وی افزود: پس از آن اواخر سال 1373 در آستانه اشرفیه کتابفروشی «فرازمند» را راهاندازی کردیم. به دلیل آنکه آن زمان دانشجو بودم و در خانه هم دانشآموز داشتیم، کار خودمان را با کتابهای کمک درسی و تعدادی هم کتابهای عمومی آغاز کردیم. در ادامه با آقای دکتر فرهاد میثمی، مدیر موسسه اندیشهسازان که در زمینه انتشار کتابهای کمک آموزشی در تهران و شهرستانها فعال بودند آشنا شدیم که شخصاً مسائل بسیاری را در این حوزه از ایشان آموختم و در سال 1377 شعبه دیگری از کتابفروشی «فرازمند» را در لاهیجان افتتاح کردیم.
مدیر کتابفروشی «فرازمند» رشت افتتاح شعبه لاهیجان را فصلی نو در فعالیت حرفهای خود در عرصه کتابفروشی عنوان کرد و گفت: پس از گذشت چهار سال توانستیم دو شعبه دیگر در رشت و شعبههایی نیز در فومن، صومعهسرا، انزلی، هشتپر و شهرستان املش راهاندازی کنیم. اما بسیاری از شعبههای ما رفته رفته تبدیل به لوازمالتحریر فروشی و در ادامه تعطیل شدند و امروز تنها دو شعبه رشت و یک شعبه لاهیجان را داریم.
فرازمند درباره دلایل تعطیل شدن این کتابفروشیها گفت: برخلاف تصور رایج امروز، دلیل اصلی تعطیل شدن کتابفروشیهای ما مشکلات مالی نبود، بلکه مشکل اصلی ما نبود کتابفروشان یا پرسنل حرفهای برای کتابفروشی بود. کار کتابفروشی کاری تخصصی است و افرادی که برای استخدام در کتابفروشی مراجعه میکردند، تنها دغدغه شغل داشتند، نه دغدغه کتاب. از آنجا که در آن زمان ما در شهرستانها فروشندگان کتابخوان و حرفهای نداشتیم، مردم سمت کتابفروشیها نمیرفتند.
وی ادامه داد: این موضوع زمانی برای من محرز شد که میدیدم افراد بسیاری از همان شهرهایی که ما در آنجا کتابفروشی داشتیم، برای تهیه کتابی که در همان کتابفروشیها موجود بودند به شعبه رشت ما مراجعه میکردند. به همین دلیل اکثر کتابفروشیهای ما پس از سه یا چهار سال فعالیت تعطیل شدند.
مدیر کتابفروشی «فرازمند» درباره دو شعبه حاضر در شهر رشت توضیح داد: در حال حاضر از دو شعبه شهر رشت، یک شعبه به صورت اختصاصی به کتابهای حوزه کودک و نوجوان اختصاص دارد. چراکه معتقدیم کتابخوانی را باید از سنین کودکی آغاز کرد و کتابخوان کردن یک کودک بسیار آسانتر از کتابخوان کردن فردی است که 40 سال با کتاب بیگانه بوده.
فرازمند درباره شعبه اصلی این کتابفروشی در رشت گفت: ما در این شعبه، در فضایی حدود 115 متر، چیزی حدود 50 هزار عنوان کتاب را در حوزههای عمومی مانند ادبیات داستانی و شعر، تاریخ فلسفه، جامعهشناسی، ادیان، روانشناسی و هنر ارائه میکنیم و اصلاً کاری به کتابهای کمکآموزشی نداریم.
وی در ادامه با اشاره به شرایط سخت اقتصادی کتابفروشان ادامه داد: امروز کتابفروشان فشارها و هزینههای بسیاری را متحمل هستند. حدود هشت سال است که کتاب در جامعه ما دچار مرگ مغزی شده و حیات نباتی خود را طی میکند. البته این فضا در دو یا سه سال اخیر به نسبت سالهای گذشته بهتر شده و ارائه مجوز انتشار کتاب در دولت جدید به بسیاری از کتابهایی که در دولت گذشته مجوز نمیگرفتند، به بازسازی اعتماد از دست رفته مردم کمک کرده است.
مدیر کتابفروشی «فرازمند» با اعلام حمایت خود از هر حرکتی که به ترویج کتابخوانی در جامعه منجر شود، تأکید کرد: من حتی با برگزاری نمایشگاههای استانی کتاب با وجود ضررهایی که متوجه کتابفروشان میشود، موافقم؛ چرا که خواندن یک جمله از یک کتاب نیز ممکن است زندگی یک فرد را تغییر دهد. همچنین خود ما نیز در کتابفروشی فرازمند برنامههای مختلفی را از برگزاری جلسات نقد و رونمایی کتاب گرفته تا برگزاری نشستهای بزرگ با همکاری دانشگاه رشت پیشبینی کردیم.
فرازمند ادامه داد: به همین منظور تا کنون در جلسات مختلفی از حضور چهرههای فرهنگی بسیاری مانند افشین یداللهی و اکبر اکسیر در کتابفروشی فرازمند استفاده کردیم و در ادامه نشستها، به زودی در دانشگاه رشت نشستی درباره آثار کمال پولادی در حوزه فلسفه سیاسی برگزار خواهیم کرد. همچنین برگزاری جشن امضای پوریا عالمی نیز از دیگر برنامههای کتابفروشی فرازمند است که پنجشنبه همین هفته برگزار خواهد شد.
وی تاکید کرد: البته صحبتهای من درباره لزوم برپایی نمایشگاههایبه دلیل وجود پشتوانه قوی مالی نیست، بلکه این حرفها اعتقاد من است. ما حرفه کتابفروشی را با دویست هزار تومان که از برادر بزرگترمان قرض کرده بودیم آغاز کردیم و جالب است بدانید که این پول را به دلیل نداشتن تجربه در آن زمان، صرف خرید کتابهای درسی تاریخ گذشتهای کردیم که هیچ کدام به دردمان نخورد و روی دستمان ماند. در حال حاضر هم در حساب بانکی بنده به اندازه پاس کردن چکهایم موجودی است، نه بیشتر. چراکه تنها علاقه به کتاب است که باعث میشود بعد از این همه سال فعالیت، هنوز دغدغه حفظ این کتابفروشی و فعالیت در حوزه کتاب را داشته باشم.
نظر شما