پنجشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
دمی با کتابخانه سوداگر در باغ موزه دفاع مقدس/ صوتی شدن کتاب‌هایی مزین به تقریظ مقام معظم رهبری اولویت کتابخانه است

کتابخانه شهید احمد سوداگر، یکی از مراکزی است که امکان پژوهش را برای محققان حوزه دفاع مقدس با حدود 16000 عنوان منبع و خدمات مختلف آسان کرده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتابخانه‌ها بخشی از سرمایه‌های معنوی هر جامعه‌اند که فرهنگ را تضمین می‌کنند. شکل‌گیری کتابخانه‌های دفاع مقدس از همان نخستین سال‌های پس از جنگ تحمیلی آغاز شد و در سال‌های اخیر هم تداوم یافته است. یکی از تازه‌ترین کتابخانه‌های شهر تهران که منحصرا به موضوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران می‌پردازد، کتابخانه «شهید سوداگر» است.

این کتابخانه که در باغ‌موزه دفاع مقدس واقع شده است، گنجینه‌ای با دو بخش دیداری و شنیداری است که حدود 16 ‌هزار منبع شامل کتاب‌های فارسی، لاتین و عربی و نیز بخش مجزای کتاب‌های کودک، نشریات، لوح فشرده، پایان‌نامه، نقشه را در بردارد.

حتما می‌دانید که بنای باغ‌موزه دفاع مقدس تهران، برای جانبازان و افرادی که امکان تردد آسان از پله‌ها را ندارند طراحی شده و آن‌ها می‌توانند این کتابخانه را انتخاب کنند چرا که هیچ پله‌ای برای این بنا طراحی نشده است. طبقه منفی یک که اختصاص به کتابخانه دارد نیز از این امر مستثنی نیست.

رده‌بندی کتابخانه شهید سوداگر به صورت «کنگره» و شیوه نگهداری کتاب‌ها در این مرکز کتابخانه‌ای به صورت بسته و با مخازن الکترونیکی است اما می‌توانید برای بازبینی منابعی چون نشریات و مجلات و برخی اسناد، خودتان در میان قفسه‌ها قدم بزنید و منبع مورد نظرتان را بیابید. این کتابخانه با همکاری مراکزی چون مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، وزارت اطلاعات و تمامی نهاد‌های نظامی، مجموعه کاملی از اسناد فراهم کرده که برای هر پژوهشگری جالب توجه است.
 

سالن مطالعه کتابخانه شهید سوداگر، ظرفیت 80 نفر از مراجعان را دارد و برای خانم‌ها، آقایان تفکیک شده است. زیر 18 ساله‌ها به دلیل امکان کم شدن منابع و دور بودن مکان کتابخانه از دسترسی محلی، امکان امانت بردن کتاب‌های این کتابخانه را ندارند اما مراجعان بزرگسال می‌توانند تا سه کتاب را هم به مدت دو هفته، در خارج از آن مطالعه کنند. البته برای پژوهشگران و دانشجویان شرایط بهتر نیز وجود دارد. آن‌ها می‌توانند با ارایه کارت شناسایی معتبر و نامه‌ای از جانب سازمانی که برای آنجا تحقیق انجام می شود، تا 15 عنوان کتاب را هم برای دو هفته از کتابخانه امانت بگیرند.

اگر پژوهشگر حوزه دفاع مقدس هستید، در کتابخانه شهید سوداگر مشکلی از باب اسکن کردن هیچ یک از منابع ندارید. در بخش نشریات، آرشیو روزنامه‌ها از سال 1357 تا 1388 از روز‌نامه‌های همشهری، کیهان، جمهوری اسلامی و اطلاعات به عنوان سند در اختیار شماست. در فضای کتابخانه شهید سوداگر امکان اتصال به فضای مجازی را هم دارید و  می‌توانید با دریافت رمز عبور از متصدی کتابخانه، در دنیای مجازی هم قدم بزنید.
 
یکی از اهداف راه‌اندازی این کتابخانه استفاده جانبازان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از منابع بوده است. کتابخانه اهتمام ویژه‌ای برای گویاسازی کتابخانه دارد.
 

این گنجینه همواره در حال به روز شدن است. هر کتابی که موضوع آن «دفاع مقدس» و «انقلاب اسلامی» باشد، در فهرست خرید تامین‌کنندگان منابع کتابخانه باغ موزه دفاع مقدس قرار دارد. کتابخانه «شهید سوداگر» طی بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، 380 عنوان کتاب به ذخیره خود افزود و در آخرین نمایشگاه ملی کتاب دفاع مقدس که اوایل مهرماه امسال (1394) در حاشیه نمایشگاه بین‌امللی کتاب تبریز برگزار شده بود 143 عنوان کتاب دیگر هم به قفسه‌هایش اضافه کرد.
 
کتابخانه شهید سوداگر، از سال 1392 تا کنون، 228 عضو از طیف‌های مختلف اعم از دانشجو، پژوهشگر، فیلم‌ساز، آهنگساز، ایثارگران، خانواده ایثارگران و حتی غیر ایرانی دارد و اگر به دلیل پایان‌نامه یا موضوع پژوهش خود به این کتابخانه مراجعه می‌کنید، می‌توانید از خدمات مشاوره‌ای کتابخانه نیز استفاده کنید. تیم پژوهشی کتابخانه شهید سوداگر می‌کوشد هرگونه ابهامی را در بخش تحقیق و پژوهش برایتان شفاف کند.

این کتابخانه همکاری خوبی با کتابخانه‌ها و تمام مراکز پژوهشی و کتابخانه‌ای این حوزه از جمله مجموعه‌داران شخصی حوزه دفاع مقدس برای تبادل کتاب دارد.
 

برای اطمینان از منابع برای پژوهشگرانی که در شهرهای دیگر هستند یا نمی‌توانند برای دیدن منابع به کتابخانه مراجعه کنند، فایل «اکسل» تمام منابع کتابخانه در سایت کتابخانه شهید سوداگر قرار داده شده است.

 اگر تا کنون برای عضویت در کتابخانه شهید سوداگر اقدام نکرده‌اید، می‌توانید به نشانی اینترنتی www.iranhdm.ir مراجعه و با ارایه اسکنی از شناسنامه و عکس خود، فرم عضویت کتابخانه را پر کنید و از اعضای کتابخانه باشید. همچنین این کتابخانه به صورت تلفنی با شماره تماس 88657026 تا 30 و از طریق سایت یاد شده هم پاسخگوی شماست.

کتابخانه شهید سوداگر از هفته دوم تعطیلات نوروزی به روی مراجعانش باز است و تمامی خدمات کتابخانه‌ای در آن ارایه می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها