نوروز و هدیه نوروزی با «طرح عیدانه کتاب»/15
اتحادیه: «طرح عیدانه کتاب» نیاز به تبلیغات گسترده دارد/ «زنانی که به زیر مقنعه کلاهداری نمودهاند» هدیه نوروزی نظاممافی
منصوره اتحادیه (نظاممافی)، استاد تاریخ دانشگاه تهران با اشاره به لزوم تبلیغات گسترده «طرح عیدانه کتاب» گفت: بنده بیشتر اوقات کتاب پنججلدی «یادداشتهایی از زندگانی باقر کاظمی» (بیوگرافی یکی از رجال معروف ایران) و «زنانی که به زیر مقنعه کلاهداری نمودهاند» را هدیه میدهم.
چه باید کرد چطور میتوان افرادی را که با شتاب برای خرید نیازمندیهای نوروز در خیابانها در تردد هستند لحظهای پای ویترین کتابفروشی کشاند و جایی برای کتاب در تعطیلات نوروزی خلق کرد! شاید «طرح عیدانه کتاب» بتواند کمی اذهان پرشتاب و فرسنگها دور از کتاب را به آن نزدیک کند.
در این طرح که معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدارک دیده است به منظور رونق بخشيدن به بازار كتاب و ترويج كتابخوانی، همزمان با آغاز سال نو، تسهيلاتی را در قالب يارانه خرید كتاب از طريق كتابفروشیهای سراسر كشور، مستقیما به خریداران کتاب پرداخت میکند.
در اين طرح، كتابفروشیهایی كه ویژگیهای لازم را دارا باشند، پس از ثبتنام در سایت موسسه خانه کتاب میتوانند كتابهای خود را که با شرايط تعيين شده در اين طرح مطابقت داشته باشند با 20 درصد تخفيف به خريداران بفروشند. موسسه خانه كتاب به نمايندگی از طرف معاونت امور فرهنگی مبلغ تخفيف را به كتابفروشان پرداخت خواهد كرد. درباره طرح عیدانه کتاب و در تکاپو بخشیدن به سنت کتابخوانی در بهار جویای نگاه دکتر منصوره اتحادیه (نظاممافی)، استاد تاریخ دانشگاه تهران و مدیر نشر تاریخ ایران شدیم.
اتحادیه درباره «طرح عیدانه کتاب» به خبرنگار ایبنا گفت: این ایده خوبی است به شرطی که از آن حمایت شود و از پشتوانه تبلیغاتی خوبی نیز برخوردار باشد. برای مثال اگر شرایطی را مهیا کنند و در رسانه ملی به تبلیغ کتاب بپردازند به تبع تبلیغات، مردم از آن اطلاع مییابند و به سراغش میروند.
وی افزود: این در حالی است که کتاب در رسانه ملی از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و اگر گاهی سریالهای تلویزیون را دیده باشید میبینید که در یک خانواده، خانم خانه در آشپزخانه مشغول آشپزی است و مرد در حال ورق زدن روزنامه، و در این میان مطالعه کتاب امر فراموش شدهای است.
این استاد تاریخ دانشگاه تهران اظهار کرد: من همیشه کتاب هدیه میدهم فرقی نمیکند که در زمان نزدیک به سال نو باشیم یا روزهای عادی. اما در عیدی دادن کتاب در ایام نوروز به این نکته توجه میکنم که چه کتابی را به چه کسی هدیه کنم؟ شناخت مخاطب و رده سنی در عیدی دادن کتاب بسیار مهم است. همچنین بسیار اهمیت دارد که کتاب هدیه شده حتما خوانده شود.
اتحادیه عنوان کرد: برای مثال به برخی افراد میتوان کتابهای حوزه ادبیات را کادو داد اما من به دوستان و نزدیکانم آخرین کتابهای منتشر شده از سوی نشر تاریخ ایران را اهدا میکنم البته به کسانی که اهل مطالعه هستند و تاریخ جزو علاقهمندیهای آنهاست یا به بالا بردن اطلاعات تاریخی آنها کمک میکند ضمن اینکه در این میان به این نکته توجه دارم که کتابهای تخصصی را به هر کسی هدیه ندهم.
وی ادامه داد: امسال جدیدترین کتاب ما «مبانی ائدیولوژیک حاکمیت در متون و مواد درسی عصر پهلوی» بود که اثری تخصصی در حوزه تاریخ است و هر کسی به مطالعه آن علاقهمند نیست و خواننده عام ندارد.
این مدیر نشر تاریخ ایران اظهار کرد: بنده بیشتر اوقات کتاب پنججلدی «یادداشتهایی از زندگانی باقر کاظمی» را که یک بیوگرافی است، هدیه میدهم. کاظمی، یکی از رجال معروف ایران در اواخر دوره احمدشاه تا زمان نخستوزیری دکتر مصدق است. وی در تمام دوره رضاشاه در پستهای بالای وزارت خارجه (و زمانی هم وزیر راه) بوده و از بسیاری از امور ریز و درشت این دوره آگاه بوده است.
اتحادیه بیان کرد: البته این مجموعه کتاب ارزان نیست و گاه متضرر میشوم اما زمانی که مطمئن هستم که حتما فرد گیرنده آن را مطالعه میکند چندان به ضرر مادی آن فکر نمیکنم و برایم خوانده شدن کتاب از سوی اهل تاریخ اهمیت دارد.
وی عنوان کرد: اگرچه در وضیعتی که نشر ما به آن دچار است و شرایطی که با آن دست به گریبان هستیم حتی فروختن یک مجموعه پنج جلدی اهمیت دارد و هدیه دادن کتاب از سوی من، به دلیل این نیست که شرایط مالی خوبی داریم و به حمایت نیاز نداریم اما با همه این مشکلات، باز هم مطالعه کتابهای تاریخی از سوی متخصصان و اظهارنظر درباره آن برایم بسیار اهمیت دارد.
این تاریخنگار گفت: باید بگویم من در عیدی دادن کتاب که سالهاست آن را انجام دادهام برخی از آثار خودم مانند «زنانی که به زیر مقنعه کلاهداری نمودهاند» را نیز هدیه میدهم؛ کتابی که نگاهی به زندگی ملکتاج خانم نجمالسلطنه، مادر دکتر مصدق است. همچنین به خبرنگارانی نیز که به دیدارم برای مصاحبه میآیند نیز کتاب هدیه میدهم.
نظر شما