چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۱
تجربه تحولات اقتصادی کشور کره جنوبی و نقش و جایگاه شهرهای آن به روایت کتاب

کتاب «بررسی‌های سیاست شهری سازمان همکاری اقتصادی و توسعه(OECD) کره جنوبی ـ 2012» با ترجمه حسین محمدپور زرندی؛ اثری است که به بررسی تجربه تحولات اقتصادی کشور کره جنوبی و نقش و جایگاه شهرها در این امر می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «بررسی‌های سیاست شهری سازمان همکاری اقتصادی و توسعه(OECD) کره جنوبی ـ 2012» که به همت سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و با ترجمه حسین محمدپور زرندی توسط نشر رستان به تازگی به چاپ رسیده، اثری است که به بررسی تجربه تحولات اقتصادی کشور کره جنوبی و نقش و جایگاه شهرها در این امر می‌پردازد.

در فصل نخست این کتاب ابتدا به رشد اقتصادی کره جنوبی نگاهی اجمالی شده و مسیری که این کشور از سال 1960 به این سو طی کرده مرور شده است. اقتصاد کره جنوبی یکی از سریعترین رشدها را در جهان تجربه کرده و به گونه‌ای در مقابل شوک‌ها و بحران‌های جهانی اقتصادی مقاوم بوده است. پیوند این رشد اقتصادی و ارتباط آن با شهرنشینی به ویژه نقش پیشرو کلانشهر سئول از مباحثی است که به دقت در این فصل تشریح شده است.

در ادامه شاخص‌های اقتصادی خرد و کلان کره جنوبی و آمار و مستندات آن و راهکارهایی که این کشور با اجرای آنها به این سطح از توسعه رسیده طرح شده است. همچنین در همین فصل به معرفی مختصر استراتژی ملی جامع رشد سبز  و حمل و  نقل سبز پرداخته شده است.

فصل دوم کتاب به سیاست‌های ملی برای توسعه شهری در کره جنوبی اختصاص دارد. اصطلاحات مداوم سیاست‌های شهری کره جنوبی، استراتژی قطب رشد، نوسازی صنعتی، تمرکززدایی و رشد کمی متعادل، که هرکدام در برهه‌ه­ایی از زمان مورد استفاده این کشور بوده‌اند، از دیگر مباحثی است که به آنها پرداخته شده است. در ادامه همین فصل تقویت هماهنگی و انسجام سیاست‌های شهری در کره جنوبی و اولویت‌های اصلی این سیاست‌ها، روش جامع و بین بخشی توسعه شهری، هماهنگی بین دولت‌های محلی و تطبیق محیط شهری با تحولات جمعیتی شهر و بررسی مسائل نژادی و فرهنگی شهرها طرح شده است.

توسعه و تدوین یک استراتژی شهری ویژه برای سئول بزرگ، تقویت رقابت‌پذیری شهرهای بزرگ خارج از منطقه پایتخت، توسعه قطب‌های رشد از طریق ارتقاء نوآوری و بازتولید توابع اقتصادی در شهرها و مناطق عقب مانده از دیگر مباحث مطرح در این فصل است. مدل‌سازی شهری و ارتقاء روش‌های ارزیابی به منظور اطلاع از برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها و به طور کلی ارتقاء فرهنگ ارزیابی پایان بخش مباحث این فصل از کتاب است.

فصل سوم کتاب با عنوان «روندها و چالش‌ها» در ساختار شهری کره جنوبی، ابتدا به بررسی روند شتابان اقتصاد این کشور پرداخته است. اقتصاد کره با ارائه بزرگترین بسته محرک مالی در بین کشورهای عضو OECD  توانسته است بحران‌های مالی جهانی را پشت سر بگذارد. مدل اقتصادی کره با محدودیت‌هایی از جمله اتکا شدید به واردات و نیز پایین بودن نرخ بهره‌وری نیروی کار روبه‌رو بوده است که کم و کیف این مباحث به طور مشروح در این فصل دیده می‌شود. در ادامه فرایندها و روندهای شهرنشینی کره جنوبی از 1960 به بعد مورد بررسی قرار گرفته و چرخه شهرنشینی این کشور که در برخی مقاطع شبیه به کشورهای توسعه نیافته و در برهه‌هایی نیز شبیه به کشورهای توسعه یافته بوده، تحلیل شده است.

الگوی شهرنشینی نامتوازن و تسلط کلانشهر سئول به عنوان شهر مسلط بر سیستم شهری کره جنوبی از دیگر بحث‌های این فصل از کتاب است. در قسمت پایانی این فصل چالش‌های اصلی شهرهای کره‌ای از جمله سالخوردگی جمعیت و کاهش نیروی کار در مناطق شهری، نگرانی‌های زیست محیطی، افزایش میزان مصرف انرژی، انتشار گازهای گلخانه‌ای و سایر آلودگی‌ها و تغییرات آب و هوایی تشریح شده است.

فصل چهارم کتاب به تحلیل و بررسی استراتژی رشد سبز که در ابتدای کتاب به آن اشاره شده بود، پرداخته است. تمرکز این فصل بر مشارکت حکومت‌های محلی در استراتژی توسعه ملی کره جنوبی به منظور دستیابی به رشد سبز و پایدار است. کره جنوبی در سال 2008 استراتژی روشن و جامع خود را به منظور دستیابی به رشد سبز و کاهش کربن در طول نیم قرن تدوین کرد که این استراتژی برگرفته از تمام واقعیت‌های اقتصادی اجتماعی و محیطی کشور است. در این فصل کم و کیف این استراتژی و نقش حکومت‌های محلی و همچنین چارچوب قانونی و سازمانی پیاده‌سازی این استراتژی به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است.

طرح‌های میان مدت و کوتاه مدتی که در ذیل این استراتژی تدوین شده‌اند نظیر طرح سازوکار ملی تغییرات آب و هوایی و پروژه مرمت چهار رودخانه اصلی کشور و همچنین طرح توسعه موتورهای جدید رشد اقتصادی از دیگر عناوین این فصل است. بخش پایانی این فصل ضمن بررسی چگونگی بهبود کیفیت زندگی کره جنوبی و ارتقاء جایگاه جهانی آن به چالش‌های پیش روی طرح رشد سبز شهری از جمله، شکاف سیاسی، مسائل اداری و اجرایی و شکاف اطلاعاتی پرداخته است.
 
کتاب «بررسی‌های سیاست شهری سازمان همکاری اقتصادی و توسعه(OECD) کره جنوبی ـ 2012» با ترجمه حسین محمدپور زرندی با شمارگان چهار هزار نسخه در 314 صفحه به بهای 15 هزارتومان از سوی نشر رستان روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها