نگاهی به کتابهای وزیران کابینه یازدهم به مناسبت هفته دولت/3
سیاست و قلم دو خط موازی که در کابینه یازدهم به هم میرسند/ وزیر ورزش پیشتاز در تالیف کتاب
کتابهای وزیر راه و شهرسازی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر ورزش و جوانان، وزیر اطلاعات و وزیر دادگستری در این گزارش بررسی شده است. این واکاوی نشان میدهد که آمار کتابهای دکتر محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان در مقایسه با دیگر وزرا پیشتاز است.
کاوش در آثار قلمی وزرای کابینه دکتر حسن روحانی به مناسبت هفته دولت از این منظر صورت گرفت تا ارتباط وزرا و کتاب رصد شود؛ رابطهای که با نوساناتی همراه بود. اگرچه وزرای این کابینه از مدرک علمی بالا برخوردار بودند و همچنان تدریس در دانشگاه را ادامه دادند، اما در بحث تالیف کتاب برخی وزیران پرکار و فعال در عرصه سیاست رابطهای با تالیف کتاب(پس از نشستن بر مسند سیاست) ندارند. اگرچه برخی وزراء پیش از ورود به سیاست نیز در کارنامه آنها اثری از تالیف یا ترجمه بر حسب اطلاعات سایت موسسه خانه کتاب، کتابخانه ملی، ویکی پدیا، همشهری آنلاین، وزراتخانهها، پایگاه اطلاعرسانی دولت و پروفایل آنها در دانشگاههای کشور مشاهده نشد. از این رو برخی وزیران مانند مهندس بیژن نامدار زنگنه(وزیر نفت) و از وزرای پرکار و موفق کابینه تدبیر و امید و دکتر عبدالرضا رحمانی فضلی(وزیر کشور) نیز در سایتهای که به آنها اشاره شد، اثری پیدا نشد.
با تمام کوشش و جستوجویی که از سوی ایبنا صورت گرفت، با این وجود باز هم لازم به یادآوری است که ممکن است که وزیران کابینه یازدهم آثاری داشته باشند که در منابع مورد جستجوی ما ثبت نشده باشد.
دکتر عباس احمدی آخوندی
احمدی آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم است. در کارنامه وی چهار اثر به چشم میآید. آثاری که تالیف و ترجمه را دربرمیگیرد و در سالهای گوناگونی منتشر شده است.
• اصلاح قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی از نگاه بخش خصوصی
نویسنده عباس آخوندی همکار اعظم فیروزی ؛ به سفارش کمیسیون سند چشمانداز و سیاستهای کلی اصل ۴۴ اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، تهران: مکث نظر، ۱۳۹۰، ۱۳۵ص.
• مبانی نظری خصوصیسازی از منظر رابطه دولت - بازار
تالیف عباس آخوندی، تهران: پیشبردسازمان خصوصیسازی، سال 1382
• کاربرد پلیمرها در خاک مسلح
ترجمه عباس آخوندی (۱۳۷۵) انتشارات مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن
• مدیریت بازسازی مناطق زلزلهزده: تجربه زلزله گیلان و زنجان
اثر مشترک حسین بحرینی و عباس آخوندی (۱۳۷۹) انتشارات دانشگاه تهران.
مهندس محمدرضا نعمتزاده
نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت کابینه اعتدال است. نعمتزاده در سال ۱۹۶۸ کارشناسی خود در مهندسی محیط زیست را از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سن لوئی ابیسپو دریافت کرد. سپس تحصیل مدیریت در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی را نیمهکاره رها کرد و به ایران برگشت. پس از انقلاب او ۱۰ ماه در سال ۱۳۵۸ وزیر کار و بین سالهای ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ و سپس از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ به ترتیب در دولتهای محمدعلی رجایی و آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی وزیر صنایع ایران بوده است. از وی تنها یک کتاب مشاهده شد که آن هم خاطرات وی از زمان مدیریت تا رسیدن به صندلی وزارت است.
• زیستن برای آفریدن: (خاطرات مدیریتی محمدرضا نعمتزاده از نیمکت مدرسه تا صندلی وزارت)
محمدرضا مودودی، شهین محمدی، مشهد : گل نشر، ۱۳۸۸.
دکتر محمود گودرزی
گودرزی، وزیر ورزش و جوانان است. وی تالیفات متعددی در زمینه ورزش دارد و در سمینارهای مختلف ورزشی مقالاتی ارائه داده است. وی همچنین راهاندازی و بنیانگذاری نخستین مجله علمی پژوهشی ورزش (حرکت) را از آن خود کرده است. نگاهی به آثاری که وزیر ورزش کابینه تدبیر و امید منتشر کرده حاکی از فعالیت وی در دهه 80 و سالهای آغازین 90 است. وی با حضور در عرصه وزارت نیز قلم تالیف را رها نکرده است. در میان آثار گودرزی کتابی با عنوان «سیاست و ورزش» نیز دیده میشود ضمن اینکه آثاری که وی در آن قلمفرسایی کرده همه مرتبط با کار و تحصیلاتش است.
• آناتومی حرکتی در ورزشها
تالیف یورگن واینک؛ مترجم توماس جی. اکورن فلد ؛ مترجمان مسعود نیکبخت، محمود گودرزی، تهران : دانشگاه تهران، موسسه انتشارات و چاپ ، ۱۳۸۱.
• اصول علمی کشتی گرفتن
مؤلفین محمود گودرزی، عبدالمهدی نصیرزاده؛ [به سفارش] وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پژوهشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، تهران: سایه نیما، ۱۳۹۰.
• تغذیه ورزشکاران
تالیف محمود گودرزی، تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات و چاپ، ۱۳۸۶.
