جمعه ۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
مجلسی: ارزش نوروز به دلیل ریشه‌دار بودن و قدمت دیرینه آن است/ توانایی جلب گردشگران با آیین‌های نوروزی

فریدون مجلسی، دیپلمات سابق، مولف و مترجم درباره نوروز گفت: ارزش نوروز به دلیل ریشه‌دار بودن و قدمت آن است؛ سنتی فرهنگی که از روزگار کهن تا به امروز باقی مانده و مانند خاطره‌ای ملی نزد اقوام مشترک است و در یونسکو و سازمان ملل متحد نیز شناخته شده است.

فریدون مجلسی، مولف، مترجم، روزنامه‌نگار درباره نوروز با اشاره به فرهنگ ایرانی به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: ایران یک خون یا نژاد نیست. ایران یک فرهنگ است با ریشه‌ای ژرف و گسترده با سنتی زیبا و جلوه‌های فرهنگی مشابه که خاطراتی همسان به بار می‌آورد.

وی افزود: در چهارشنبه سوری‌اش از دره‌های آذربایجان تا کوهپایه‌های کردستان، از کوچه‌های تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، کرمان و از مشهد و هرات گرفته تا اقصای شرق در دوشنبه و دیگر جاها، از شامگاه‌ها شعله‌ها برافروخته می‌شود و نوروزش همه جا را نونوار می‌کند.

این مترجم اظهار کرد: فرهنگ ایرانی، در واقع ایران فرهنگی پدید آورده است که در محدوده مرزهای سیاسی نمی‌گنجد. در میان همه مردمانش، از فارس، عرب، ترک، بلوچ و ترکمن، خصوصیتی پدید آورده که در میان آنها احساس بیگانگی نمی‌کنی، حتی اگر با تو تفاوت‌هایی داشته باشند.

وی بیان کرد: نوروز را تنها در ایران جشن نمی‌گیرند بلکه این جشن در افغانستان و کشورهای شمال آن نیز نمود دارد. این کشورها به جزء تاجیکستان بقیه ترک‌نژاد و ترک‌زبان هستند و نوروز را پاس می‌دارند.
 
مجلسی اظهار کرد: دکتر محمدعلی اسلامی‌ندوشن که در تاریخ فرهنگی ایران بیش از همه زحمت کشیده می‌گوید: «ایران فرهنگی تا آنجا می‌رود که نوروز پاس داشته می‌شود.» بنابراین می‌بینید که کردهای عراق، کشمیر هند و بخشی از ترکستان چین نوروز را پاس می‌دارند.

وی عنوان کرد: اگرچه نوروز اهمیت مذهبی ندارد که بگویم یک سنت مذهبی است و ماندگاری و ارزش نهادن به آن به دلیل وجه مذهبی آن است، بلکه ارزش نوروز به دلیل ریشه‌دار بودن و قدمت آن است، سنت فرهنگی که از روزگار کهن تا به امروز باقی مانده و مانند یک خاطره ملی نزد اقوام مشترک است و در یونسکو و سازمان ملل متحد نیز شناخته شده است.

این دیپلمات سابق افزود: از طرفی پراکندگی ایرانیان در گستره جهان باعث شده تا آنها نیز نوروز را در هر نقطه‌ای که باشند، جشن بگیرند. به طوری که به دلیل حضور برخی از ایرانیان در ایالات متحده اکنون چند سالی است که در کاخ سفید سفره هفت‌سین می‌گسترانند و رئیس‌جمهوری این کشور جشن نوروز را به تمام فارسی‌زبانان تبریک می‌گوید.

مجلسی عنوان کرد: این تبریک از آن روی گفته می‌شود که نوروز نماد زیبایی و برکت خواستن است و با خود خوشبختی و رفاه به همراه دارد و هیچ زیانی در آن نیست و ابزاری برای نزدیک‌کردن فرهنگ‌هایی است که پیرامون ایرانیان وجود دارد.

وی بیان کرد: حتی دولت ترکیه که زمانی مانع از برگزاری نوروز از سوی کردهای این کشور می‌شد زمانی که متوجه شد کشورهای ترک‌زبان دنیا آن را پاس می‌دارند، آن را تایید کرد و به عنوان یک واقعه ملی پذیرفت. امروزه برخی از آئین‌های نوروزی در این کشور برگزار می‌شود که باعث جذب گردشگران به این کشور شده است.

این روزنامه‌نگار گفت: در اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز برگزاری جشن نوروز در جمهوری‌های کوچک آن ممنوع بود اما پس از فروپاشی آن و استقلال یافتن جمهوری‌های تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، آذربایجان و ترکمنستان نوروز دوباره پاس داشته شد. اگرچه باید بگویم در روزهایی  که برگزاری جشن ممنوع بود مردم جمهوری‌های استقلال یافته آئین نوروز را به طور مخفیانه برگزار می‌کردند. بنابراین نوروز جشنی است مردمی، که سینه به سینه به نسل‌‌ها منتقل شده است. نسل‌هایی که از گستره ایران فرهنگی برخاسته‌اند.

وی اظهار کرد: نوروز در خاطره من کهن‌ترین یادمانده است؛ نخستین اتفاق که به نوعی به من هویت بخشید، یعنی میان من با محیط پیرامونی ارتباط برقرار کرد که برایم مهم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها