دوشنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۰
عیوضی: نرم‌افزار «علوم قرآنی» از نمونه‌‌های مشابه متمایز است/ نمایش رِفرنس و مدخل مربوط به هر اصصلاح در یک فرهنگ‌نامه

یحیی عیوضی، کارشناس کتابخانه دیجیتالی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ضمن معرفی نرم‌افزار‌ها و خدمات این مرکز گفت: فرهنگ‌نامه «علوم قرآنی» با توجه به قابلیت ارائه رِفرنس یا منابع و مدخل‌های ایجاد شده برای هر اصصلاح از سایر فرهنگ‌نامه‌های موجود در کشور متمایز شده‌ است.

مهندس یحیی عیوضی، کارشناس کتابخانه دیجیتالی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره نرم‌‌افزار‌های تولیدی این مرکز اظهار کرد: دو نرم‌افزار «پایگاه تخصصی علوم قرآنی» شامل اصطلاحنامه‌ جامع علوم قرآن و «التمهید فی‌ علوم القرآن» در 10 جلد از تألیفات آیت‌الله العظمی معرفت‌(ره) از محصولات مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی است.

وی در ادامه افزود: جست‌وجو براساس نمایه‌های موضوعی از ویژگی‌های نرم‌افزار «التمهید فی‌ علوم القرآن» محسوب می‌شود. علاوه بر پایگاه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به نشانی  http://www.islamicdoc.org چهار درگاه تحت وب نیز از داخل این پایگاه قابل دسترس است. «کتابخانه دیجیتالی»،‌ «اصطلاح‌نامه‌ها»، «ویکی‌ها‌» و «نشریه الکترونیکی» در این چهار درگاه طراحی شده است.

عیوضی گفت: اصطلاح‏نامه جامع علوم اسلامی مجموعه‌‏اى مشتمل بر اصطلاحات، واژه‏‌ها و عناوین درباره حوزه‌های مختلف علوم اسلامی و حوزه‌های وابسته است. این مجموعه، واژگان زبان نمایه‌‏اى كنترل شده‌‏ است كه به گونه‌‏اى سازمان‌یافته روابط پیشین میان مفاهیم اعم و اخص را روشن می‌كند؛ به‌عبارت دیگر مجموعه اصطلاحات گزیده شده و نظام یافته است كه بین آن‌ها روابط معنایى و رده‏‌اى، یا سلسله مراتبى برقرار است و قابلیت دارد تا موضوع آن رشته را با همه جنبه‌‏هاى اصلى، فرعى و وابسته به شكلى نظام‌یافته و به قصد ذخیره و بازیابى اطلاعات و مدارک و مقاصد جنبى دیگر عرضه كند.

کارشناس کتابخانه دیجیتالی مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی اظهار کرد: دو فرهنگنامه‌ «علوم قرآنی» و «اصول فقه» نخستین‌بار از سوی مرکز  اطلاعات و مدارک اسلامی تولید شده است. فرهنگ‌نامه «علوم قرآنی» با قابلیت ارائه رِفرنس یا منابع مربوط به هر اصطلاح و مدخل‌های ایجاد شده برای هر اصطلاح از سایر فرهنگ‌نامه‌های موجود در کشور متمایز شده‌ است.

وی درباره ویژگی‌های «اصطلاح‌نامه علوم‌ قرآنی» افزود: با جست‌وجوی واژه‌ای مانند «اعجاز قرآن» در اصطلاح‌نامه «علوم‌ قرآنی» مخاطب نخست روابط درختی و نظام یافته را به شکل مفهومی و منطقی مانند مترادف‌ها، اعم و اخص و وابسته‌های این واژه را ملاحظه کرده و با کلیک روی هر اصطلاح می‌تواند فرهنگ‌نامه و منابع آن را در اختیار داشته باشد.

عیوضی در تشریح ویژگی‌های نرم‌افزار «التمهید فی‌العلوم قرآن» ادامه داد: این نرم‌افزار شامل 10 جلد از کتاب‌های آیت‌الله معرفت‌(ره) به‌‌صورت نمایه ‌موضوعی طراحی شده است. ویژگی‌های این نرم‌افزار دسترسی به متن کتاب‌ها با کلیک بر «اصطلاحات»، «نمایه موضوعی» و جست‌وجوی لغوی است.
 
وی گفت: «اصطلاح‌نامه جامع علوم‌ اسلامی» تحت وب با در اختیار قرار دادن همه اصطلاحنامه‌ها خدمات بیشتری به کاربر ارائه می‌دهد که شامل اصطلاحنامه گروه‌های فلسفه، علوم قرآن،‌ منطق، اصول فقه،‌ کلام اسلامی، علوم حدیث، اخلاق اسلامی، اعلام علوم حدیث و معارف مهدوی است. همه اصطلاحنامه‌‌ها در قالب ویکی‌ها نیز در دسترس است و پژوهشگران و محققان مخاطبان این نرم‌افزارند.

عیوضی درباره کتابخانه دیجیتالی مرکز اظهار کرد: کتابخانه دیجیتالی مرکز با منابعی مانند 10 هزار پایان‌نامه‌ حوزه‌‌های علمیه سراسر کشور، کتابشناختی، چکیده و معرفی محل نگهداری همچنین 13 هزار عنوان کتاب به‌صورت تمام متن و نزدیک به هزار و 800 نسخه خطی تمام متن با کیفیت قابل‌توجه و هزاران مقاله در قالب‌های html و pdf در اختیار کاربران است.

وی در تشریح ویژگی‌های کتابخانه دیجیتالی مرکز اظهار کرد: ایجاد محدودیت برای کاربران به‌صورتی که یک عنوان کتاب فقط برای یک کاربر قابل دسترسی باشد از ویژگی‌های این کتابخانه است. هدف اصلی از ایجاد این محدودیت، دسترسی عده محدودی از پژوهشگران به کتاب‌های ویژه است. کاربرانی که نیاز به اطلاعات بیشتری دارند می‌توانند در کانال تلگرامی کتابخانه دیجیتالی به نشانی @dlislamicdoc عضو شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها