیههای همیشگی رهبر در زمینه علم بوده است.
به گفته وی، هدف واکاوی در سیره رهبر معظم انقلاب و عمل ایشان است و میتواند برای این نسل از مسئولان گرفته تا مردم راهنمایی خوبی باشد.
منع رهبری از مدح ایشان در سرودهها
مرتضی امیری اسفندقه، دیگر سخنران این آیین بود. وی در سخنانی گفت: اگر قرار باشد از منظر ادبیات و شعر در باب مقام معظم رهبری سخن بگوییم، میتوان گفت که ایشان با وجود همه علاقهمندی که به شعر و ادبیات داشتهاند، هیچگاه اجازه ندادهاند در مدح ایشان شعری سروده شود؛ با اینحال بسیاری از شاعران انقلاب اسلامی سرودههایی در مدح ایشان داشتهاند.
وی با پرسیدن این سوال که اگر قرار باشد از نظر شعر و ادبیات ایشان توصیف شوند، چه باید کرد؟ بیان کرد: به هر حال زمانی باید این سرودهها منتشر شود. رهبر معظم انقلاب اعتقاد دارند که شعر انقلاب شعر مدح نیست و ایشان در توصیههای خود گفتهاند هرقدر که میتوانید درباره شهیدان و خانواده شهدا شعر بگویید و شعر انقلاب را به مدح آلوده نکنید.
نظر شما