پنجشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۹
دانش و فناوری در آینه کتاب 94/ از «جشنواره جابربن حیان تا تجلیل از چهره ماندگار پزشکی

رهاورد سال 1394 برای حوزه دانش و فناوری در آینه کتاب، ده‌ها آیین رونمایی آثار فاخر، رویداد علمی و گرامیداشت بزرگان عرصه علم بود. افتتاح «استودیو رسانه» دانشگاه تهران، برگزاری ششمین نمایشگاه کتاب دانشگاهی در سکوت و انزوا، جشنواره جابربن حیان و تجلیل از چهره ماندگار پزشکی از جمله این رویدادها در سال 94 بود.

خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)- رویداد‌های علمی حوزه کتاب و نشر در سال 1394 در کنار سایر رویداد‌های فرهنگی، با فرازو‌فرود‌هایی متاثر از گرانی کاغذ،‌ تحریم‌های اقتصادی، علمی و درگذشت بزرگان عرصه علم و دانش به پایان راه رسید. گزیده‌ای از مهم‌ترین اخبار حوزه دانش و فناوری و دانشگاهی حوزه کتاب در این سال، در جدول‌های دوازده‌گانه منعکس شده است.


فروردین؛ همراه با پرفروش‌‌‌ها و رونمایی‌های کتاب



فروردین‌ماه سال 94 چهار خبر و رویداد علمی در حوزه کتاب بود. در این ماه کتاب «برای مدیران» مجموعه گفتارها و گزیده کلام مقام معظم رهبری در مقوله مدیریت از سوی موسسه انتشاراتی «سروش» به‌عنوان پرفروش‌ترین اثر معرفی شد. چاپ دوازدهم کتاب «برای مدیران» در 166 صفحه با قیمت هشت‌هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر شده است.

آیین رونمایی از کتاب «مبانی علوم اعصاب شناختی» نوشته مشترک برنارد بارس و نیکول گیج، با ترجمه دکتر سیدکمال خرازی، وزیر سابق امور خارجه ایران، از دیگر رویداد‌های علمی فروردین‌ماه سال 94 در حوزه کتاب بود. خرازی در این آیین علوم اعصاب شناختی را در کشور ما به‌عنوان یک دانش نو دانست که نیازمند فعالیت بیشتر دانشمندان کشورمان در این حوزه است.

آیین رونمایی از کتاب «نمادهای هویتی شهر تهران» نوشته محمدجواد مهدوی‌نژاد با حضور عیسی علیزاده، معاون برنامه‌ریزی و توسعه سازمان زیباسازی شهر تهران در سازمان زیباسازی شهر تهران از دیگر رویداد‌‌های کتابی نخستین‌‌ماه سال 94 بود. طراحی نمادگرهای هویت تهران از اهداف اصلی در تالیف این کتاب عنوان شد.

نخستین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» ویژه بهار و تابستان با 13 مطلب علمی به سردبیری یونس کرامتی، 16 فروردین‌ماه 94 از سوی مؤسسه خانه کتاب منتشر شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 «برای مدیران» در صدر پرفروش‌ترین‌های سروش در سال 93 اینجــــــا
2 خرازی: خدمتگزار جامعه علمی هستم/فرهنگستان زبان با سرعت بالاتری معادل‌سازی کند اینجــــــا
3 کتاب «نمادهای هویتی شهر تهران» رونمایی شد اینجــــــا
4 نخستین شماره «فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی» منتشر شد اینجــــــا


جشن باشکوه کتاب در اردیبهشت



مهم‌ترین رویداد‌ها و اخبار کتابی دومین‌ ماه سال 94 به بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اختصاص داشت. همزمان با برگزاری بیست و هشتمین میعادگاه کتاب، نشست‌های مختلف تخصصی با حضور متخصصان و صاحب‌نظران حوزه نشر در این آوردگاه برگزار شد. مهدی فیروزان در نشست «نشر به مثابه یک صنعت» که با حضور فعالان نشر، دکتر فرهاد تیمور‌‌زاده، مدیر انتشارات تیمورزاده، حسن کیائیان، مدیر نشر چشمه و رضا هاشمی‌نژاد، مدیرمسئول مؤسسه نشر افق برگزار شد، در تحلیل وضعیت نشر کشور گفت که نشر ما رشد داشته نه توسعه و بر لزوم تقویت ارتباط ناشران و دانشگاه‌ها تاکید کرد.         
 
آیین «تجلیل از پیشکسوتان نشر دانشگاهی» با حضور پیشکسوتان حوزه نشر دانشگاهی، حسن محجوب، مدیرعامل شرکت سهامی انتشار، محمدرضا ناجیان، مدیر انتشارات رسا و محمد ‌دانش‌اشراقی، مدیر انتشارات اشراقی برگزار شد.

رونمایی از «مرجع نشر ایران» همزمان با برگزاری بیست و هشتمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به همت موسسه خانه کتاب با حضور مجید غلامی جلیسه، مدیر عامل موسسه رونمایی شد. جلیسه در این آیین بر تاثیر همکاری صنوف مختلف نشر در تدوین «مرجع نشر» تاکید کرد.

دیگر رویداد‌ علمی اردیبهشت‌ماه 94، آیین رونمایی از کتاب «شیمی از دارالفنون تا دانشگاه تهران» با حضور دکتر محمود نیلی احمد‌آبادی بود.

بیست و چهارمین هم‌اندیشی از سلسله هم‌اندیشی‌‌های میراث مکتوب با عنوان «ویرایش متون ترجمه‌ای علوم محض و کاربردی» با حضور دکتر حسین معصومی همدانی، محمد‌ابراهیم ابوکاظمی از اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و علی کافی از نویسندگان حوزه علوم کاربردی در سالن همایش‌های انتشارات فنی ایران برگزار شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 فیروزان: نشر ما رشد داشته نه توسعه/ لزوم تقویت ارتباط ناشران و دانشگاه‌ها اینجــــــــــا
2 تجلیل از ناشران پیشکسوت، تجلیل از فرهنگ و سابقه اخلاقی جامعه است اینجـــــــــــا
3 مقاری: فرهنگ نگارش در بین اهالی علم تقویت شود/نیلی: تداوم کیفیت، هدف دانشگاه تهران است اینجـــــــــــا
4 جلیسه: کمک صنوف نشر نبود مرجع نشر تولید نمی‌شد/ آموزگار: خانه کتاب مخزن اطلاعات نشر است  اینجــــــــــــا
5 معصومی همدانی: شاهد افزایش آمار نویسندگان و کاهش آمار ویراستاران هستیم  اینجـــــــــــــا


خردادماه و سه رویداد علمی/ برگزاری پنجمین نمایشگاه چاپ دیجیتال



پنجمین دوره نمایشگاه چاپ دیجیتال و نشر رومیزی در قالب گزارشی با عنوان «نمایشگاهی از آب و گل درآمده!» خردادماه 94 در ایبنا منتشر شد.

آیین تجلیل از دکتر عبدالله شفیع‌آبادی، پدر مشاوره شغلی ایران بیستم خردادماه با سخنرانی دکتر حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزیر آموزش‌ و‌ پرورش به میزبانی خانه اندیشمندان علوم‌ انسانی برگزار شد.

چهارمين همايش «نقش دانشمندان ايرانی - اسلامی در پيشبرد علوم تجربی» نیز در واپسین روز‌های خرداد‌ماه 94 در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد. در این همایش دکتر ایرج نیک‌سرشت، عضو هیات علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران، مقاله‌ای با عنوان «ابن‌سینا دانشمند مسافر: بررسی محتوایی و شکل‌گیری دایره‌المعارف بزرگ شفاء» ارائه کرد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 نمایشگاهی از آب و گل درآمده!/ حضور 54 شرکت در پنجمین دوره نمایشگاه چاپ دیجیتال اینجــــــــــــا
2 کفاش: تربیت مشاور در مدارس با کتاب‌های شفیع‌آبادی عملی شد  اینجـــــــــــــا
3 «دایره‌المعارف بزرگ شفاء» نمونه شکل‌گیری معرفت علمی در تمدن اسلامی است  اینجـــــــــــــا
 


تیرماه؛ از درگذشت علی‌اکبر انتظامی تا آسیب‌شناسی کتاب‌های طب سنتی 



پروفسور علی‌اکبر انتظامی، پدر علم شیمی و پلیمر ایران و عضو هیأت علمی دانشکده شیمی دانشگاه تبریز، شنبه 20 تیرماه 94 در شهر تبریز درگذشت. دکتر ناصر ارسلانی، رئیس دانشکده شیمی دانشگاه تبریز، در گفت‌وگو با خبرنگار (ایبنا) اشاره کرد که کتاب‌های دکتر انتظامی، رویکردی آموزشی و مقالاتش ماهیتی پژوهشی داشت.

دوشنبه ۱۵ تير‌ماه برابر با سالروز درگذشت غیاث‌الدین جمشید کاشانی منجم و رياضیدان بزرگ ایرانی است. وی آخرین ریاضیدان برجسته دوره اسلامی و از بزرگ‌ترین مفاخر تاریخ ایران به‌شمار می‌آید. غیاث‌الدین به تکمیل و تصحیح روش‌های قدیمی انجام چهار عمل اصلی ریاضی پرداخت و روش‌های جدید و ساده‌تری برای آن‌ها اختراع کرد. در این روز ویترینی از آثار و خدمات علمی غیاث‌الدین از «نردبام آسمان» تا نگاهی به «مفتاح الحساب» اثر ماندگار غیاث‌الدین جمشید کاشانی، در قالب گزارشی به‌ همین مناسبت در سایت خبرگزاری کتاب ایران‌ (ایبنا) منتشر شد.

جمع‌بندی نهایی پرونده «کتاب‌های طب سنتی زیر ذره‌بین کارشناسان» شامل گفت‌و‌گو با 15 کارشناس و متخصص حوزه طب سنتی، در تیر‌ماه 94 به سرانجام رسید.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 انتشار 389 کتاب ریاضی و 18 عنوان نجوم در سال 94/ گنجینه ملک، مأوای کهن‌ترین نسخه خطی «مفتاح‌الحساب» اینجـــــــــــــا
2 کتاب‌های طب سنتی زیر ذره‌بین کارشناسان اینجـــــــــــــا
3 کتاب‌های «انتظامی» رویکردی آموزشی داشت اینجـــــــــــــا


مرداد ماه؛ از ریاضیات کانگورو تا گزارش ویژه مرمت نسخ خطی در موسسه ملک



نشست خبری سی و پنجمین سالروز تاسیس جهاد دانشگاهی 13 مردادماه 94 با حضور دکتر حمید‌رضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی برگزار شد. در این نشست از پیشنهاد خبرنگار (ایبنا) مبنی بر تلاش برای استفاده از دستاورد‌های پژوهشگران این نهاد برای تولید کتاب، استقبال شد.

دیگر رویداد این ماه به برگزاری آیین اختتامیه مسابقات بین‌المللی ریاضیات کانگورو در ایران با حضور دکتر مهدی بهزاد، استاد برگزيده سومين دوره چهره‌های ماندگار در رشته رياضی و پدر علم گراف در ایران اختصاص داشت.

«بازگشایی دریچه‌های تاریخ و تمدن با مرمت نسخه‌های خطی/ ‌آزمایشگاه؛ خط شروع ماراتن مرمت» و «جعل در مرمت آثار خطی جایی ندارد/ گذر نسخه‌های خطی از کارگاه‌های مرمت، صحافی و مستندنگاری» درباره آشنایی با مراحل فنی هنر مرمت در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه امام رضا (ع)، با هدف نمایش مراحل فنی مرمت آثار نفیس و نسخه‌های خطی دو گزارش ویژه ایبنا در مرداد 94 بود.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 تولید 37 عنوان کتاب در سال گذشته/ استقبال رئیس جهاد دانشگاهی از پیشنهاد خبرنگار ایبنا برای تبدیل نتایج پژوهش‌ها به کتاب اینجــــــــــا
2 بهزاد: تأسیس خانه ریاضی از نمونه‌های استثنایی در حوزه فعالیت‌های بومی ترویج علم است/ نقش کتاب در تداوم مسابقات کانگورو اینجــــــــــا
3 بازگشایی دریچه‌های تاریخ و تمدن با مرمت نسخه‌های خطی/ ‌آزمایشگاه؛ خط شروع ماراتن مرمت اینجــــــــــا
 
4 جعل در مرمت آثار خطی جایی ندارد/ گذر نسخه‌های خطی از کارگاه‌های مرمت، صحافی و مستندنگاری اینجــــــــــا


شهریورماه؛ از جشنواره جابربن حیان تا تجلیل از چهره ماندگار پزشکی



جشنواره «پروژه‌های علمی جابربن حیان» و «جشنواره دانش‌آموزان مؤلف ابتدایی» در سومین روز از ششمین ماه سال 94 با حضور دکتر علی‌اکبر صالحی، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی و جمعی از مسئولان وزارت آموزش‌وپرورش و دانش‌آموزان نخبه برگزار شد. «سه هزار سال تاریخ مکتوب ایران» و «توجه به تفکر‌محوری در نظام آموزشی» شاه‌بیت سخنان دکتر صالحی در این آیین بود.

دو تکنولوژی جدید سامسونگ در زمینه تسهیل برای مطالعه الکترونیک نیز در این ماه در برج میلاد تهران با سخنرانی دکتر دوک پارک، مدیرعامل سامسونگ در ایران رونمایی شد. این مقام مسئول شرکت سامسونگ خود را شهروندی مسئول در ایران معرفی کرد که به دنبال پیاده‌سازی پروژه‌‌هایی مانند کتابخانه‌های گویا، مدارس هوشمند و آکادمی مهندسی است.

آئین تجلیل از پروفسور ولی‌اله محرابی، چهره ماندگار پزشکی و نویسنده «دائره‌المعارف تاریخ مصور پزشکی جهان» و رونمایی از این مجموعه نیز از دیگر رویداد‌های کتابی آخرین ماه تابستان بود.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 صالحی: باور کرده‌ایم علم عنصر قدرت هر ملتی است/ نقش اساسی کتاب در پرسشگری دانش‌آموزان اینجــــــــــا
2 دوک پارک: با ایجاد کتابخانه‌های گویا به وظیفه شهروندی خود عمل کردیم اینجــــــــــــا
3 ولی‌اله محرابی: بیگانه‌پرستی بس است فارسی بنویس!/ زالی: موظف به حفظ فرهنگ ایران هستیم اینجـــــــــــا


مهر و چهار رویداد علمی؛ نکوداشت «مورخ دانا و پزشک توانا»      



دهمین همایش تجلیل از مؤلفان و پدید‌آورندگان مواد و رسانه‌های آموزشی با حضور دکتر علی‌اصغر فانی، وزیر آموزش‌وپرورش در فصل آغاز سال تحصیلی برگزار شد. وی در این آیین بر مناسب‌سازی حجم کتاب‌های درسی تاکید کرد.

«مورخ دانا و پزشک توانا» عنوان آیین نکوداشت دکتر محمود رفیعی، پزشک، نویسنده و پژوهشگر برجسته بود که شامگاه بیستم مهر‌ماه 94 در انجمن آثار و مفاخر ایران با حضور دکتر مهدی محقق برگزار شد.

آغاز به‌کار «استودیو رسانه» دانشگاه تهران با حضور دکتر علی‌اکبر فرهنگی، چهره ماندگار مدیریت رسانه در ایران در مهر‌ماه انجام گرفت.

همایش ملی «مديران گروه‌های آموزشی حسابداری دانشگا‌ه‌های كشور» به همت سازمان مطالعه و تدوين کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها «سمت» مهرماه 94 در این سازمان برگزار شد. دکتر ایرج نوروش، استاد دانشگاه و عضو بازنشسته گروه حسابداری دانشگاه تهران در این همایش بر لزوم رعایت اخلاق در حوزه نشر تاکید کرد.

گزارش دیدار و گفت‌‌وگو با پروفسور سیدمحمد بلورچیان، موسس پژوهشکده شیمی و مهندسی شیمی ایران و بازدید از کتابخانه این نهاد علمی که مزین به نام پروفسور بلورچیان است، در نیمه مهر‌ماه در بخش دانش‌‌و فناوری خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) منتشر شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 فانی: معلمان در اعتبارسنجی کتاب‌های درسی نقش مهمی دارند/ فروش اینترنتی کتاب درسی برای نخستین‌بار اینجـــــــــا
2 دانشمندان را در کتابخانه‌ها می‌‌توان شناخت/ جایگاه ارزشمند کتاب در برابر دنیای مجازی اینجـــــــــا
3 ایرج نوروش: برنامه درسی از تألیف مهم‌تر است/ حوزه نشر باید حوزه سلامتِ اخلاق باشد اینجـــــــــا
4 رفیعی: قدرت امروز دنیا به دانش است/ محقق: مروج علم باشیم نه جهل اینجـــــــــا
5 فرهنگی: متأسفم که چرا کتاب‌هایم را گویا نکرد‌ه‌ام/ پور‌عزت: دانشگاهیان حق کپی‌رایت آثارشان را به تولید کتاب گویا واگذار کنند اینجـــــــــا


آبان و تب داغ کتاب



مهم‌ترین رویداد‌های حوزه نشر در آبان‌ماه 94 حول محور بیست و سومین ‌دوره هفته‌کتاب بود. در این هفته نشست‌ها و برنامه‌های متنوعی از سوی موسسه خانه کتاب، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی و دانشگاه‌ها برگزار شد. «رونمایی از نسخه جدید وبگاه شابک» و رونمایی از «سایت اهدای الکترونیکی کتاب» با حضور مجید غلامی جلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب از جمله این برنامه‌ها بود.

آیین افتتاحیه ششمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی، 23 آبان‌ماه به همت انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی با حضور همایون امیر‌زاده، مشاور اجرایی معاون فرهنگی  وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد. «نمایش کتاب‌های دانشگاهی در سرای سکوت/ عملکرد ضعیف رسانه ملی» عنوان گزارشی است که به مناسبت برپایی این رویداد در ایبنا منتشر شد.  
          
 از دیگر رویداد‌های این ماه، آیین اختتامیه بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی به همت جهاد دانشگاهی است که انعکاسی از نتیجه تلاش 594 دانشجوی نویسنده بود.  
  
نشست تخصصی «تاریخ علم، ایران و جهان اسلام» نیز چهارم آبان‌ماه با حضور پروفسور جُرج صَلیبا، استاد علوم اسلامی و عربی دانشگاه کلمبیا در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 جُرج صلیبا: شمس‌الدین خَفری، هیئت ریاضی جدیدی برای جهان اسلام ساخت/ توصیه استاد دانشگاه کلمبیا به پژوهشگران تاریخ علم اینجــــــــــا
2 حاتمی: نهادهای مردم نهاد در زمینه کتاب با بلوغ فکری روی پای خود بایستند/ مظلومیت ناشران دانشگاهی در صنعت نشر  اینجــــــــــا
3 جلیسه: هنوز شاهد حضور قوی تکنولوژی در عرصه نشر نیستیم/ آموزگار: مشکلات نشر ساختاری و عمیق است  اینجــــــــــا
4 طیبی: نتایج تحقیقات علمی در جامعه نمود ندارد/ پورعلی: دانشجویان مولف و مترجم در مسیر تعالی فرهنگ کتاب ثابت‌قدم باشند  اینجــــــــــا
5 نمایش کتاب‌های دانشگاهی در سرای سکوت/ عملکرد ضعیف رسانه ملی اینجــــــــــا
6 جلیسه: خانه کتاب نقش مدیریتی بر «سایت اهدای الکترونیکی کتاب» ندارد/ ایجاد فرهنگ عمومی برای توسعه کتابخوانی اینجــــــــــا


آذرماه؛ هفته‌ای برای پژوهش



بیشترین رویداد‌های نشر و کتاب حوزه دانش و فناوری در آذرماه 94 منعطف به هفته ملی پژوهش بود. نهادهای علمی و دانشگاه‌‌های سراسر کشور در این هفته در قالب برنامه‌های مختلف به معرفی فعالیت‌های پژوهشی و رونمایی برترین کتاب‌ها و تجلیل از نویسندگان پرداختند.

آیین تجلیل از برترین‌های «بیست و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران» با تجلیل از دکتر غلامحسین دینانی برگزار شد.

شانزدهمین جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری کشور، 25 آذرماه با سخنرانی دکتر محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری، دکتر حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پروفسور یوسف ثبوتی، چهره ماندگار فیزیک ایران در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد.

جشنواره «نکوداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران فناوران و مولفان برتر دانشگاه پیام‌نور» با حضور دکتر علی ربیعی،‌ وزیر کار تعاون و رفاه اجتماعی، هفدهمین جشنواره «جوان خوارزمی» با حضور  دکتر علی‌اکبر فانی، وزیر آموزش و پرورش،‌ بیست و پنجمین آیین «تجلیل از پژوهشگران برگزیده دانشگاه شهید بهشتی» با سخنرانی دکتر محمد‌مهدی طهرانچی، آیین گرامیداشت «هفته ملی پژوهش و فناروی در دانشگاه تربیت مدرس»، معرفی و تجلیل از پژوهشگران و نویسندگان برتر دانشگاه شهید رجایی از دیگر برنامه‌های مهم هفته پژوهش در سال 94 بودند.

موسسه خانه کتاب نخستین دوره «جشنواره کتاب مجازی» را همزمان با آخرین روز از بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی در خانه هنرمندان ایران برگزار کرد. مهمان ویژه این آیین دکتر سیدعباس صالحی،‌ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 برترین‌های بیست و چهارمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران معرفی شدند اینجـــــــــــا
2 ستاری: برای حوزه پژوهش در سال 95 بودجه خوبی درنظر گرفته شده است/ ثبوتی: بودجه پژوهشی متناسب با تلاش علم‌نویسان نیست اینجـــــــــــا
3 ربیعی: «علم سالاری» در دانشگاه پیا‌م‌نور تقویت شود/ برترین‌های حوزه پژوهش دانشگاه پیام‌نور معرفی شدند اینجـــــــــــا
4 وزیر آموزش و پرورش: جشنواره خوارزمی نهضتی علمی برای تولید دانش و نوآوری است/ ضرورت تشکیل پژوهش‌سرا در هر منطقه آموزشی اینجـــــــــــا
5 تهرانچی: فناوری‌های نوین اِعمال سلیقه ناشران بین‌المللی را افزایش داده است/ انتشار 46 عنوان کتاب از ابتدای سال 94 اینجـــــــــــا
6 پژوهشگران و مولفان برتر دانشگاه تربیت مدرس معرفی شدند/ رونمایی از 21 عنوان کتاب تالیفی و ترجمه اینجـــــــــــا
7 پژوهشگران و نویسندگان برتر دانشگاه شهید رجایی معرفی شدند اینجـــــــــــا
8 صالحی: فضای مجازی نباید فضای تنفس کتاب کاغذی را مسدود کند/ بهبود مسیر کتابخوانی در فضای مجازی اینجـــــــــــا
9 جلیسه: فضای مجازی تحول عظیمی در حوزه چاپ و نشر ایجاد کرده است/ عزم و اراده جدی کاربران رمز موفقیت جشنواره است اینجـــــــــــا


دی‌ماه؛ همایش بزرگداشت ابن‌هیثم/ حضور پروفسور کنعانی در سرای اهل قلم



نخستین ماه زمستان سال 94 در حوزه دانش و فناوری متاثر از یک رویداد علمی به مناسبت سال جهانی نور بود. نامگذاری سال 2015 به‌عنوان سال جهانی نور از سوی یونسکو به دلیل هزارمین سال تالیف کتاب «المناظر» ابن‌هیثم صورت گرفت. برهمین اساس مهم‌ترین رخداد خبری این ماه به «همایش بزرگداشت ابن‌هیثم» اختصاص داشت که از سوی فرهنگستان علوم برگزار شد. در این همایش دکتر رضا داوری‌اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم، پروفسور یوسف ثبوتی، چهره ماندگار فیزیک و رئیس گروه علوم پایه فرهنگستان علوم و غلامحسین ابراهیمی‌دینانی، نویسنده، فیلسوف و عضو پیوسته فرهنگستان علوم ایران به سخنرانی پرداختند.

از دیگر رویداد‌های مهم علمی در این ماه می‌توان به حضور دکتر ناصر کنعانی، عضو مجموعه 100 دانشمند برتر اروپا و استاد دانشگاه فنی برلین در سرای اهل قلم اشاره کرد. کتاب وی با عنوان «محمد‌بن موسی خوارزمی؛ نگاهی به عصر و آثار او» در این نشست نقد و بررسی شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 داوری اردکانی: ابن‌هیثم از نوادر دانش و پایه‌گذار پژوهش علمی است/ علم با نقد گذشته آغاز می‌شود اینجـــــــــا
2 ثبوتی: از 200 نوشته ابن‌هیثم تنها 55 کتاب را در اختیار داریم/ «المناظر» کتابی مرجع برای کپلر، گالیله و داوینچی بود اینجـــــــــــا
3 ابراهیمی دینانی: توصیه ابن‌هیثم به نپذیرفتن طوطی‌وار خوانده‌ها و شنیده‌هاست   اینجــــــــــــا
4 کنعانی: «چنین گفت خوارزمی» 500 سال مقدمه کتاب‌های حساب اروپایی‌ها بود/ اقدام ناسا در ثبت‌ نام خوارزمی در کره ماه   اینجــــــــــــا


بهمن‌ماه و سی و سومین جایزه کتاب سال



6 رویداد در حوزه نشر دانش‌‌وفناوری در بهمن‌‌ماه 94 خبرساز بودند. مهم‌ترین رویداد این ماه به برگزاری سی‌ و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اختصاص داشت. در این راستا سه گزارش از معرفی اجمالی کتاب‌های علمی راه‌یافته به دومین بخش داوری کتاب سال در ایبنا منتشر شد. آیین اختتامیه این رویداد بزرگ حوزه کتاب، 18 بهمن‌ماه با حضور دکتر حسن روحانی، رئیس‌جمهور در تالار وحدت برگزار شد.

نشست تخصصی «امانت الکترونیکی در کتابخانه‌های دیجیتالی از دیدگاه ناشران الکترونیک» هفتم بهمن‌ماه با سخنرانی دکتر داریوش مطلبی، رئیس مرکز آموزش عالی علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد 5 (مرکز تخصصی چاپ و نشر)، مهدی علی‌پور حافظی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و دکتر سپیده فهیمی‌فر، عضو شورای مرکزی باشگاه پژوهشگران دانشجو در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برگزار شد.

از دیگر رویداد‌های این ماه می‌توان به برگزاری نشست «بررسی شاخه‌هایی از علوم‌انسانی بعد از انقلاب با موضوع تاریخ‌نگاری علم» با سخنرانی دکتر یونس کرامتی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و سردبیر فصلنامه نقد علوم محض و کاربردی اشاره کرد.

آیین رونمایی از هشت عنوان کتاب جهاد دانشگاهی واحد دانشگاه صنعتی امیر‌کبیر نیز 20 بهمن‌ماه در این دانشگاه برگزار شد.

 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 مطلبی: چرخه شکل‌گیری نشر الکترونیک در ایران معیوب است/ اهمیت نقش حمایتگری وزارت ارشاد در تقویت نشر الکترونیک اینجــــــــــا
2 کتاب‌هایی که در حوزه‌های پزشکی و دامپزشکی به مرحله دوم داوری کتاب سال راه یافتند/ از سلامت در ایران تا مسمومیت‌ها در دام‌های بزرگ اینجـــــــــــا
3 آشنایی با 13 کتاب مهندسی راه‌یافته به مرحله دوم داوری کتاب سال در شاخه‌های کامپیوتر، مکانیک، برق و عمران اینجـــــــــــا
4 راهیابی 14 عنوان کتاب در شاخه‌های مهندسی مواد و معدن، کشاورزی و صنایع به مرحله دوم داوری کتاب سال اینجــــــــــــا
5 کرامتی: رشته تاریخ علم هنوز در ایران پذیرفته نشده است/ بسیاری از کتاب‌های تاریخ علم توسط ادبا تهیه شده‌اند!  اینجــــــــــــا
6 تقوی: فرایند توزیع مهم‌ترین مشکل نشر دانشگاهی است اینجـــــــــــــا


اسفندماه و رکود بازار کتاب و نشر علمی



آخرین ماه سال 94 برای حوزه دانش و فناوری در زمینه رویدادهای کتاب و نشر چندان پربار نبود. دوازدهمین دوره تجلیل از مهندسان برتر و چهارمین دوره تجلیل از استادان و دانشمندان جوان برتر حوزه مهندسی کشور، منتخب فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، چهارشنبه پنجم اسفند‌ماه در محل این فرهنگستان برگزار شد. در این آیین از مهندسان گروه‌های برق و کامپیوتر، مهندسی عمران،‌ مهندسی صنایع،‌ مهندسی شیمی،‌ مهندسی صنایع،‌ مهندسی عمران، مهندسی مکانیک و مهندسی مواد تجلیل به‌عمل آمد.  
  
کسب رتبه‌ دوم كشوری وبگاه «ایرانداک» در رتبه‌بندی جهانی «وبومتريک» دومین رویداد علمی اسفند‌ماه سال 94 بود. نظام رتبه‌بندی وبومتريک، علاوه بر مراكز پژوهشی، دانشگاه‌ها، مدارس اقتصاد، بيمارستان‌ها و مخزن‌ها (repository) را با تاكيد بر ‌تعهد به انتشارات وب‌محور اطلاعات و ارائه‌ ابتكار برای دسترسی آزاد رتبه‌بندی می‌كند.
 
ردیف عنوان مطلب مطالعه در (ایبنا)
1 مهندسان برتر سال 94 معرفی و تجلیل شدند/ کتاب‌هایی که مهندسان ایرانی نوشتند اینجـــــــــــا
2 کسب رتبه‌ دوم كشوري وبگاه ایرانداک در رتبه‌بندي جهانی وبومتريک اینجـــــــــــا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها