از آنجا که اولین گام برای انتشار یک کتاب، دریافت شابک است، موسسه خانه کتاب با اختصاص بخش شابک در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، امکانی فراهم آورده تا ناشران و ناشرمولفان بتوانند با مراجعه به این بخش، ابهامات و مشکلات خود را در مسیر ثبتنام و دریافت شابک با کارشناسان خانه کتاب مطرح کنند.
شیوه ارائه خدمات به مخاطبان در واحد شابک خانه کتاب از زمان تأسیس در سال 1372 تا کنون همواره با تغییراتی رو به جلو همراه بوده و در سال 1391 به منظور تسهیل و تسریع در فرایند صدور شابک، پس از بررسیهای گسترده نخستین نسخه سایت شابک بر بستر اینترنت راهاندازی شد که از زمان راهاندازی مورد بازبینیهای مستمری قرار داشته است.
در سالهای اخیر، بر اساس رویکردهای نوین اطلاعرسانی در خانه کتاب و تعریف زیرساختهای نرمافزاری و اینترنتی، نسخه جدید سایت شابک در سال 1394 رونمایی شد. در این نسخه، با هدف کاهش مراجعه حضوری، فرآیندها، روالها و صفحات سایت، ویرایش و آسانسازی شده و خدمات جدیدی به خدمات پیشین افزوده شده است. با این حال کم نیستند ناشران یا ناشرمولفانی که برای استفاده از سایت شابک (ISBN.IR) با مشکل و سؤالات بسیاری مواجه شوند.
بر این اساس، موسسه خانه کتاب در بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اختصاص بخش شابک در غرفه خود و حضور کارشناسان مجرب این حوزه، امکانی فراهم کرده است تا ناشران و ناشرمولفان حاضر در نمایشگاه کتاب، بتوانند با مراجعه به این بخش، ابهامات و مشکلات خود را در مسیر ثبتنام و دریافت شابک از نزدیک با کارشناسان خانه کتاب مطرح کنند.
همچنین مراجعان میتوانند علاوه بر حضور کارشناسان، از بروشورهای راهنمایی که در این زمینه تهیه شده برای یافتن پاسخهای خود استفاده کنند. این بروشورها شامل اینفوگرافیهایی است که علاوه بر ارائه مختصری از تاریخچه شابک و خدمات ارائه شده در سایت ISBN.IR مراحل عضویت ناشران و همچنین ناشر مولفان را برای دریافت شابک توضیح میدهد.
برای دیدن مراحل دریافت شابک ناشران روی عکس زیر کلیک کنید.
برای دیدن مراحل دریافت شابک ناشرمولفان روی عکس زیر کلیک کنید.
بخش شابک غرفه خانه کتاب در این دوره از برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، روزهای شلوغی را طی میکند. به گفته کارشناسان حاضر در این بخش، بخش عمدهای از مراجعان این بخش را ناشرمولفان تشکیل میدهند؛ یعنی افرادی که مجوز نشر ندارند و برای دریافت مجوز انتشار کتاب خود اقدام میکنند. چراکه مراحل دریافت شابک در سایت روند مشخصی دارد و ناشران به دلیل دریافت شابک به صورت مستمر، کمتر با مشکل یا سؤال مواجه میشوند. طبیعتاً این روند برای ناشران تازهکار و ناشرمولفانی که برای اولین بار اقدام به دریافت شابک میکنند، با سردرگمی و سؤالات بسیاری همراه است.
البته در نسخه نهایی سایت که سال گذشته رونمایی شد، پیشبینیهایی برای سادهسازی در سایت شابک انجام شده، به طوری که میتوان این سایت را دارای یکی از سادهترین روندها عنوان کرد. همچنین به گفته کارشناسان حاضر در این بخش، این روند در طول هرماه حدود دو بار از سوی کارشناسان از ابتدا تا انتها طی میشود تا ضعفها و مشکلات احتمالی شناسایی و برطرف شود.
همچنین این بخش از غرفه خانه کتاب خدمات مشابهی را درباره شابم یا شماره استاندارد بینالمللی موسیقی با عنوان ISMN را ارائه میدهد که شناسهای منحصر به فرد در سطح بینالمللی برای پردازش و مدیریت موسیقیهای چاپی، دادههای کتابشناختی حوزه موسیقی و تبادل اطلاعات است که همانند شابک برای تسهیل در روند انبارگردانی و پیدا کردن کتاب در بانکهای اطلاعاتی بزرگ استفاده میشود.
کاربرد شابم در ایران مربوط به کتابهای پارتیسیون یا دفترهای نت که معمولاً شامل دفتر نتهای مینیاتوری، دفتر نتهای آوازی، مجموعههای قطعات، ورقههای موسیقی پاپ، آثار موسیقی بریل، آثار موسیقی الکترونیک، کتابهایی درباره موسیقی است.
نظر شما