کتاب «راهنمای علمی و کاربردی در صنعت زنبورداری» در 14 فصل از سوی انتشارات حقشناس به بازار نشر عرضه شد.
«تاریخچه زنبورعسل و زنبورداری»، «کندو و دیگر وسایل کار در زنبورداری»، «30 نکته اساسی در پرورش زنبورعسل»، «ساختمان بدن زنبورعسل»، «نحوه زندگی زنبورعسل»، «ملکه، بلوغ و زمان و مکان جفتگیری، فرمونها و عملکرد آنها، تولید و پرورش ملکه، تهیه سلولهای مصنوعی ملکه و قواعد آن»، «عسل»، «نگرش برخی از مصرفکنندگان عسل، راه شناخت عسل طبیعی»، «سایر فرآوردههای زنبورعسل»، «بارزترین شیوههای ارتباطی و انتقال پیام، مکالمات، رفتارشناسی و حواس زنبورعسل»، «ازدیاد و بقاء نسل در زنبورعسل»، «انتقال کلنیهای زنبورعسل ــ زمستانیگذرانی ــ تلقیح مصنوعی ملکه زنبورعسل»، «بیماریها، آفات و شکارچیها» و «دستورالعمل سالانه زنبورداران و وظایف آنان در ماههای مختلف سال» عنوان فصلهای چهاردهگانه این کتاب است.
نویسنده درباره تاریخچه زنبورداری در نخستین فصل کتاب آورده است: «انسان در اصلاح نژاد زنبورداران درصدد پرورش زنبورهایی با مشخصات زیر است: 1ـ آرام باشند و نیش نزنند، 2ـ پرمحصول باشند،3ـ ظرفیت تخمگذاری ملکه در آنها بالا باشد،4ـ در مقابل بیماریهای مقاوم باشند، 5ـ گلهای شهددار را بهسرعت پیدا کنند، 6ـ بچه و پرموم به اندازه کافی تولید کنند (نه کم و نه زیاد)، 7ـ مصرف عسل، زمستانی آنها کم باشد، 8ـ رشد سالانه آنها هر چه زودتر در اواخر زمستان شروع شود و خیلی سریع به حداکثر رشد برسند و علاوه بر این مدت زیادی در حد بالای رشد باقی بمانند.»
در سومین فصل کتاب درباره پرورش زنبورعسل به 30 نکته اشاره شده است. بعد از تأکید به مطالعه برای شناخت رفتارهای زنبورها درباره نجات زنبورها در مواقع خطر آمده که در زمان حساسیت بسیار شدید و وقوع اختلالات فیزیولوژیکی مانند تنگی نفس و اختلالات قلبی و افراد در معرض خطر مرگ با تجویز پزشک، تزریق آپینفرین بهصورت وریدی مؤثرترین و سریعترین دارویی است که میتواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با تزریق آدرنالین و آنتیهیستامین به فرد میتوان وی را نجات داد. تزریق آمپول ضدحساسیت (آنتیهیستامین) و نیز آمپول کلسیم خیلی خوب و مؤثر است. قرار دادن پنج پانسمان سرد روی موضع نیش خورده، موجب کاهش درد و تروم میَشود.
از دیگر فصلهای مهم این کتاب میتوان به فصل پنجم با عنوان «نحوه زندگی زنبورعسل» اشاره کرد. در اینباره میخوانیم: «گروههای زنبور موجود در هر کلنی زنبورعسل که شامل زنبورهای کارگر، زنبورهای نر و زنبور ماده است، در عین وابسته بودن به هم در این اجتماع منظم به طریقی زندگی میکنند که هر گروه، کار ویژه خود را انجام میدهد. ملکه که باریک شدن کمرش در انتها، ظاهری زیبا و منحصربهفرد به او بخشیده است، دارای اندامی ظریف، کشیده و برازنده بوده، بهطوری که طول بدنش درازتر از سایر زنبورداران کندو است. از طرفی بالهایش در مقایسه با بدنش کوتاهتر است و در داخل کندو، اغلب در نزدیکی لاروهای جوان و تخمها دیده میشود.»
نخستین چاپ کتاب «راهنمای علمی و کاربردی در صنعت زنبورداری» با شمارگان 500 نسخه در 398 صفحه، به بهای 18 هزار تومان از سوی انتشارات حقشناس منتشر شده است.
نظر شما