در نشست حاشیهای نمایشگاه کتاب «کویت»، نویسندگان عرب زبان کتابهای کودکان درباره عقبماندگی ادبیات عرب برای کودکان هشدار دادند.
در این نشست، «هیثم خوجا»، منتقد ادبی اهل سوریه اظهار کرد: «نوشتن برای کودکان و نوجوانان به دلیل حساسیت بالای آن به توجه بسیاری نیازمند است. نویسندگان کودک و نوجوان باید احساس کنند که چه از نظر ملی و چه از منظر اجتماعی مسئولیت سنگینی بر دوش دارند.»
وی تاکید کرد که این گونه ادبی به حمایت و تنظیم طرحی برای توسعه ادبیات کودکان در تمامی وجوه نیازمند است.
«وفا المزغنی»، نویسنده کتابهای کودکان و محقق ادبی نیز در این نشست گفته است که نوشتن برای کودکان کاری بسیار پیچیده است زیرا این نویسندگان برای سطوح سنی مختلف، با نیازهای زبانشناختی و روانشناختی متفاوت قلم میزنند. وی درباره تاثیرات بسیار منفی انتشار کتابهایی که توسط افراد ناآشنا به زبان این نوع از ادبیات در جهان عرب هشدار داد.
این نویسنده تصریح کرد که آثار این دسته از بهاصطلاح نویسندگان فاجعهبار هستند و در بسیاری از موارد حتی پیامهای نامطلوبی را عرضه میکنند. «المزغنی» تاکید کرد که ادبیات کودک باید آیندهنگر باشند، دانش و آگاهی کودکان را افزایش دهند و الگوهایی را برای این قشر سنی به عنوان منابع الهام ارائه کنند.
«کفیه رمضان»، استاد روششناسی آموزش از دانشگاه کویت از دیگر سخنرانان این نشست بود که از وخامت کیفیت کتابهای کودکان در جهان عرب ابراز نگرانی کرد. وی همچنین کار عملی بنیادی را برای این شاخه از ادبیات خواستار شد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد که ادبیات کودکان، در ساختن شخصیت نسلهای آینده نقش بسیار مهمی دارد و افزود: «هیچکدام از آثار کممایهای که در بازار کتاب جهان عرب وجود دارند برای انجام چنین رسالتی قابلیت لازم را ندارند.»
در همین حال «امل فرح»، نویسنده مصری گفت که ساختن آیندهای روشنتر برای کودکان هدف اصلی آثار ادبی است؛ چه با نیت تفریح نوشته شده باشند و چه به قصد آموزش. برای رسیدن به چنین جایگاهی این نویسنده مصری تشکیل سازمانی متشکل از نویسندگان عربزبان را برای ارتقاء سطح ادبیات کودکان خواستار شد.
نظر شما