کتاب «کوهپیمایی و طبیعتگردی» نوشته کارن برگر با ترجمه سامان شاهینپور از سوی انتشارات مهرسا منتشر شد. در این کتاب علاقهمندان با قواعد و اصول کاربردی در زمینههای مختلف کوهپیمایی و طبیعتگردی آشنا میشوند.
کتاب با مقدمه رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی آغاز میشود. پس از آن شش فصل کتاب به همراه ضمائم آمده است. فصل نخست «پوشاک و وسایل ضروری» نام دارد و لباس، کفش، کوله پشتی، چادر، کیسه خواب، تجهیزات پخت و پز، آب، کیف کمکهای اولیه، چوبدست (عصا، باتون)، ابزارهای مکانیکی و الکترونیکی، عکسبرداری در طبیعت، فهرست وسایل مورد نیاز در هر برنامه و فهرست وسایل تکمیلی برای هر برنامه در این بخش تشریح شده است.
فصل دوم با عنوان «برنامهریزی برای حرکت» به ارزیابی شرایط مسیر، کوهپیمایی یک روزه، کوهپیمایی چند روزه، انتخاب یک مسیر، برنامه سفر، اتفاقات پیش رو، آمادگی جسمانی برای پیادهروی، انتخاب غذا و قبل از حرکت به این فهرست دهتایی توجه کنید میپردازد.
فصل سوم «در طول مسیر» نام دارد و حرکت با آرامی، گام استراحت، کوهپیمایی با دیگران، طبیعتگردی با کودکان، شیوه خواندن نقشه، جهتیابی با نقشه و قطب نما، روشهای دیگر راهیابی، کوهپیمایی در مسیرهای دشوار، شرایط آب و هوایی و شناخت ابرها در این بخش گنجانده شده است.
فصل چهارم با عنوان «اردو زدن» به اردو زدن در فضای باز، راهاندازی چادر، غذا و آب، درست کردن آتش، پیدا کردن غذا در طبیعت، دمنوشهای گیاهی، گیاهان و میوههای خوراکی و تست خوراکی بودن گیاه میپردازد. در فصل پنجم نیز «چالشهای پیش رو» مطرح شده و ساخت سریع یک پناهگاه، یافتن آب، تقطیر آب، شرایط سخت آب و هوایی، استفاده از نقشه برای راهیابی، استفاده از مسیر برای مسیریابی و برخورد با حیوانات در این بخش آمده است.
عنوان فصل ششم نیز «کمکهای اولیه» است که به بیماریهای عمومی، شرایط اضطراری پزشکی، جراحت، شوک، بیهوشی، تنفس مصنوعی، عملیات احیای قلبی - ریوی (CPR) میپردازد. ضمائم کتاب دورههای آموزشی رسمی فدراسیون، نمایه واژگان کتاب و منابع و مآخذ را دربردارد.
در مقدمه کتاب آمده است: «در راستای افزودن به غنای علمی کتاب و با توجه به اقلیم، آب و هوا، طبیعت و فرهنگ و آداب و رسوم کشور عزیزمان و همچنین با هدف استفاده از نظرات جدید ارایه شده و کنکاشهای علمی صورت گرفته توسط متخصصان این حوزه، درصد زیادی از متن اصلی و تصاویر کتاب تغییر یافته است. مبنای مطالب ارایه شده علاوه بر تجربیات عملی کوهنوردان و طبیعتگردان، نوشتهها و کتا های به روزی است که توسط متخصاین حوزههای مختلف مرتبط با کوهپیمایی و طبیعت گردی نگاشته شده است. در نحوه نگارش این کتاب، تلاش شده مطالب بهصورت کوتاه و سلیس بیایند و با استفاده از جداول، تصاویر رنگی و توضیحات مرتبط، انتقال مفهوم آسان تر صورت پذیرد. تصاویر به کار رفته در داخل متن به منظور شفافتر شدن مطلب است و به معنای تأیید همه جانبه آنها نیست.»
همچنین در بخش دیگری از سخن آغازین کتاب، در مورد مخاطبان کتاب آمده است: «جامعه هدف این کتاب، افرادی هستند که به تازگی پا به عرصه طبیعتگردی و کوهپیمایی نهادهاند و برای یک شروع مناسب و ادامه آن تا سطوح بالاتر، نیازمند آموزش منسجم و علمی هستند. با تمام تلاشهایی که صورت گرفته، قطعأ خواندن این کتاب باعث نمیشود از یادگیری مهارتهای لازم بی نیاز باشید و همانطور که در جای جای متن اشاره شده، مطالعه کتابهای تخصصیتر و شرکت در جلسات و دورههای آموزشی، امری بسیار ضروری است. به دلیل برخی محدودیتها و ضرورتها، هم سطح بودن برخی مطالب در بعضی از فصول رعایت نشده است و توضیحاتی بیشتر از سطح عمومی مطالب آورده شده و از طرف دیگر برخی از موضوعات مهم، مورد بحث و بررسی قرار نگرفته که به امید خدا و در مجالی دیگر به آن خواهیم پرداخت.
رضا زارعی، رییس فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی در ارتباط با ترجمه و گردآوری این کتاب نظر خود را اینگونه بیان کرده است: «کوهپیمایی به عنوان نخستین شاخه ورزش کوهنوردی، سالانه طیف وسیعی از دوستداران طبیعت، دامنهنوردان، پیمایشکنندگان کویر و جنگل و همه کسانی را که نیازمند آشنایی به اصول پایهای این شاخه هستند به خود جلب میکند، از این رو سرمایهگذاری و برنامهریزی اصولی و علمی در ورزش کوهپیمایی، علاوه بر سلامت جامعه، موجب حفظ حریم طبیعت شکننده و رو به نابودی خواهد رسید.
از سوی دیگر تخصصی شدن شاخه کوهپیمایی، خود موجب ورود علوم پایه در دل این ورزش شده، آشنایی با اصول گام برداری، تغذیه، پوشاک، وسایل ضروری، جهت یابی و همچنین ابداع ابزارهای تخصصی در این شاخه که هر یک در سلامت سفر و ورزش مؤثرند، باعث شده نگاه علمی در ورزش کوهپیمایی روز به روز گستردهتر شود و علاقهمندان را به سمت دورهها، جزوات و کتابهای تخصصی در این زمینه هدایت کند. در این میان کتاب حاضر که ترجمه و گردآوری از برترین منابع روز کوهپیمایی و طبیعتگردی دنیاست، میتواند تأثیر بسزایی در سلامت ورزشی علاقهمندان این شاخه داشته باشد. سامان شاهینپور با قلم شیوای خود بدون کمترین لطمه به مفاهیم کلی کتاب آن را ترجمه کرده و همچنین احمد نظری با عشقی وصفناپذیر و نظارت علمی، کتاب را آماده چاپ و بهرهبرداری نهایی کرده است، امید دارم چنین فعالیتهایی در جامعه مورد توجه علاقهمندان و بهویژه مربیان کوهپیمایی واقع شود و روز به روز شاهد تربیت شاگردانی کارآزموده توسط ایشان باشیم.»
کتاب «کوهپیمایی و طبیعت گردی» در 288 صفحه، قطع پالتویی بزرگ و جلد گالینگور با بهای 25 هزار تومان از سوی انتشارات مهرسا منتشر شده است.
نظر شما