• روششناسی تمرین (راهبردها، اصول و مبانی) (رشته تربیتبدنی)
محمود گودرزی، رحمن سوری، تهران: دانشگاه پیامنور، ۱۳۸۸.
• سیاست و ورزش
محمود گودرزی ...[و دیگران]، ساری: موج قلم، ۱۳۹۱.
• کارآفرینی ورزشی تئوری و عمل
مولفان [صحیح : ویراستار] دورن سیلتی و سیمون چادویک؛ مترجمان حبیب هنری، محمود گودرزی، تهران: انتشارات حتمی، ۱۳۹۳.
• مباحثی در روانشناسی مربیگری
مولفین محمود گودرزی، عبدالحمید احمدی، تهران: موسسه تحقیقات و انتشارات نور، ۱۳۸۰.
• مدیریت استراتژیک در سازمانهای ورزشی
تالیف اسفندیار خسرویزاده، مهرزاد حمیدی؛ ویراستار علمی محمود گودرزی، تهران: پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، انتشارات، ۱۳۹۰.
• مدیریت استعداد
مولفان محمود گودرزی،منوچهر سلطانی، تهران: نرسی، ۱۳۸۹.
• مدیریت برتر
نویسنده ریک کانلو؛ مترجمین بهرام یوسفی، محمود گودرزی، تهران: شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو): صوفیان، ۱۳۸۱.
• مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
تألیف محمود گودرزی، تهران: دانشگاه تهران، موسسه انتشارات، ۱۳۹۲.
دکتر سیدمحمود علوی
علوی، وزیر اطلاعات است، وی با دو زبان عربی و انگلیسی آشنایی کامل دارد. همچنین تسلط کامل بر خطابه فارسی و نویسندگی از دیگر مشخصات قابل ذکر وزیر اطلاعات کابینه یازدهم است. تحقیقات و مطالعات وی در زمینههای مختلفی است که برخی از این تحقیقات چاپ شده عبارتند:
• مبانی فقهی روابط بینالملل
مولف سیدمحمود علوی، تهران: انتشارات امیرکبیر، 1389
متاسفانه شناسنامه یا اطلاعاتی درباره سایر کتابهای منتشر شده وی از جمله «نگاهی گذرا به بحث تعادل و تراجیح»، «قرآن و روابط بینالملل»، «تمایز قواعد فقه و اصول در نگاه امام خمینی(ره) و دیگران»، «روزه و احکام آن»، «درسهایی از نهضت امام حسین (ع)»، «مجلس رد اعتبار نامه و چند نکته» و «تاملی در روند حقوق مطبوعات» در سایت موسسه خانه کتاب، کتابخانه ملی و جستجو در گوگل به دست نیامد تا فهرست آثار وزیر اطلاعات با شناسنامه کامل در این گزارش منتشر شود.
از طرفی تعدادی از تحقیقات علوی هنوز چاپ نشده که این پژوهشها شامل «بحثی درباره استحباب سببی و مسببی»، «بحث قطع قطاع»، «تحقیقی پیرامون قاعده لاضرر»، «تحقیقی پیرامون قاعده ید(اماریت ید بر مالکیت)»، «مروری برمنابع تأمین و موارد هزینه زکات»، «کاوشی کوتاه در باره قواعد فقه و مطالعاتی پیرامون حقوق بین الملل عمومی و خصوصی»، «مدیریت آموزشی»، «جامعهشناسی تاریخ»، «مبانی روانشناسی و اخلاق» است.
دکتر مصطفی پورمحمدی
پورمحمدی، وزیر دادگستری کابینه روحانی است. وی درباره تالیف و علاقهمندی به این حوزه در وب سایت شخصی خود نوشته است: «در سال 1380 مدرک علمی سطح چهار (معادل دکترا) از حوزه قم دریافت کردم. در همین سالها مقالات و نیز دو جلد کتاب در موضوع «مبانی نظری اندیشه سیاسی در اسلام» نوشتم. اگرچه مسئولیتهای اجرایی پی در پی، نگذاشت، چنانکه دوست میداشتم، درس بخوانم، اما جذبه درس خواندن به شیوه طلبگی و سروکارداشتن با کتاب، تا امروز مرا رها نکرده است.»
درباره وزیر دادگستری نیز سخنی بیش نمیتوان گفت زیرا وی اذعان کرده که جذبه کتاب موی را رها نکرده، اگرچه مسئولیتهای پی در پی مانع از وقتگذرانی بیشتر وی با خواندن شده است. از طرفی باید اشاره کرد که پورمحمدی، رئیس هیأت امنای مرکز اسناد انقلاب اسلامی است یکی از مراکزی که آثار بسیاری در حوزه تاریخ معاصر ایران منتشر کرده است. بنابراین وی چندان از عرصه پژوهش دور نیست.
در بررسی کابینه روحانی در عرصه قلم باید گفت احتمالا نیاز به بازسازی کشور که با شرایط دشواری به کابینه یازدهم محول شد، فرصت چندانی برای تالیف آثار برای آنها باقی نگذاشته است. با این همه برخی وزرا حتی در دوره وزارت نیز نوشتن را رها نکردهاند و گه گاه اثری تالیف و به جامعه عرضه میکنند.
دو گزارش قبلی ایبنا درباره نگاهی به کتابهای وزیران کابینه یازدهم به مناسبت آغاز هفته دولت را در زیر بخوانید:
گزارش یکم: دولتمردانی در دوراهی نویسندگی و سیاست/ از جنتی و ظریف تا فانی و چیتچیان
گزارش دوم: سازگاری قلم و سیاست در کابینه دولت یازدهم/ واعظی، وزیر فاتح تالیف کتاب
نظر شما