یکشنبه ۲۲ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۹
محمود عابدی: انتشار مستمر فصلنامه‌های تخصصی نقد کتاب ضرورت دارد

محمود عابدی، عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی بر ضرورت انتشار مستمر فصلنامه‌های تخصصی نقد کتاب تأکید دارد.

محمود عابدی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره نقد و نقش آن در اصلاح جامعه، اظهار کرد: نقد ارزیابی خوب و بد و جدا کردن سره از ناسره است. بنابراین، نقد هم می‌تواند پدیدآورنده هر اثری را به راه‌های جدید هدایت کند و کاستی‌های کار او را به او نشان دهد و مقام حقیقی او را در کار خویش معرفی کند و هم می‌تواند مخاطب را  راهنمایی و هدایت کند و بدون آن‌که او در یافتن مقصود خود سرگردان و متحیر باشد، مطلوب او را در اختیار او بگذارد.
 
وی توضیح داد: ما وقتی نقد کتابی را می‌خوانیم گاهی اوقات خود را نیازمند مراجعه به کتاب مورد نقد می‌یابیم در حالی‌که در بسیاری از مواقع اتفاق می‌افتد که گم شده خود را به کمک نقدی در کتابی یا در اثری می‌یابیم. بنابراین، فایده نقد و نقش نقد دو سویه است؛ هم برای مؤلفان مفید است و هم برای خواننده‌ها نقشی مهم دارد.
 
عابدی ادامه داد: طبیعی است که نقد، نقد اثر است و به شخص یا مؤلف یا پدیدآورنده آن کاری ندارد. نقاد یک کتاب یا کسی که کتابی را نقد می‌کند ارزش‌های پنهان و احیاناً کاستی‌های آن کتاب را به خواننده گوشزد می‌کند و البته بر سر آن نیست که مؤلف را ارزیابی کند. هر چند ارزیابی مقام علمی مؤلف هم در جای خود مفید است.
 
عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی، در پاسخ به این پرسش که «وضعیت نقد در جامعه ما را چگونه ارزیابی می‌کنید؟» گفت: در روزگار ما موضوع نقد هم دچار بعضی آفت‌ها شده است در عین این که منتقدانی داریم که آن‌چه را منظور ماست برآورده می‌کنند و کارهای آنها برای ارتقای کارهای ادبی و فرهنگی بسیار  مؤثر و قدرشناختنی است.
 
عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پاسخ به این پرسش که «ضرورت و اهمیت انتشار فصلنامه‌های تخصصی نقد کتاب چیست؟» اظهار کرد: از آن‌جایی که شمار کتاب‌های تازه و بازچاپ‌شده در هر فصلی قابل ملاحظه است خواننده‌های متفاوت آثار ادبی به ضرورت به آن نیاز دارند که کسی یا کسانی این آثار گوناگون را برای آنها معرفی کند؛ این کار سالیانی است که به عهده مجموعه کتاب ماه (فصلنامه‌های تخصصی نقد کتاب) است.
 
عابدی در ادامه سخنانش، گفت: این مجلات در این زمینه دو نوع وظیفه دارند و خوشبختانه غالباً آن ها را به خوبی انجام داده‌اند؛ نخست، معرفی اجمالی کتاب‌هایی که در هر فصل در هر زمینه‌ای منتشر شده‌اند. دوم، نقد و ارزیابی برخی از این کتاب‌ها که قائدتاً باید به وسیله متخصصان انجام گیرد.
 
وی توضیح داد: تا آن‌جایی که من با این نوع مجلات سر و کار داشته‌ام، بیشتر این نقدهای کارشناسانه، خود مقالاتی خواندنی و مفید بوده‌اند. انتظار این است که در آینده همچنان که گفتم این نقدهایی که به وسیله متخصصان صورت می‌گیرند، ادامه پیدا کند و هر چه بیشتر و پیش‌تر می‌رویم از برخی از آسیب‌‌ها و ضعف‌ها که ناشی از نقد شخصی است، خالی و پاک باشد. من خودم در این مجلات گاهی نقدهای دقیقی را دیده‌ام که به چند بار خواندن می‌ارزد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها