جمعه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
معرفی کتاب‌های گران‌ترین جایزه ادبی ایران/ از «تو در قاهره خواهی مرد» تا «آب هرگز نمی‌میرد»

کتاب‌های برگزیده هشتمین جایزه جلال آل احمد از آثاری است که می‌تواند در فهرست خرید کتابخوانان در دیدار از بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب باشد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) جایزه ادبی جلال‌آل احمد سی‌ام آبان 1394 در چهار شاخه «نقد ادبی»، «داستان کوتاه»، «مستند‌نگاری» و «رمان» نامزد‌ها و برگزیدگان هر گروه را معرفی کرد.

این کتاب‌ها می‌تواند در فهرست دیدارکنندگان از بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب قرار گیرد.

♦ بخش نقد ادبی:

• «روایت‌شناسی کاربردی» نوشته علی عباسی/ نشر دانشگاه شهید بهشتی
 


«روايت‌شناسي كاربردي - تحليل زبانشناختي روايت: تحليل كاربردي بر موقعيت روايي، عنصر پيرنگ و نحو روايي» کتابی است پژوهشی و علمی به قلم علی عباسی در 4 بخش که به همت انتشارات دانشگاه شهید بهشتی وارد بازار نشر شده است.
 
ما در این کتاب با یک اثر دانشگاهی روبه‌رو هستیم به همین دلیل ساختار کتاب هم مانند یک اثر پژوهشی است. در بخش اول کتاب که مقدمه در آن قرار دارد، نویسنده کلیتی درباره موضوع پیرنگ و نحوه روایت بیان می‌کند. در بخش دوم کتاب، به مباحث نظری پرداخته شده است.

این بخش به دو قسمت تقسیم شده است، که در قسمت اول آن به اصول اساسی برای تحلیل درونی روایت‌ها توجه شده است؛ در این قسمت به دو اصل اساسی که در ارتباط با تحلیل‌های روایت شناختی است پرداخته می‌شود. در قسمت دوم، بخش دوم؛ به تعریف روایت از منظر دو گروه از نظریه‌پردازان این حوزه پرداخته می‌شود.
 
بخش کاربردی، نام قسمت بعدی این کتاب است که نویسنده در آن می‌کوشد تا نظریه‌های مکمل را به شکل عملی روی آثار نویسندگان ایرانی و خارجی پیاده کند و در برخی موارد هم به مقایسه تطبیقی آثار پرداخته است. نتیجه کلی عنوان چهارمین بخش کتاب است که نویسنده در آن مسائل اساسی و پرسش‌های پژوهش را مدنظر داشته و به دنبال پاسخ به این سوالات و مسائل اساسی است.
 
• «کلک خیال‌انگیز» نوشته ابوالفضل حری/ نشر «نی»

 

این اثر کتابی است مبتنی بر پژوهشی دانشگاهی در 6 فصل که به بررسی آثار فانتزی و وهمناک ادبیات کهن ایرانی می‌پردازد. این کتاب که توسط ابوالفضل حری نوشته شده است توسط نشر نی وارد بازار کتاب شده است.
 
کلک خیال‌انگیز در یک تقسیم‌بندی کلی به دو بخش اصلی نظریه و عمل و چند بخش فرعی تقسیم می‌شود. در بخش اول به اصول و مبانی گونه‌های فانتزی، ساختار ژانر شگرف در روانکاوی و رویکرد ساختاری، گونه وهم‌انگیز در ساخت ادبیات پرداخته شده است. در بخش دوم که عنوان «عمل» را یدک می‌کشد، نویسنده به بررسی آثار برگزیده ادبیات فارسی و برخی از قصه‌های قرآنی از زاویه فانتاستیک پرداخته است.
 
بخش داستان کوتاه داوران:
 
• «نگهبان تاریکی» نوشته مجید قیصری/ نشر افق
 


مجموعه «نگهبان تاریکی» شامل داستان‌هایی‌ کوتاه با نام‌های :«آب، یکی خوابیده زیر درخت کُنار، آصف خروس نداره!، در را باز کن، کاتب، ساقه پلاتین، نگهبان تاریکی، کی اولین شوت رو می‌زنه؟ و آتش» است. این مجموعه از 9 داستان جنگی تشکیل شده است که مجید قیصری آن را نوشته و انتشارات افق آن را منتشر کرده است.
 
«نگهبان تاریکی» داستان جنگ و آدم‌های بعد از آن است. قیصری در این کتاب سراغ خلق شخصیت‌هایی رفته است که در حین و بعد از جنگ با آن درگیر هستند و جزئی از پس زمینه ذهنی این افراد شده است. به عبارتی نمی‌توان این کتاب قیصری را جدا از سایر داستان‌های جنگی قبلی او به‌شمار آورد. هر مجموعه جدیدی  که قیصری می‌نویسد گذشته داستان‌های او را کامل‌تر می‌کند. تمام این داستان‌ها با نخی به نام جنگ به هم ربط پیدا می‌کنند.
 
• «آیا بچه‌های خزانه رستگار می‌شوند؟» نوشته مهدی اسدزاده/ نشر پیدایش
 


مهدی اسدزاده این کتاب را نوشته و انتشارات پیدایش آن را منتشر کرده است. «آیا بچه‌های خزانه رستگار می‌شوند؟» كتابی است با 8 داستان كوتاه با موضوعات مختلف اجتماعی، روان‌شناختی، تاریخی و.. به قلم مهدی اسدزاده. «حکایت سوختن سرو به…، جزر و مرگ، کارگاه آرزوبافی، یعنی همه زن‌ها یه دکمه تو مخشون دارن که... ، غغغییییزززژژت‌ت‌تخخ، شب باشکوه شاپور درفشی، آیا بچه‌های خزانه رستگار می‌شوند؟ و طلوع کن لعنتی بجنب» عنوان داستان‌های این مجموعه هستند.
 
«آیا بچه‌های خزانه رستگار می‌شوند؟»؛ این سوالی است که نویسنده به عنوان نام کتابش برگزیده. در نگاه اول این ذهنیت پیش می‌آید که داستان‌های این مجموعه مربوط می‌شود به بچه‌های خزانه ولی تنها اسمی از خزانه می‌آید و بس. انتخاب عنوان کتاب بسیار هوشمندانه و دقیق بوده و نویسنده سعی داشته با گذاشتن این اسم روی کتابش اصطلاحا شاخک‌های مخاطبان را تیز کند. هر چند داستان‌های این مجموعه ربطی به بچه‌های خزانه ندارد اما روایت‌ها تماما مربوط می‌شود به بچه‌های تهران، به‌ویژه بچه‌های جنوب آن و نوجوانان و جوانان دهه هشتادی.
 
 
 بخش مستندنگاری:

• «آب هرگز نمی‌میرد» نوشته حمید حسام/ نشر صریر و همکاری نشر بیست و هفت بعثت
 
 

«آب هرگز نمی‌میرد» مجموعه خاطرات سردار جانباز محمد سلگی است از جنگ تحمیلی و به قلم حمید حسام که انتشارات صریر با همکاری نشر بیست و هفت آن را وارد بازار نشر کرده‌اند. این کتاب در یازده فصل با عنوان‌های؛ «کُر شیخ علی ممد»، «رنگ خدا»، «زیر علم عباس»، «گردان سقا‌ها»، «مجنون؛ جنگ آب و آتش»، «شب عاشورایی انصار‌الحسین»، «فاو؛ سلام بر تشنگی»، «آب هرگز نمی‌میرد»، «ما گردان ابالفضلیم»، «با دو پای بریده» و «خدا با ما بود» تدوین و نوشته شده است.
 
• «تو در قاهره خواهی مرد» نوشته حمیدرضا صدر/ نشر چشمه
 


«تو در قاهره خواهی مرد» روایتگر یک سال سلطنت محمدرضا شاه است؛ سال 1344. سالی که در آن فراز و نشیب‌های زیادی را پشت سر می‌گذارد. کتاب با یک روایت از پایان زندگی ملک فاروق؛ پادشاه در تبعید مصر آغاز می‌شود و نویسنده با ارجاعات تاریخی و رودرور به وصلت محمدرضا شاه و فوزیه و ماجرای ازدواج آن‌ها می‌پردازد و به شاه این نوید را می‌دهد که تو در سال 1359 در قاهره خواهی مرد و نزدیک ملک فاروق دفن خواهی شد. داستان با این روایت آغاز می‌شود و به صورت فصل به فصل تا آغاز سال 1345 را برای مخاطب بیان می‌کند.
 
♦ بخش رمان:

 
• «دختر لوتی» نوشتهٔ شهریار عباسی/ نشر مروارید

 

«دختر لوتی» داستان معلمی است که در سال‌های دوران جنگ تحمیلی برای تدریس به منطقه پلدختر در شمال خوزستان و جنوب لرستان اعزام می‌شود. او در آن‌جا و در آن سال‌های پررفت و آمد نیروهای حاضر در دفاع مقدس، دلباخته دختری می‌شود که از قوم «کولی» است و از سوی دیگر، میل و انگیزه‌ای برای شرکت در مناطق عملیاتی و جنگی در او پدید می‌آید.
 
در واقع این رمان، قصه معلمی است که به میل خود و برای گریز از عزیمت به خدمت سربازی از پایتخت به جایی دوردست در یک شهر مرزی فرستاده می‌شود. زمان جنگ است و شهر مرزی کوچک هم گرفتار حملات گاه و بی‌گاه دشمن بعثی. در این بین معلم که برای گریختن از سربازی و اعزام به جبهه‌ها، شغل آموزگاری را انتخاب کرده با فرهنگ این شهر آشنا می‌شود و به دنبال خودش و هویت گم‌شده‌اش می‌گردد.
 
• «پاییز آخرین فصل سال است» نوشته نسیم مرعشی/ نشر چشمه
 


رمان «پاییز فصل آخر سال است» از حال و هوای زنانی می‌گوید که در دوراهی‌های زندگی دست و پا می‌زنند و به دنبال راهی برای خلاصی از گذشته و آینده، دوباره شاد زیستن یا کنار گذاشتن رویاها و با واقعیت زندگی ‌کردن هستند.
 
کتاب به دو بخش تابستان و پاییز تقسیم شده که هر کدامشان سه داستان از سه زن به نام‌های لیلی، شبانه و روجا را روایت می‌کنند که از دغدغه‌های متفاوت خود می‌گویند. این داستان‌ها «تکه‌ها»یی از رمان تلقی می‌شوند.
 
بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از 15 تا 25 اردیبهشت 1395 در شهر آفتاب برپا خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها