کتاب «نهاد ملی حمایت از کودک» با تلاش موسسه مهرآفرین و مشارکت موسسه رحمان منتشر و برای بررسی راهی مجلس شورای اسلامی شد.
در این اثر میخوانیم: کودکی از نظر زیستی و اجتماعی دورهای متمایز از زندگی انسان است و باید بهصورت مستقل در نظر گرفته شود و نهفقط دوره رشد و گذر به بزرگسالی. کودکان از آنجا که هنوز قابلیتهای زیستی و شناختی خود را به حد عالی نرساندهاند نیازمند مراقبت بزرگسالان هستند و به دلیل این وابستگی آسیبپذیرترین گروه سنی در جامعه هستند. با این حال نباید فراموش کنیم که کودکان نیز مانند افراد بزرگسال حقوق خاص خود را دارند و ما متعهدیم شرایط را برای تحقق این حقها فراهم کنیم. همچنین باید در نظر داشته باشیم که آسیبهای اجتماعی و مسائل کودکان به دلیل نقص حقوق آنان ایجاد شده است و لذا در مداخلات و تصمیمگیریها و اقدامات در خصوص مسائل کودکان باید کرامت انسانی و حقوق خاص آنان را رعایت کنیم و از رویکرد صدقهای و ترحمآمیز پرهیز داشته باشیم. در واقع دولتها و جامعه موظف (و نه مخیر) به رعایت حقوق کودکان که در کنوانسیون جهانی حقوق کودک نیز مندرج است، هستند.»
کتاب حاضر حاصل این مجاهدت علمیـ پژوهشی است که با رویکرد مدیریتی و نهادسازی از بخشهای زیر تشکیل شده است: «حقوق کودک در اسناد و قوانین ایران، گزارش تطبیقی کشورها (انگلستان، دانمارک، مصر، هند و ترکیه)، نگاشت نهادی حمایت از کودکان در ایران، گردآوری و تحلیل دادهها، ساختار نهاد ملی حمایت از کودک، مصاحبه با 28 نفر از خبرگان حوزههای مرتبط کودکان و پیوستهای: کنوانسیون حقوق کودک مصوب 1989، برنامه جامع ارتقای تکامل کودکان ایرانی، نشریات کودکان، سازمانهای بینالمللی در زمینه کودکان و شرح تاریخچه، اهداف و فعالیتهای سمنهای فعال کودکان.»
در بخشی از مقدمه این اثر نوشته شده است: «نهاد ملی حمایت از کودک بهوجود آمده است تا با مدنظر قراردادن نیازها و منافع کودکان و با سیاستگذاری در زمینه توسعه وضعیت کودکان، برقراری هماهنگی میان متولیان امور کودکان و نظارت بر تحقق حقوق کودکان، زمینه ارتقاء شرایط پیشرفت کودکان ایران را فراهم آورد و در راستای کاهش وضعیت نامساعد کودکان در کشور تلاش کند.
چشمانداز نهاد ملی: «ایرانی که در آن تمامی حقوق مادی و معنوی کودکان به شایستهترین شیوه تحقق پیدا کند و فرصت برابر خودشکوفایی آنها فراهم گردد.»
تثبیت و تقویت این نهاد موجب تدوین رویکردی یکپارچه، جامع و چابک میشود تا با سیاستگذاری، هماهنگی، نظارت و اخذ بازخوردها، کاملکننده ساختار موجود گردد...»
در بخشی از متن این اثر نیز می خوانیم: «در پنج برنامه عمرانی پیش از انقلاب اسلامی، بهطور صریح از کودکان نامبرده نشده است. اما میتوان گفت در برنامه اول عمرانی (1334- 1327) بر بالا بردن سطح فرهنگ و زندگی افراد، در برنامه چهارم عمرانی (1351-1346) بر توزیع عادلانهتر درآمد از طریق تامین کار و گسترش خدمات اجتماعی و افزایش فعالیتهای آبادانی و بهسازی بهویژه در روستاها و در نهایت در برنامه پنجم عمرانی (1356-1351) به افزایش درآمد گروههای کمدرآمد، گسترش عدالت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، توزیع عادلانهتر خدمات در سطح همه گروههای اجتماعی و حفظ، احیا و بهبود محیط زیست تاکید شده است که بهنوعی بر زندگی کودکان تاثیر دارد.
پس از انقلاب اسلامی به دلیل درگیر شدن در جنگ با عراق، ایران فاقد برنامه مدون ملی بود، تا اینکه نخستین برنامه توسعه پنج ساله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سال 1368 تصویب شد. در ادامه برنامههای توسعه بررسی شدهاند و مواردی که در آنها مرتبط با کودک بود استخراج گردید...»
«نهاد ملی حمایت از کودک» اثری از موسسه نیکوکاری مهرآفرین با همکاری موسسه رحمان است که برای حمایت از حقوق کودکان در ایران تدوین شده و برای تشکیل نهاد ملی حمایت از کودک در ایران در اختیار مجلس شورای اسلامی و نهادهای مربوط به کودکان قرار گرفته شده است.
نظر شما