«ویلیام سی کمپل» از ایرلند، «ساتوشی اومورا» از ژاپن و «یویو تو» دانشمند چینی، بهطور مشترک یکصد و ششمین جایزه نوبل پزشکی را در سال 2015 بهخود اختصاص دادند. هر یک از این سه دانشمند اروپایی و آسیایی، تالیف دهها عنوان کتاب و مقاله را در کارنامه علمی خود دارند.
نوبل پزشکی 2015 بهطور مشترک به سه دانشمند از دو قاره کهن و سبز رسید. «ویلیام سی کمپل» 85 ساله از ایرلند و «ساتوشی اومورا» دانشمند 80 ساله ژاپنی برای کشف داروی Avermectin درمان بدیع عفونت ناشی از انگل کرمهای گرد و «یویو تو» بانوی دانشمند 85 ساله چینی برای کشف داروی Artemisinin درمان مالاریا، لایق دریافت نوبل شناخته شدند.
«ویلیام سی کمپل» در طول سالها تحقیق و پژوهش علمی کتابها و مقالههای علمی زیادی را نوشته که از جمله کتابهای وی میتوان به «Ivermectin and Abamectin»، «Chemotherapy of Parasitic Diseases» و « Trichinella and Trichinosis» اشاره کرد.
« Chemistry, Biology, and Practice؛Macrolid Antibiotics»، « The Search for Bioactive Compounds from Microorganisms»، « The Search for Bioactive Compounds from Microorganis» از جمله کتابهایی هستند که در کارنامه «ساتوشی اومورا» دیگر برنده نوبل پزشکی 2015 دیده میشوند.
«یویو تو» نیز در سالهایی که از عمر سراسر تلاش وی میگذرد، تالیف دهها عنوان کتاب و مقاله علمی از جمله «23 Years Old, Scientific Exploration - Thumb Magic Sticker Book»، «45 Years Old, Scientific Exploration - Thumb Magic Sticker Book» را در کارنامه درخشان علمی خود دارد.
این بانوی دانشمند چینی، بخشی از یک پروژه محرمانه کشف دارو موسوم به پروژه 523 بود که در سال1967 توسط مائو زدونگ تأسیس شد. وی به استان هانیان فرستاده شد تا تأثیر مالاریا را به شخصه مشاهده کند، از این رو مجبور شد دخترش را در یک مهد کودک رها کند؛ وی پس از بازگشت متوجه شده بود که دخترش وی را نمیشناسد. «تو» چنان اولویتی برای کارش قائل بود که زندگی خود را فدای آن میکرد.
وی گفته بود: «این مسئولیت یک دانشمند است که به مبارزه برای مراقبت از سلامت تمام انسانها ادامه دهد. کاری که من انجام دادم، چیزی بود که در عوض فرصت تحصیلی که از سوی کشورم برای من مهیا شده بود، باید انجام میشد.»
مروری بر نوبل پزشکی 2014
جایزه نوبل پزشکی در سال 2014، بهطور مشترک به «جان او کییف» و «می بریت موزر» آمریکایی و «ادوارد موزر» نروژی برای اکتشاف سلولهایی که سیستمهای مکانیابی در مغز را تشکیل میدهند، اختصاص یافته بود. نتایج کشفیات این سه محقق به توضیح علت ناتوانی بیماران مبتلا به آلزایمر در تشخیص محیط اطراف کمک میکند. «می بریت» و «ادوارد موزر» پنجمین زوجی بودند که با هم موفق به کسب جایزه نوبل شدند.
هفته گذشته، مؤسسه تامسون رویترز «کازوتوشی موری» از دانشگاه کیوتو و «پیتر والتر» از دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو را برای دریافت این جایزه پیشبینی کرده بود.
چه کسی جایزه نوبل را بنیان گذاشت؟
جوایز بخشهای پزشکی، فیزیک، شیمی، ادبیات و صلح بر اساس وصیتنامه آلفرد نوبل، سرمایهدار ثروتمند سوئدی و مخترع دینامیت شکل گرفتهاند. نخستین جوایز پنج سال پس از مرگ نوبل در سال 1901 اهدا شدند.
جایزه نوبل اقتصاد که بهطور رسمی جایزه بانک سوئد در علوم اقتصادی در یادبود آلفرد نوبل نامیده میشود، از سوی شخص نوبل ایجاد نشد، بلکه بانک مرکزی سوئد آن را در سال 1968 پایهگذاری کرد.
نظر شما