دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
حق‌پرست: مسائل زیادی از جلسات رونمایی کتاب در کانون آموختیم/ لزوم تعامل بیشتر بین مولفان و تصویرگران

نورا حق‌پرست، مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، معتقد است برگزاری جلسات رونمایی و نقد کتاب سبب آگاهی بیشتر مسئولان کانون از وضعیت کلی ادبیات کودک، چالش‌های موجود و ضرورت‌های این حوزه می‌شود.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- مدتی است جلسات رونمایی و نقد و بررسی تازه‌ترین مجموعه کتاب‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، به صورت جدی و مستمر در حال برگزاری است. در این جلسات عموما، تمام هنرمندان درگیر تولید این مجموعه‌ها حضور دارند و در ارتباط مستقیم با کارشناسان قرار می‌گیرند. به همین بهانه سراغ نورا حق پرست، مدیر انتشارات کانون رفتیم تا در جریان جزئیات برگزاری این نشست‌ها و نحوه ارزیابی کیفی تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قرار بگیریم.

نورا حق‌پرست در ابتدای سخنش به توضیح کم و کیف برگزاری نشست‌های رونمایی کتاب در کانون پرداخت و گفت: در طول ماه‌های اخیر پروژه‌های مختلفی مانند شعر نوجوان امروز، مجموعه ادبیات کودک، مجموعه پستانداران ایران و مجموعه بوی گل محمدی که استارت آن در سال‌های گذشته در بخش معاونت تولید و انتشارات کانون خورده بود، به سرانجام رسید و ما می‌خواستیم به مناسبت هفته کتاب از آنها رونمایی کنیم اما از آنجا که برنامه‌های این هفته بسیار فشرده بود تصمیم گرفتیم این کار را به مرور زمان انجام دهیم. همچنین به منظور تحلیل بیشتر محتوا و کیفیت آثار در این جلسات علاوه بر پدیدآورندگان، از تصویرگران، همکاران بخش گرافیک و کارشناسان مرتبط نیز دعوت کردیم تا بتوانیم به تحلیل محتوا و تصاویر و کیفیت آثار پرداخته و با دغدغه‌های امروز حوزه کودک و نوجوان بیشتر آشنا شویم.
 
مدیر انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادامه داد: اصولا قصد ما رونمایی نیست. قصد ما معرفی، نقد کتاب و بیان نقاط قوت و ضعف و پرداختن به ضرورت‌های حوزه مربوطه است. در این جلسات نظرات کارشناسی مختلفی بیان می‌شود و همچنین گاهی نویسندگان و منتقدان به نقد کتاب‌ها و همچنین فعالیت‌های کانون می‌پردازند و ما می‌توانیم ایرادات کارمان را متوجه شویم.
 
حق پرست در ادامه بیان کرد: موضوع بعدی که برای ما مهم است بحث مخاطب‌شناسی است. ما این کار را از طریق معاونت فرهنگی کانون پرورش فکری در بین 950 مرکز فرهنگی در سطح کشور انجام می‌دهیم. مربیان کتابخانه‌های کانون، آثار را در اختیار اعضای کانون قرار می‌دهند و  پس از نقد و بررسی آن از سوی بچه‌ها در مدت 3 تا 6 ماه نظرات بچه‌ها را جمع‌بندی و به ما منتقل می‌کنند. با توجه به اینکه به پایان سال نزدیک می‌شویم برگزاری چنین جلساتی می‌تواند برای برنامه‌ریزی‌های سال‌ آینده و دانستن اینکه مخاطب چه چیزی می‌خواهد و باید به چه موضوعاتی بیشتر بپردازیم یاریگر ما باشد.
 
مدیر انتشارات کانون درباره نتایج حاصل از برگزاری این جلسات توضیح داد: از برگزاری این گونه جلسات تا به حال نتایج خوبی به‌دست آورده‌ایم؛ مثلا در جلسه رونمایی مجموعه شعر نوجوان متوجه شدیم که به‌طورکلی در کانون کتاب‌های مناسب برای این گروه سنی کم داریم و این مساله در زمینه شعر نوجوان ملموس‌تر است. از طریق مراکز نیز به نیازهای مخاطبان امروز پی بردیم. همچنین متوجه شدیم که این کمبود تولیدات درباره مخاطب خردسال نیز صدق می کند. همچنین متوجه شدیم که محتوای کارها بسیار مهم است و در این محتوا باید به دغدغه بچه‌های امروز توجه زیادی شود. بحث دیگر درباره تصویرگری کتاب‌ها بود که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
 
این نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: به‌طورکلی بحث‌های مطرح شده در اصلاح اشکالات محتوایی و تصویرسازی و چاپ و گرافیک بسیار تاثیر داشت و متوجه شدیم باید بین مولفان و تصویرگران کتاب تعامل بیشتری وجود داشته باشد تا محتوا و کیفیت اثر بهتر شود. البته در حال حاضر این ارتباط در حد متوسط در انتشارات کانون بین پدیدآور و تصویرگر وجود دارد.

وی با بیان این که پیش از این، بعضی مولفان نمی‌توانستند ارتباط حضوری با تصویرگران برقرار کنند، گفت: ما امیدواریم بتوانیم این تعامل را بیشتر کنیم و گپ و گفتی بین نویسنده و تصویرگر در ابتدای کار برقرار شود و بخش‌هایی که از نظر نویسنده پررنگ‌تر است و ظرفیت پردازش بیشتری در تصویرگری دارد به تصویرگر منتقل شود. همچنین تصویرگر هم نکات موردنظرش را در مورد جاهایی که به ظرافت بیشتری نیاز دارند به نویسنده بگوید زیرا تصویر امتداد متن است و بخش‌هایی که متن نمی‌تواند گویا باشد تصویر می‌تواند در انتقال حس بهتر به خواننده موثر باشد. نویسنده و تصویرگر باید در امتداد هم حرکت کنند و در متن و تصویر هارمونی ایجاد کنند تا کار مشترک خوبی تولید شود. اگر ارتباط بین نویسنده و تصویرگر ایجاد شود اثری که خلق می‌شود بی‌نقص‌تر و کامل‌تر خواهد بود و به نگاهی مشترک بین دو فرد تبدیل می‌شود.
 
حق‌پرست اظهار کرد: برگزاری این جلسات سبب معرفی کتاب‌های تولیدی به مخاطبان شده و آنها می‌توانند با توجه به علاقه و موضوع موردنظرشان کتاب را خریداری کرده یا از کتابخانه به امانت بگیرند. خود ما از طریق جلسات نقد و رونمایی از وضعیت کلی ادبیات کودک و همچنین چالش‌های موجود و ضرورت‌های حوزه کودک و نوجوان آگاهی یافتیم و سعی می‌کنیم در برنامه‌ریزی‌هایمان آنها را لحاظ کنیم. مثلا دریافتیم که باید به ژانر وحشت، موضوعات فانتزی یا داستان‌های عاطفی و عشقی و موضوعاتی که کودکان و نوجوانان امروز کم و بیش با آن سروکار دارند بیشتر بپردازیم.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها