همایش بینالمللی «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» برگزار شد
جنتی: مجمعی برای هماندیشی درباره قران توسط پژوهشگران فراهم آید/ ضرورت گسترش روح قرآن در جامعه
همایش بینالمللی «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» در برج میلاد برگزار شد. سید حسن خمینی الفت و انس با روح بلند امام عظیمالشان را از ویژگیهای این مراسم دانست. علی جنتی نیز به فراهم آمدن مجمعی برای هماندیشی درباره قرآن توسط محققان و پژوهشگران این عرصه اشاره کرد.
حجتالاسلام محمدعلی خسروی در ابتدای این همایش با بیان اینکه خداوند در قرآن، کتابش را به عنوان نور و حجت معرفی کرده است، اظهار کرد: میتوان گفت صاحب عقل برهان و دل نورانی جامع کلمه قرآن و انسان کامل است.
دبیر همایش «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» ادامه داد: در تاریخ اسلام کم نبودند مصلحانی که برای بازگشت به قرآن اقدامات شایستهای انجام دادند اما در این میان امام در گستره جهانی و کمنظیر درخشید.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) همواره از محدودیت قرآن در بین مسلمین رنج میبرد و آن را نکوهش میکرد، افزود: ایشان برای رفع مهجوریت قرآن تلاش میکرد علاوه بر تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران که پایهاش براساس قرآن و حفظ و نشر آن است خود نیز جزو محققان، پژوهشگران و مفسران برجسته قرآن بود. با وجود این ابعاد عمیق فکری امام خمینی(ره) در جامعه شناخته شده نیست.
ابتکار وزیر ارشاد برای برگزاری همایش «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)»
این مقام مسئول در همین باره توضیح داد: توجه به ابعاد سیاسی شخصیت ایشان مانع از توجه به اندیشههای فقهی، اصولی و تفسیری ایشان شده است، به همین دلیل برگزاری همایش علمی تحت عنوان «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» به ابتکار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اهتمام یادگار امام سیدحسن خمینی در دی ماه سال گذشته رقم خورد.
وی با اشاره به همکاری چهار وزارتخانه در برگزاری این همایش افزود: وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و درمان و وزارت ورزش و جوانان در کنار دانشگاه آزاد اسلامی، شهرداری تهران و... در این همایش مشارکت کردند. در بعد بینالمللی نیز سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجمع جهانی اهلبیت، مجمع تقریب مذاهب اسلامی، جامعةالمصطفی العالمیه و ... برای برگزاری این همایش همکاری داشتند.
دبیر همایش «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» با بیان اینکه فراخوان این همایش سال گذشته اعلام شد، گفت: با وجود این رسانه ملی در شرایطی که تیزر تبلیغاتی از مداحان مختلف را پخش میکرد دریغ ورزید که در مدت تعیین شده به تبلیغ این همایش کمک کند.
وی از وصول 600 مقاله از نویسندگان داخلی و 50 مقاله از نویسندگان خارجی به دبیرخانه همایش خبر داد و گفت: پس از ارزیابی نهایی مقالات توسط کمیته علمی 110 مقاله امتیاز لازم را کسب کردند و 24 مقاله با کسب امتیاز بالای 80 در رده مقالات برتر قرار گرفتند و در نهایت 12 مقاله در سطح عالی و سایر مقالات در سطح متوسط ارزیابی شدند. به هر حال قرآن کریم اختصاص به یک نسل خاص ندارد.
فراهم آمدن مجمعی برای هماندیشی درباره قرآن توسط پژوهشگران
بخش دیگر این مراسم به تشکیل کمیته علمی با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدحسن خمینی، عبدالعزیز داشادینا، استاد دانشگاه ویرجینیا و شیخ قاضی حُنینه از کشور لبنان اختصاص داشت.
سیدحسن خمینی در ادامه این مراسم طی سخنانی کوتاه ضمن قدردانی از برگزاری این همایش فاخر و با ارزش گفت: بر خود واجب میدانم که از حضور سرور معظم و بزرگوارمان آیتالله هاشمی رفسنجانی در این مراسم قدردانی کنم. جلسه ما بیش از هر جلسه دیگری الفت و انس با روح بلند امام عظیمالشان است.
وی در بخش پایانی سخنانش از حاضران در این مراسم درخواست کرد با نثار فاتحهای روح امام عظیمالشأن و فرزندان آن را شاد کند.
علی جنتی نیز در سخنانی اظهار امیدواری کرد تا مجمعی برای هماندیشی درباره قرآن توسط محققان و پژوهشگران این عرصه فراهم آید.
وی همچنین اظهار کرد: امیدوارم در سایه برگزاری این همایشها برای تلاوت، تدبر و عمل به قرآن تلاش کنیم که موجب سعادت اخروی و دنیوی ماست.
امام خمینی(ره) را به عنوان امام معنوی میشناسیم
استاد داشادینا در بخش دیگری از این مراسم ضمن ارائه خلاصهای از مقاله خود گفت: امروز موضوعی که بیش از همیشه به آن نیاز داریم این است که چگونه میتوانیم روح قرآن را به جامعه برگردانیم.
وی با بیان اینکه معنویتی که در امام خمینی(ره) دیده میشود در کل قرآن وجود دارد و روح قرآن همان معنویت است، افزود: جهان امروز که تحت نفوذ مدرنیته قرار گرفته است به هر قیمتی میخواهد یک معنویتی را به دست بیاورد که به هیچ دینی متعلق نباشد و این پروژه سکولارهاست.
استاد دانشگاه ویرجینیا گفت: موفقیت امام خمینی(ره) در این بود که توانست به زبانی ساده که مردم ایران به آن آشنایی داشتند، سخن بگوید.
وی در ادامه با اشاره به نظر برخی از جامعهشناسان دین اظهار کرد: برخی از صاحبنظران معتقدند جامعه امروز نمیتواند ایمان خودش را حفظ کند با این وجود نیاز به معنویت دارد اما معنویتی که برایش محدودیتی نداشته باشد.
داشادینا با اشاره به اینکه عرفان در این میان به عنوان بخشی از معنویت تلقی میشود، گفت: ما امام خمینی(ره) را به عنوان امام معنوی میشناسیم و تلاش ایشان این بود که روح قرآن را به صورت معنویت فعال دربیاورد.
وی در پایان سخنانش گفت: امام به گونهای زندگی کرد که در آن قرآن مجسم شد و همانگونه که محمدباقر صدر درباره حضرت علی (ع) میگوید: «علی (ع) قرآن را در زندگیاش مجسم کرد و نهجالبلاغه شاهد آن است» امام توانست قرآن را در زندگی خود مجسم کند.
حاشیههای مراسم
این همایش که با تاخیر یک ساعت و نیمه برگزار شد، حاشیههایی نیز به همراه داشت. پیش از سخنرانی سیدحسن خمینی یکی از حاضران در مراسم با شعارهایی چون مرگ بر خواص بیبصیرت و مرگ بر ضدولایت فقیه سعی در برهم زدن این مراسم داشت اما در ادامه با حضور آیتالله هاشمی رفسنجانی به روی صحنه بسیاری شعار «صل علی محمد یار خمینی آمد» سر دادند.
در پایان سخنرانی رئیس مجلس تشخیص مصلحت نظام نیز شعارهای دیگری از سوی حاضران در مراسم بیان شد. پخش کلیپی شامل پیام آیتالله جوادی آملی از دیگر اتفاقات این همایش بود.
مجموعه مقالات این همایش نیز در قالب کتابی منتشر شده است. همایش «قرآن در سیره و اندیشه امام خمینی(ره)» با برگزاری نشستهای تخصصی و ارائه مقالات برتر تا ساعت 17 امروز در سالن همایشهای برج میلاد ادامه خواهد داشت.
نظر شما