سه‌شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۴
نخستین نشست كتاب‌خوان روسای کتابخانه‌های بزرگ کشور «مكتب» برگزار شد

روسای کتابخانه‌های بزرگ کشور در نخستین نشست «کتاب‌خوان مکتب» کتاب‌های پیشنهادی خود را معرفی کردند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین نشست كتابخوان مكتب «مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور» 25 آبان با حضور سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محمدرضا مجیدی، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و علی اضغر پور عزت، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، در ساختمان آرشیو ملی برگزار شد.

«انسجام ملی و تنوع فرهنگی»
سیدرضا صالحی امیری در این نشست با بیان اینکه به کتاب «انسجام ملی و تنوع فرهنگی» علاقه بسیاری دارد و معتقد است موضوع آن یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های امروز ایران است گفت: از آنجایی که در بروشور کتاب «مبانی سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی» برای معرفی آمده، به معرفی این کتاب می‌پردازم.

وی با اشاره به چاپ پنجم این کتاب، درخصوص علت نگارش آن گفت: این كتاب نیاز دانشجویان و اساتید این حوزه است که مطالعه منسجمی نسبت به تحولات فرهنگی در ایران بعد از انقلاب داشته باشند. در این کتاب فعالیت‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس، دولت، سازمان تبلیغات، صدا و سیما، ارشاد، آموزش و پرورش و آموزش عالی بررسی شده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: بخش اول به مبانی نظری اختصاص دارد. در فصل اول این بخش، مفهوم فرهنگ تعریف شده است. بخش دوم مفهوم مدیریت فرهنگی در ایران و الگوی مدیریت فرهنگی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. سیاستگذاری فرهنگی در ایران پس از انقلاب، موضوع بخش سوم این کتاب است.

صالحی امیری با بیان اینکه بخش سوم شامل 3 رویکرد است گفت: تکثرگرایی فرهنگی یکی از رویکردهای جهان است که اشاره کردم ما با تکثرگرایی فرهنگی موافق نیستیم و اساسا این تفکر نمی‌تواند با سیاست فرهنگی ما تطابق داشته باشد. مشکل روشنفکران جامعه نیز الگوبرداری از غرب در مطالعات فرهنگی است. اندیشه ما بر وحدانیت، انسان؛ خلیفه الله و وحدت در کثرت مبتنی است. در رویکرد دوم، رویکرد سانترالیزم در حوزه‌های سه‌گانه مارکسیست‌هاست. در نهایت و در رویکرد سوم به الگوی ایرانی اسلامی رسیدم که مبتنی بر اندیشه امام و رهبری است. ما تکثرگرایی را در زیر چتر ایران و اسلام می‌پذیریم.

وی با بیان اینکه پس از این موضوع، كتاب به دولت و برنامه‌ریزی فرهنگی پرداخته است گفت: در کتاب مستقلی که انتشارات ققنوس منتشر کرده، آسیب شناسی فرهنگی را در 43 محور توضیح دادم، اما در این کتاب آسیب‌شناسی فرهنگی در چند صفحه به صورت خلاصه آمده است.

چالش‌ها و تهدیدات فراروی برنامه‌‎ریزی فرهنگی، تحولات جهانی و سیاست فرهنگی، بررسی آسیب‌شناسانه سیاست فرهنگی ایران و برنامه‌های فرهنگی از دیگر بخش‌های این کتاب است. صالحی امیری در این زمینه گفت: تا برنامه چهارم فرهنگی در این کتاب بررسی شده است. از دوستان با انگیزه می‌خواهم تا برنامه پنجم را بررسی کرده و آن را منتشر کنند. این کتاب نیازمند بازنگری است و در صورت مشارکت هر یک از دوستان، این کتاب با مشارکت آن فرد به چاپ خواهد رسید.

«دختر شینا»
سیدمهدی خاموشی نیز در این نشست با بیان اینکه سبک زندگی از فرهنگ شکل می‌گیرد گفت: یکی از موارد مطرح برای ما، تاریخ گذشته و معاصر است. باید ببینیم چه کسانی وضعیت فعلی ما را ایجاد کردند. دفاع مقدس از مهم‌ترین مواردی است که عزت و اقتدار ما را ایجاد کرده و بر تبادل ما در عرصه‌های مختلف تاثیر گذاشته است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به چاپ درصد ناچیزی از خاطرات جنگ ادامه داد: قهرمانان دفاع مقدس در نظر اول، فرماندهان، سربازان، بسیجیان و کسانی که در عرصه نبرد حضور داشتند شناخته می‌شوند، در حالی که قهرمانان دفاع مقدس فرا‌تر از این افرادند.

خاموشی با معرفی کتاب «دختر شینا» به عنوان کتاب معرفی‌شده برای مسابقه کتابخوانی در ایران گفت: بهناز ضرابی‌زاده، نویسنده این اثر که از روای مطالبی را نقل می‌کند می‌گوید هنگامی که قسمت آخر کتاب را برای راوی بردم، ایشان در بستر بیماری بودند و هنگام رونمایی کتاب راوی در قید حیات نبود.

وی با بیان اینکه ‌ای کاش قهرمان هنگام رونمایی از کتاب زنده بود افزود: من وقتی فرزندان این خانواده را دیدم، گفتم درست است که مادر نقش پدر و مادر را توامان ایفا کرده است، اما سایه پدر، قوی است تا جایی که مادر توانسته این زندگی را اداره کند و فرزندان خود را به سرانجام برساند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی افزود: مفهوم عشق را می‌توان از این کتاب فهمید. عشق سرشار در این کتاب جریان دارد. در بخشی از کتاب راوی می‌گوید من ازدواج کردم، عاشق هم بودیم، ولی هیچ زمانی توقع نداشتم همسرم در کنارم باشند.

«گزارش‌های محرمانه کنسولگری انگلستان در سیستان و قائنات»
محمدرضا مجیدی نیز در این مراسم با بیان اینکه، «نزاری قهستانی» بین سال‌های 645 تا 720 معروف به حکیم بوده، گفت: حکیم در آن دوران به دانشمندان و شعرای بزرگ اطلاق می‌شده است و کمتر ادیب و دانشمند ایرانی است که به این لقب مفتخر شده است. تا جایی که پرویز خانلری، نزاری را یکی از برجسته‌ترین شعرای قرون هفتم و هشتم معرفی می‌کند.

رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نزاری بین دوره سعدی و حافظ می‌زیسته ‌است افزود: برخی معتقدند آثار حافظ متأثر از کارهای نزاری بوده است.

مجیدی با اشاره به اینكه «محمود رفیعی» تصحیح، ترجمه و اهتمام به نشر این کتاب را با هزینه شخصی انجام داده است، گفت: ۲ نسخه خطی از این کتاب موجود است که یکی در زمان شاهان صفوی و در ایام جنگ‌های ایران و روس به سن‌پطرزبورگ منتقل شد و دیگری در انستیتو زبان و ادبیات فرهنگستان تاجیکستان نگهداری می‌شود.

وی با بیان اینکه مخاطب باید تک‌تک ابیات را مطالعه کرده تا به عمق آن پی ببرد گفت: کتاب ۱۰ هزار و ۶۱۲ بیت دارد. بنا به گفته راشد محصل که مقدمه‌ای بر این کتاب نوشته‌ است، مزهر، عاشق و نماد نفس ناطقه انسانی و ازهر، معشوق صاحب جمال و مطلوب حقیقی مزهر است.

رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دوران کودکی نزاری با حمله مغول به ایران همراه بوده است گفت: بازآفرینی هنری این دوران در این اثر به نوعی دیده می‌شود. «ازهر و مزهر» یکی از مواریث بزرگ فرهنگ ملی است و امیدوارم بتوانیم این اثر را در یونسکو به ثبت برسانیم.

مجیدی در پایان صحبت‌های خود كتاب «گزارش‌های محرمانه کنسولگری انگلستان در سیستان و قائنات» را نیز معرفی کرد که به بیان بخشی از واقعیات تاریخی می‌پردازد. او گفت این کتاب شامل گزارش‌های هفتگی است که کنسولگری انگلستان در سیستان و قائنات در خلال سال‌های جنگ جهانی اول تهیه و برای دولت متبوع خود ارسال کرده و نکته‌های بسیاری درباره مسایل مختلف دارد.
 
«باغی میان دو خیابان»
سیدمجتبی حسینی درخصوص ویژگی‌های کتاب گفت: این کتاب که با عنوان «۴۰۰۱ روز از زندگی کامران دیبا» نیز شناخته می‌شود در گفت وگو با رضا دانشور است که نشر بن‌گاه با شمارگان 1100 نسخه و در 261 صفحه در سال 1393 آن را منتشر کرده است.

وی افزود: در طراحی این کتاب سلیقه و ذوقی خاص استفاده شده است. به جای آنکه از مقوای گلاسه و چاپ چهاررنگ استفاده شود، از مقوای گراف با چاپ تک‌رنگ استفاده شده است. تایپوگرافی عنوان کتاب به همراه عکس غیررسمی از دیبا بر زیبایی این کار افزوده است.

بنا به گفته حسینی، متن کتاب سفید نیست و همین موضوع حس صمیمیت بیشتری به خواننده منتقل می‌کند. فونت کتاب نیز زمینه روان‌خوانی کتاب را فراهم کرده است که اگر تعداد سطرها کم شده و به فاصله بین سطور اضافه می‌شد، سفیدخوانی به خواندن متن کمک بیشتری می‌کرد.

سیدمجتبی حسینی در این نشست افزود: مصاحبه‌کننده این اثر به فنون خبرنگاری کاملا آشناست و با لحن و لهجه شخصی این اثر را نوشته است.

حسینی با بیان اینکه کتاب فوق در ۱۲ بخش تنظیم شده است گفت: این کتاب اطلاعات بسیار مفیدی در حوزه تاریخ شفاهی هنر معماری در اختیار خواننده قرار می‌دهد.

رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک در بخش دیگری از صحبت‌های خود درخصوص زندگی دیبا گفت: این معمار گرانقدر، 4001 روز در ایران زندگی کرده است و پس از آن برای زندگی دوباره به خارج از کشور رفته و در اسپانیا ساکن است.

حسینی با بیان اینکه موزه هنرهای معاصر در تهران، فرهنگسرای شفق در تهران، فرهنگسرای نیاوران، نمازخانه جنب موزه فرش ایران و مسجد دانشگاه جندی‌شاپور از مجموعه آثار معماری دیبا است گفت: از جذابیت‌های این کتاب چالش میان سنت و مدرنیته در سرزمین ماست. شخص معمار ظاهرا در طی گفت‌وگو نکاتی را بیان می‌کند که نشان می‌دهد خود درگیر این چالش است. توجه به اعتلای فرهنگی ایران نیز از دیگر مسائل مورد توجه معمار است که در این کتاب بیان شده است.

«مدیریت ایران؛ ارزیابی و مدیریت عملکرد دولت»
علی‌اصغر پورعزت با بیان اینکه تصور نمی‌کردم دبیرکل نهاد با چنین ابتکاری اعضا را شگفت‌زده کنند، در خصوص علت انتخاب این کتاب گفت: متاسفانه در کشور ما کار‌ها به ندرت به صورت جمعی انجام می‌شود. و نوعا در کارهای جمعی که ما دانشگاهیان انجام می‌دهیم، مشارکت دقیق در آن نیست و به همین جهت ما نتوانستیم گروه‌های کار فرا زمانی و فرا مکانی را برای کمک به فرهنگ کشور شکل دهیم. این در شرایطی است که برای تمدن‌سازی باید کار کردن با جمع را بیاموزیم.

وی افزود: دکتر علی زارعی فکر تهیه کتاب «ارزیابی و مدیریت عملکرد دولت» را مطرح کرد و در ‌‌نهایت این کتاب با همکاری ۳۷ نفر به سرانجام رسید. در واقع من سعی کردم استعداد ایران را در ارزیابی عملکرد دولت جمع کنم.
 رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران ادامه داد: مبنای کار از آنجا شکل گرفت که گاهی در زمان بررسی عملکرد دولت، قضاوت ما دانشگاهیان سطحی و بعضا عوام‌زده می‌شد.

وی افزود: طبق بررسی‌هایی که انجام دادم متوجه شدم شاخص‌های قوی در خصوص بررسی عملکرد دولت در جهان و ایران نداریم. بنابراین از 6 سال گذشته، در چند اقدام پیوسته مشغول این کار شدم.

پورعزت با بیان اینکه کتاب «مدیریت ایران؛ ارزیابی و مدیریت عملکرد دولت» از ۲۳ مقاله تشکیل شده است گفت: ما دولت‌های متوالی با آهنگ‌های حکمرانی متفاوتی داشته‌ایم. قضاوت‌های مردم، دانشگاهیان، گروه‌های مخالف و موافق چند دولت را در نظر بگیرید. متوجه می‌شوید که مبنا و شاخص دقیق برای تفاوت‌ها وجود ندارد.

وی با بیان اینکه این موضوع صرف‌نظر از گرایش‌های حزبی است ادامه داد: امیدوارم بتوانیم با پا گرفتن این حرکت در آینده، قضاوت سالم، عادلانه و دقیقی از عملکرد دولت‌ها در دوره‌های چهار ساله یا هشت‌ساله ارائه دهیم.
پورعزت در پایان با بیان اینکه اگر دولت‌مردان به حساب‌پس‌دهی عادت کنند نگران حساب پس‌کشی نخواهند بود، گفت: اگر بخواهیم کشور پیشرفته‌ای داشته‌ باشیم باید به هدایت‌گران جامعه بازخورد دهیم. بازخوردی که حاصل مسائل علمی است، نه گرایش‌های سیاسی. در این کتاب سعی شده به این موضوع توجه و پرداخته شود.

تحلیل در مطالبات قانون اساسی، روش‌شناسی ارزیابی عملکرد، ارزیابی شایستگی حکومت‌های دانش‌بنیان، استفاده از مدل‌های اقتضایی، سیستم‌های سنجش عملکرد، مدیریت عملکرد در دولت، ارزیابی عملکرد در بخش دولتی، تغییر آهنگ قدرت و تاثیر آن بر ارزیابی عملکرد، کاربست سیستم برنامه‌ریزی سلولی، کاربست تحلیل پوششی داده‌ها، استفاده از داشبرد در مدیریت عملکرد، نمونه‌های موفق در ارزیابی عملکرد، برنامه‌ریزی برای ارزیابی عملکرد، شیوه متداول در ارزیابی عملکرد در کشور و نقد آن، فراتحلیلی بر مدیریت عملکرد در قانون مدیریت خدمات کشور از جمله مسائل مطرح شده در این کتاب است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها