شماره 68 فصلنامه «اثر» با هدف بازتاب دستاوردهای علمی و پژوهشی در زمینه مطالعات شهرسازی، معماری، مرمت و حوزههای وابسته به آن در حوزه هنر و تمدن ایرانی منتشر شد.
شماره 68 فصلنامه علمی فنی هنری اثر در یکی از مقالههای خود از ورود اولیه ابزار شمارشی پیش - نگارشی از جنوب عراق به ایران درنیمه هزاره چهارم پیش از میلاد حکایت میکند.
دراین شماره مقالاتی با عناوین ارزیابی دوباره نگارش آغازین در ایران، بررسی مردم شناختی مساکن موقت مریان و روستاهای مجاور آن، کتیبههای برج آرامگاهی امامزاده عبدالله و عبیدالله دماوند و... به چاپ رسیده است.
از دیگر مقالات ارایه شده در این شماره میتوان از فنشناسی گرهسازی چوبی در خانههای تاریخی گرگان، مسجد جامع عتیق کنگاور، کاوش باستانشناسی در محوطه برزقاواله حوضه سد سیمره و بناهای تاریخی در پناه قانون ثبت آثار ملی در بهار 94 نام برد.
در مقاله ارزیابی دوباره نگارش آغازین در ایران آمده است: «ورود اولیه ابزار شمارشی پیش - نگارشی از جنوب عراق به ایران که در طول دوران گسترش اوروک در نیمه هزاره چهارم پیش از میلاد اتفاق افتاد به ابداع نظام نگارشی بومی و کوتاه مدتی منجر شد که به طور معمول «پرتو- عیلامی» خوانده میشود . نظام نگارشی دیگری که منحصر به فرد به نظر میآید و به شکل سنتی «عیلامی - خطی» نامیده میشود در همان منطقه حدود هزار سال بعد ابداع شد.
درحالی که خط پرتو - عیلامی بهواسطه برخوردار بودن از یک نظام واقعی پیش - نگارشی قابلیت رمزگشایی دارد درصورتی که عیلامی - خطی فاقد چنین امکانی است و بعید است نمایانگر یک نظام واقعی نگارشی باشد بلکه مجموعهای درهم ریخته از متون ساختگی با نشانههای غیراستاندارد است که به طور تصادفی با توجه به محل خودو نه لزوما زمان خود گروهبندی شده است.
فصلنامه «اثر» به صاحب امتیازی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مدیرمسئولی جلیل گلشن و سردبیری مهناز اشرفی در یکهزار نسخه به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر میشود.
نظر شما