چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۵ - ۱۵:۳۷
ماجرای سلول درمانی در کتاب تشریح شد/ بیشترین سلول بنیادی در کدام استخوان است؟

کتاب «سلول‌ درمانی با بکار‌گیری سلول‌های بنیادی» را انتشارات «دایان» با 23 مطلب درباره روش‌ نوین سلول درمانی منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) کتاب «سلول‌ درمانی با به‌کار‌گیری سلول‌های بنیادی» نوشته مشترک امیر ستوده و مژده موسی‌نژاد خبیصی از سوی انتشارات «دایان» به بازار نشر عرضه شده است. نویسندگان در 23 مطلب به تشریح سلول درمانی پرداخته‌اند.   
 
درباره سلول‌های بنیادی و انواع آن در صفحه 11 کتاب می‌خوانیم: «سلول‌های بنیادی رده‌‌ای از سلول‌های اجدادی دارای خصوصیاتی مانند توانایی تقسیم،‌ توانایی خود‌‌نوزایی،‌ توانایی تمایز به انواع سلول‌ها هستند.» در ادامه این مطلب ضمن اشاره به تقسیم‌بندی متفاوت سلول‌های بنیادی به توان تقسیم‌بندی متمایز آن‌ها اشاره شده است. الف: پر‌توان،‌ ب: چندتوان.
 
سلول‌های بندناف عنوان مطلبی در صفحه 13 کتاب است. سلول‌های بندناف جنین حاوی سلول‌های بنیادی است. برای اخذ این سلول‌ها در هنگام تولد، ‌تجهیزات خاصی لازم است و پس از جداسازی،‌ باید در بانک سلول‌های بنیادی نگهداری شوند. حجم نمونه،‌ تعداد کم سلول‌های بنیادی جنینی و هزینه بالای نگهداری از مشکلات موجود برای به‌کارگیری این سلول‌‌ها برای فناوری سلول درمانی هستند. این مشکلات موجب شده تحقیقات بیشتر به سایر منابع سلول‌های بنیادی معطوف شود.
 
درباره تمایز سلو‌ل‌های بنیادی جنینی در صفحه 23 کتاب می‌خوانیم: «هدف از تحقیق درباره سلول‌های جنینی،‌ تولید سلول‌های تخصصی نظیر نورون‌‌‌‌ها،‌ سلول‌های عضله قلب، سلول‌های مولد انسولین است. بنابراین تمایز جهت‌دار سلول‌های بنیادی جنینی برای استفاده نهایی از آن‌ها در درمان‌های جدید بسیار حیاتی است.

سلول‌‌های بنیادی جنینی قادرند در شرایط آزمایشگاهی و در بدن موجود زنده به انواع فراوانی از سلول‌‌های بدن تمایز یابند. بنابراین سلول‌ها پتانسیل فراوانی در ترمیم و جایگزینی سلول‌ها و بافت‌های آسیب‌‌دیده دارند. از‌ جمله مزایای سلول‌‌های بنیادی جنینی نسبت به سلول‌های بنیادی بزرگسالان،‌ توانایی تقسیم نامحدود آن‌ها در محیط آزمایشگاهی و توانایی تمایز وسیع آن‌هاست.»
 
تحقیقات درمانی درباره کاربرد سلول‌های بنیادی شامل پارکینسون، دیابت،‌ آسیب‌های نخاعی،‌ دیستروفی ماهیچه‌‌ای دوشن،‌ بیماری‌های کبدی بیماری‌های کلیوی،‌ بیماری‌های قلبی،‌ بیماری‌های ریوی،‌ نقایص غضروفی و نقایص استخوانی است. صفحه 27 کتاب به این موضوع اختصاص دارد.
 
روش تهیه نمونه مغز استخوان در صفحه 43 کتاب تشریح شده است. «برای تهیه مغز استخوان، ابتدا آماده‌سازی شامل کوتاه نمودن و تراشیدن مو و سپس ضد‌عفونی کردن محل انجام می‌شود. استخوان قمور بیشترین سلول بنیادی را در مغز استخوان داراست.



پس از تشخیص زائده ترو‌کانتر بزرگ،‌ سر سوزن از برجستگی وارد کانال مغز استخوان می‌شود. به احتمال زیاد به‌علت مسدود شدن سرسوزن توسط استخوان،‌ نیاز به به استیلت یا سر سوزن نازکتری جهت باز نمودن راه خروج نمونه خواهد بود. پس از آسپیراسیون،‌ نمونه را به لوله استریل حاوی هیارین تخلیه و به آزمایشگاه ارسال می‌شود.»
 
درباره درمان بیماری‌های کلیوی با سلول‌های بنیادی در صفحه 103 کتاب می‌خوانیم: «نارسایی حاد کلیوی یکی از بیماری‌‌‌های شایع کلینیکی است که آمار مرگ و میر بالایی دارد. تاگل و همکارانش در سال 2005 با این فرضیه که سلول‌های بنیادی در درمان نارسایی حاد کلیوی تاثیر‌‌گذار است در مدل حیوانی، نارسایی کلیوی را ایجاد و از سلول‌های بنیادی استفاده کردند.

آن‌‌ها برای 40 دقیقه به‌صورت دو طرفی عروق کلیه را مسدود یا کلامپ کردند تا ایسکمی ایجاد شود. سلول‌های بنیادی از کاروتید تزریق شدند. در گروهی بلافاصله پس از ایجاد ایسکمی و در گروهی نیز 24 ساعت بعد از ایجاد ایسکمی تزریق سلولی به تعداد 10 سلول برای هر حیوان انجام شد. نتایج حاکی از افزایش عملکرد کلیوی،‌ بیشتر شدن تزاید و کاهش شاخص مرگ خود به‌خود سلول و نهایتا کاهش جراحت کلیوی به‌صورت معنی‌دار بود.
 
چاپ نخست کتاب «سلول‌ها درمانی با بکار‌گیری سلول‌های بنیادی» با شمارگان یک هزار نسخه در 164 صفحه، به ‌بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات «دایان» به بازار نشر پزشکی عرضه شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها