سه‌شنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۹
سنگری: تصویر روشنی از آثار مکتوب عاشورایی نداریم/ نقد لازمه اصلی کتاب‌های مرتبط با واقعه کربلاست

محمدرضا سنگری، دبیر علمی نخستین جایزه دعبل، گفت: متاسفانه تصویر روشنی از آثار مکتوب در حوزه عاشورا و زندگی امام حسین (ع) نداریم، کتاب‌های مختلفی در این زمینه منتشر می‌شود که ضرورت نقد را در این زمینه زیاد می‌کنند. همچنین قصد داریم، آثار شاخص این حوزه را به کتابخانه‌های کشور معرفی کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری نخستین دوره جایزه دعبل (کتاب‌های برتر عاشورایی) پیش از ظهر امروز سه‌شنبه (24 شهریور 94) با حضور محمدرضا سنگری، دبیرعلمی این جایزه، علی عظیمی، رئیس هیات مدیره بنیاد دعبل خزاعی و محمد اسفندیاری به عنوان عضو هیات علمی بنیاد و یکی از داوران جایزه دعبل در محل بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد.
 
جذب و حمایت از پژوهشگران؛ هدف بنیاد دعبل خزاعی
سنگری گفت: بنیاد دعبل خزاعی از پنج سال گذشته تصمیم گرفت جایزه دعبل را به کتاب‌های برتر عاشورایی اهدا کند. در تبیین اهدای این جایزه به کتاب‌های برتر عاشورایی چندین هدف طراحی شد، یکی از این اهداف روشن کردن تصویر مبهم پژوهشگران و آثار مکتوب این زمینه بود. هدف دیگر از برگزاری این جایزه شناخت نویسندگان و پژوهشگران عرصه عاشوراست. همچنین در نظر داریم از توانایی‌های پژوهشگران در کاهش کاستی‌ها استفاده کنیم. 
 
وی تشویق و ترغیب پژوهشگران و نویسندگان و نیز جذب و حمایت آنها را دیگر هدف برگزاری جایزه دعبل دانست و گفت: بنیاد دعبل خزاعی در نظر دارد با برگزاری این جایزه، آثار مکتوب ارایه شده در زمینه عاشورا را نقد و بررسی کند. همچنین متولیان این امر در نظر دارند با احصای کتاب‌های برتر عاشورایی کتابخانه بنیاد دعبل را کامل کرده و آثار شاخص را به کتابخانه‌های دیگر معرفی کنند. 
 
سنگری جایزه دعبل را دوسالانه عنوان کرد و ادامه داد: در دوره نخست آثار مکتوب منتشر شده بین سال‌های 1390 تا 1393 به دبیرخانه جایزه ارسال شده است در این زمینه 537 اثر از 13 ناشر دریافت شده است که از آن میان 123 اثر به مرحله دوم راه یافته است. بنیاد دعبل در نظر دارد از 20 اثر برگزیده تجلیل و تعدادی را نیز به عنوان شایسته تقدیر اعلام کند. 
 
دبیر علمی نخستین جایزه دعبل با بیان اینکه جایزه دعبل در پنج حوزه ادبیات، فرهنگ و تاریخ، هنر، کودک و نوجوان و نیز ترجمه اقدام به جذب آثار کرده است، گفت: متاسفانه در دو رشته نثر ادبی و شعر کودک آثار شاخصی دریافت نکردیم. همچنین در رشته ترجمه نیز آثار کمی از واقعه عاشورا از فارسی به زبان‌های دیگر ترجمه شده است. 
 
نقد خوب نداریم، کتاب خوب را تشویق کنیم

در ادامه این نشست محمد اسفندیاری یکی از داوران جایزه دعبل و عضو هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی با اشاره به سفر دوگوبینو، به ایران و دیدار او با عالمان و نویسندگان ایرانی گفت: دوگوبینو در سفرنامه خود به این نکته اشاره کرده است که تعداد زیاد کتاب‌هایی که در ایران آن زمان نوشته شده زاییده نقصی با عنوان نقد کتاب است. گوبینو، اشاره می‌کند که، در کشور ما مجلات نقد زیادی منتشر می‌شود اما متاسفانه در ایران این امر وجود ندارد و به همین دلیل کتاب‌های زیادی نیز نوشته می‌شود.

وی ادامه داد: باید بگویم در ایران کنونی نیز در به روی همان پاشنه می‌چرخد، برای جمعیت 80 میلیونی تنها 5 مجله ویژه نقد کتاب به چاپ می‌رسد در حالی که این تعداد مجله نیز نمی‌‌تواند به تمام کتاب‌های حوزه‌های مختلف بالاخص کتاب‌های عاشورایی بپردازد. حالا که نمی‌‌توانیم تمام کتاب‌های عاشورایی را نقد کنیم بهتر است کتاب‌های خوب را تشویق کنیم. در حوزه واقعه کربلا و زندگی امام حسین (ع) کتاب‌های قوی و ضعیفی نوشته شده است که لزوم نقد را پر رنگ می‌کند. کتاب سال عاشورایی و جایزه دعبل به دنبال این هدف است که با داوری‌های دقیق و ضایع نکردن حق نویسندگان و بدون سهل‌انگاری در امر داوری کتاب‌های برتر را معرفی و از آنها تجلیل کند. 
 
خلاء پژوهشی را شناسایی می‌کنیم
علی عظیمی، رئیس هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی نیز به اقدامات صورت گرفته از سوی بنیاد اشاره کرد و گفت: بنیاد دعبل خزاعی در حال حاضر دارای بهترین بانک اطلاعاتی از مداحان است و سعی در ارائه خدمات حمایتی به آنها مانند بیمه دارد. بنیاد مفتخر است که دارای اولین هیات علمی مداحی در ایران است. 
 
وی ادامه داد: برگزاری جایزه دعبل یکی از کارها و اقدامات جدی بنیاد بود که تلاش می‌کند در سایه آن از کتاب‌های برتر عاشورایی تجلیل و خلاء پژوهش در این زمینه را شناسایی کند. 

نخستین جایزه دعبل به کتاب‌های برتر عاشورایی، سه‌شنبه، هفتم مهر ماه سال جاری، در مجموعه یادمان شهدای هفتم تیر «سرچشمه» به کتاب‌های برتر اهدا می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها