با برگزیدگان سی و سومین جایزه کتاب سال/ حوزه دین (فقه و اصول)
حجتالاسلام عبدالعلیزاده: ابواب فقهی شیعه در «انوارالفقاهه» واکاوی شده است/ تصحیح مجموعه کتابهایی که 9 سال به طول انجامید
حجتالاسلام و المسلمین علیاوسط عبدالعلیزاده (ناطقی) مدیر مرکز احیای اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی درباره کتاب «انوارالفقاهه» و تصحیح آن گفت: مجموعه 10 جلدی نسخه خطی «انوارالفقاهه» از آثاری به شمار میرود که دارای یک دوره مباحث فقهی است که در آن میتوان ابواب فقهی شیعه را که به صورت استدلالی مورد بحث قرار گرفته از نظر گذراند.
این اثر، از جمله نسخههای خطی علوم اسلامی است که از سوی پژوهشگران و مصححان مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با نظارت حجتالاسلام و المسلمین علیاوسط عبدالعلیزاده، مدیر این مرکز در مدت 9 سال تصحیح شده و در 10 مجلد به چاپ رسیده است.
مطالعه «ابواب فقهی شیعه» در «انوارالفقاهه»
حجتالاسلام والمسلمین علیاوسط عبدالعلیزاده، مشهور به ناطقي، مدیر مرکز احیای آثار اسلامی در گفتوگو با ایبنا به بررسی این اثر و شخصیت علمی و فقهی شیخ حسن کاشف الغطاء درمیان فقهای همعصر وی پرداخت.
وی درباره «انوار الفقاهه» اثر شیخ حسن کاشف الغطاء گفت: این کتاب از آثاری به شمار میرود که دارای یک دوره مباحث فقهی است که در آن میتوان ابواب فقهی شیعه را که به صورت استدلالی مورد بحث قرار گرفته را از نظر گذراند. شیخ حسن کاشفالغطاء فرزند کوچک شیخ جعفر کاشفالغطاء است، وی همعصر شیخ حسن نجفی، صاحب کتاب «جواهر الکلام» است.
اعلمیت «انوارالفقاهه» در مقایسه با سایر آثار اسلامی
عبدالعلیزاده با اشاره به اینکه شیخ حسن کاشف الغطاء در میان فقهای زمان خود دارای ارزش و اعتبار بالایی بوده است، اظهار کرد: این فقیه از جمله کسانی بود که در آثار مختلفی از وی به عنوان مجتهدی عالیرتبه نام برده شده است. مرحوم آقابزرگ تهرانی و سیدحسن صدر در آثار خود شیخ حسن کاشف الغطاء را فقیه و شیعهای عالیرتبه در بین شیوخ اسلام دانسته و اعتقاد دارد کاشفالغطاء از شیخ سیدحسن نجفی نویسنده «جواهر الکلام» به مراتب بالاتر و دارای ارزش و اعتبار بسیاری در بین فقهای عصر خود بوده است.
مدیر مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه به جایگاه علمی شیخ حسن کاشف الغطاء پرداخت و گفت: آیتالله شبیری زنجانی در اثر جدید خود به نام «جرعهای از دریا» به کتاب «انوار الفقاهه» پرداخته و اعتقاد دارد، هر فردی اگر «انوار الفقاهه»را با «جواهر الکلام» مقایسه کند به اعلمیت نوشته شیخ حسن کاشف الغطاء اعتراف میکند زیرا این کتاب سرشار از کثرت احتمالات است.
کاشفالغطاء متاثر از شهید اول است
حجتالاسلام عبدالعلیزاده در مقایسه کتاب «انوار الفقاهه» با سایر آثار همعصر شیخ حسن کاشف الغطاء اظهار کرد: کاشف الغطاء کتاب «انوار الفقاهه» را بسیار موجز، خلاصه و در عین حال جامع نوشته است و مباحث به صورت مناسبی بیان شده و در اختیار خوانندگان قرار گرفته است. برخی اعتقاد دارند که شیخ حسن کاشف الغطاء متاثر از «شیخ شمس الدین محمد بن مکی بن احمد عاملی نبطی جزینی» ملقب به «شهید اول» است. کاشفالغطاء آثار خود را با ذوق فقهی، روان و به عربی سلیس نوشته است.
بازیابی 500 منبع «انوارالفقاهه» بعد از تصحیح متن
مدیر مرکز احیای آثار اسلامی درباره تصحیح این اثر و انتشار آن از سوی پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی گفت: این اثر با مدیریت من و در مرکز احیای اسلامی از سوی چندتن از کارشناسان در حوزه علوم اسلامی تصحیح شده است. این کتاب جزو نسخههای خطی بوده و از روی این نسخه در 10 جلد به چاپ رسیده و منابع آن که بیش از 500 منبع است بازیابی شده است.
وی ادامه داد: 9 جلد از «انوار الفقاهه» مطالب اثر را دربردارد و در یک جلد نیز فهارس آن تدوین شده است. مقدمه مفصلی در 124 صفحه برای این کتاب نوشتهام که در آن به چگونگی روند تصحیح، نحوه تحقیق و ترجمه شرح حال این عالم بزرگ پرداختهام. این اثر دارای سه فصل است در فصل نخست ترجمه و شرح حال شیخ حسن کاشف الغطاء بررسی شده و در فصل دوم کتاب «انوار الفقاهه» برای خوانندگان و علاقهمندان معرفی شده و در فصل سوم نیز به نحوه تصحیح و سامانیافتن این اثر پرداخته شده است. این کتاب دارای 8 فهرست جامع است. فهارس آن نیز در بردارنده آیات، احادیث، علائم است.
عبدالعلیزاده درباره مدت زمان تصحیح این نسخه خطی گفت: تصحیح این اثر 9 سال به طول انجامیده است به عبارتی هر مجلد «انوار الفقاهه» یک سال زمان برده است.
مطلوبیت جایزه کتاب سال در گرو نگاه علمی و ساده داوران
مدیر مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی درباره نقش و جایگاه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در شناسایی آثار مطلوب در عرصه دین گفت: سالیان سال است که آثاری از پژوهشگاه را به جایزه کتاب سال ارسال کردیم، در حال حاضر میتوانم بگویم پس از گذشت تجربه 30 ساله از برگزاری این جایزه امر ارسال کتاب به دبیرخانه جایزه بسیار تسهیل شده و موسسه خانه کتاب نیز ارتباط مناسبی را با نویسندگان آثار برقرار میکند.
وی جایزه کتاب سال و برگزاری بهتر آن را منوط به نگاه داوران به آثار دانست و گفت: داوران این جشنواره باید نگاه وسیع و در عین حال دقیقی به آثار ارسالی داشته باشند. همانطور که میدانید آثار چندان مطلوبی در عرصه دین نوشته نمیشود از اینرو، این امر باعث میشود که داوران در انتخاب آثار مناسب سختگیریهای خاصی داشته باشند. سختگیری علمی داوران باید محفوظ بماند اما داوران باید نگاه علمی و سادهتری را با آثار داشته باشند.
نظر شما