آیین نکوداشت بانو منیره گرجی، قرآنپژوه برگزار شد/2
ابتکار: بانو گرجی جرات اندیشیدن درباره قرآن را به ما آموخت/ تفکر قرآنپژوهی که قدرت مفاهمه با جهان را دارد
معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیطزیست در آیین نکوداشت بانو منیره گرجی گفت: «بانو گرجی جرات اندیشیدن درباره اسلام را به ما آموخت.» به گفته وی، یکی از کاستیهای انقلاب ما عدم مفاهمه و گفتوگو صحیح با جهان بود اما مکالمه و گفتوگوی ایشان از نوعی اندیشهورزی جهانی و متعالی برخوردار بوده است.
ابتکار در این مراسم با اشاره به اینکه برگزاری این نشست پاسداشت خادمان و اندیشهورزان قرآن و خود قرآن کریم است گفت: امیدوارم بتوانیم از ریشههایی که سبب میشوند ما درختان زیبا و پرباری داشته باشیم محافظت کنیم درختانی که خدمات بینظیری برای انسانها داشتهاند.
رئیس سازمان محیطزیست در حالی که با لحنی بغضآلود و چشمانی اشکبار سخن میگفت، خطاب به بانو گرجی اظهار کرد: شما به ما آموختید که در روزگار سخت به قرآن پناه ببریم از اینرو از مراسمی که برای بزرگداشتتان گرفته شده رنجور نباشید چرا که این مراسم پاسداشت قرآن کریم است. ما برای خدمات شما طی این سالها و درسهایی که به ما آموختید سپاسگزاریم زیرا اگر انسان بتواند خدمت کند و خدمتش دستاورد داشته باشد بینظیر است.
وی ادامه داد: بانو گرجی سالهای زیادی استاد ما بودهاند و ما مسایل بسیاری از ایشان آموختیم یکی از درسهایی که وی به ما یاد دادند این بود که از خدمات خود ایجاد زندگی و جوانه کنیم. بانو گرجی جرأت اندیشیدن درباره قرآن را به ما آموخت در شرایطی که برخی معتقد بودند نباید در قرآن تفکر کرد و باید از آن تبعیت کامل کرد، ایشان به ما یاد داد که میشود در قرآن اندیشهورزی کرد و در واقع این خودباوری را به ما داد. جوانان امروزی وقتی با اندیشههای ایشان آشنا میشوند چقدر با فکر این بانو تازه میشوند.
ابتکار تاکید کرد: در شرایطی که تهمتها و هجمههای زیادی درباره اسلام و پیامبر رحمت وجود دارد بانو گرجی تفکری داشت که بسیار ارزشمند بود. ایشان جایگاه انسان را به ما یادآوری کرد. بانو گرجی در مجلس خبرگان جایگاه انسان را یادآور شد، در حالی که انسان امروز سرگشته شده و هدف خود را گم کرده است.
وی با اشاره به جهانی بودن تفکر بانو گرجی تصریح کرد: یکی از کاستیهای انقلاب ما عدم مفاهمه و گفتوگوی صحیح با جهان بود؛ ما کمتر با دنیا ارتباط خوب برقرار کردیم اما مکالمه و گفتوگوی ایشان از نوعی اندیشهورزی جهانی و متعالی برخوردار بود. ایشان توانست مفاهمه و تعاملی را با افرادی برقرار کند که هیچ اشتراکی با مفاهیم عمیق دینی ما نداشتهاند.
معاون رئیس جمهوری خطاب به بانو گرجی گفت: شما فقط یک مامور بودید تا ما را از این دشواریها و سختیها برهانید. وی در پایان از تلاشهای بانو گرجی در دفاع مقدس، بنیاد خیریه امام علی (ع)، سفرهای بشاگرد و... قدردانی کرد.
تفسیر قرآن به قرآن یکی از ویژگیهای بانو گرجی است
کاظم اکرمی، وزیر سابق آموزش و پرورش نیز در بخش دیگری از این نشست ضمن تجلیل از مقام بانو گرجی تفسیر قرآن به قرآن ایشان را یکی از ویژگیهای ممتاز کاری وی دانست و گفت: طی سالهای گذشته تفاسیر متعددی از قرآن صورت گرفته است و گاهی تعدادی از این تفاسیر بنا به گفته صاحبالذریعه به 700 تفسیر میرسد. تنها بانو گرجی در تفسیر قرآن به این نکته توجه کرد که قرآن را با قرآن تفسیر کند این همان ویژگی است که کمتر از سوی مفسران و عالمان مورد توجه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه خداوند در قرآن کریم زنانی چون مریم و آسیه را نمونه و الگویی برای بشر معرفی میکند، افزود: خداوند در قرآن کریم این زنان را نمونه قرار میدهد چرا که آسیه میگوید خداوند او را از فرعون و عمل فرعون نجات دهد. سخن ایشان میتواند الگویی برای ما باشد تا از حرف و عمل ظلمآمیز دوری کنیم.
به گفته اکرمی، این آیات قرآن کریم میتواند نگاه بدبینانهای را که نسبت به زن وجود دارد، کنار بزند و گاهی احادیثی که در منابعی چون نهجالبلاغه و نهجالفصاحه در نکوهش زنان عنوان میشود بنا بر آیات قرآن کریم نباید مورد استناد قرار بگیرد چرا که این احادیث شأن نزول خاصی دارد.
وی ادامه داد: بانو گرجی زمانی که به عضویت مجلس خبرگان درآمد در مقابل مردان مجلس ایستاد و خانم جلودارزاده همواره به من میگفت آنچه که ما در مجالس از حقوق زنان تصویب کردیم از برکت درسهایی بود که از خانم گرجی آموختیم.
اکرمی در فراز پایانی سخنانش پیامی را از آیتالله عبدالکریم موسوی اردبیلی به مناسبت این مراسم قرائت کرد.
نباید بگذاریم ما را تحقیر کنند
بانو گرجی نیز در بخش پایانی این مراسم آیاتی را از قرآن کریم درباره اهمیت وجود زنان ارایه کرد و گفت: مسایلی که امروز به نام اسلام بیان میشود اسلام نیست چرا که قرآن ایهاالناس را خطاب قرار داده و این کلمه شامل زن و مرد و سیاه و سفید میشود و تنها یک جنسیت را در برنمیگیرد. اگر در این میان سخنانی مانند اینکه زن ناقصالعقل است زده میشود توهین به اسلام است. باید بیدار شویم چون اسلام از هزار و 400 سال پیش مطالبی را برای عبرت از گذشتگان به ما بیان کرده است.
وی ادامه داد: پیامبر ما مانند پیامبران دیگر نیست و خطابش همه مردم است؛ انسانی که خداوند از روح خودش در آن دمیده در حالی که همه فرشتگان نسبت به خلقت آن معترض بودهاند. خداوند اراده کرده و بنا به گفته قرآن کریم بر برخی از بندگانش از طبقه مستضعفین منت نهاده و آنها را وارث و پیشوا قرار داده است.
گرجی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به عملکرد مادر حضرت موسی در هنگام ولادت فرزندش عنوان کرد: زمانی که جوانان بنیاسرائیل کشته میشوند و زنها را به بردگی میبرند خداوند به مادر حضرت موسی (ع) دستور میدهد که به فرزندش شیر دهد و اگر احساس ترس کرد آن را به رود نیل بسپارد و باید دید که چه قدرت و شخصیتی این زن دارد و فرمان خدا را اجرا میکند و در حالی که فرزندش را به رود میسپارد و در حال جان دادن است اما خداوند خطاب به او میگوید ما این فرزند را به تو برمیگردانیم و او را در دنیا مرسل قرار میدهیم.
این قرآنپژوه تاکید کرد: با این تفاصیل باید ببینیم که چرا اینگونه شدیم و گذاشتهایم ما را تحقیر کنند. من خودم را لایق چنین بزرگداشتی نمیدانم چرا که من کسی نیستم، همانگونه که خداوند در قرآن کریم به پیامبر فرمود به مردم بگو که من بشری مانند شما هستم.
گرجی در بخش پایانی سخنانش تاکید کرد: باید سعی کنیم خودمان را بشناسیم تا خدا را بشناسیم چون خداوند در هیچ موجودی از روح خودش ندمیده است و امروز ما باید مراقب این باشیم که به نام اسلام زن را به گونهای دیگر تعریف نکنند.
در پایان این مراسم از سوی سازمانهایی چون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، سازمان محیطزیست و ... هدایای به بانو منیره گرجی اهدا شد. همچنین از کتابخانه تخصصی زنان با حضور شهیندخت ملاوردی، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رونمایی شد.
نظر شما