محمود برآبادی، نویسنده و منتقد پیشکسوت کتابهای کودک و نوجوان با بیان اینکه نمایشگاه کتاب امسال نظم بهتری نسبت به گذشته پیدا کرده است گفت: نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یک رویداد بزرگ فرهنگی است و پیش از آنکه یک نمایشگاه باشد تاثیر تعیینکنندهای در جامعه فرهنگی کشور دارد.
این نویسنده پیشکسوت ادامه داد: بسیاری از افراد انتظار میکشند نمایشگاه کتاب شروع شود مخصوصا افرادی که در شهرستانها زندگی میکنند در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب یک سفر فرهنگی به تهران را در برنامههای خود قرار میدهند و کتابهای مورد نیازشان در طول یکسال را از این نمایشگاه میخرند.
برآبادی اضافه کرد: همچنین ناشران هم با شروع نمایشگاه کتاب سعی میکنند رونق تازهای در بازار نشر ایجاد کنند. البته همپای نمایشگاه کتاب که وظیفه اصلی آن عرضه کتاب به خریداران است، برنامههای جنبی دیگری هم روی میدهد. در مجموع این اتفاقات سبب شده که نمایشگاه تبدیل به یک رخداد بزرگ فرهنگی در کشور شود.
وی در ادامه به تفاوت نمایشگاه امسال با سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: در مقایسه با سالهای قبل نمایشگاه کتاب امسال نظم بهتر و بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده و از نظر غرفهبندی و مشخص شدن مکان ناشران و سیستم اطلاعرسانی بهتر شده است. مخاطبان میتوانند برای تهیه کتابهای مورد نیازشان اعم از کودک و نوجوان و یا کتابهای تخصصی دانشگاهی و عمومی به راحتی به سالنهای مربوطه مراجعه کند و کمتر پیش میآید که در هیاهوی نمایشگاه گم شوند.
برآبادی در ادامه با اشاره به وجود غرفههای اسباببازی در کنار سالنهای عرضه کتاب کودک در نمایشگاه گفت: موضوع عرضه اسباببازی در کنار غرفههای کتابهای کودک در نمایشگاه کتاب تهران از مسایلی بود که پیش از نمایشگاه، در هیأتمدیره انجمن نویسندگان کودک و نوجوان مطرح شد. نظر هیأتمدیره این بود که اگر بخشی از اسباببازیهایی که به نوعی به کتاب مربوط میشود در نمایشگاه در کنار کتابهای کودک و نوجوان عرضه شود مشکلی پیش نمیآید اما آن دسته از اسباببازیهایی که میتواند به نوعی جایگزین کتاب کودک شود نباید در نمایشگاه کتاب عرضه شود.
این منتقد ادبی اضافه کرد: به نظر من بهتر است اسباببازیهایی در نمایشگاه عرضه شود که در حوزه کتاب کودک باشد مانند کتابهای دیجیتال و بازیهایی که براساس کتابهای کودک و نوجوان ساخته و عرضه میشوند.
برآبادی در ادامه سخنانش به ازدحام بیش از اندازه در نمایشگاه کتاب به ویژه در روزهای تعطیل اشاره کرد و گفت: بیشتر افرادی که به نمایشگاه کتاب مراجعه میکنند اساسا کتابخوان نیستند اما حضورشان میتواند مثبت باشد. اگر ما این همه کتابخوان در کشور داشتیم دیگر مشکل تیراژ و کتابخوانی در سطح کشور نداشتیم، اما به طورکلی در روزهای تعطیل رفتوآمدها در غرفهها و راهروها زیاد است درنتیجه ارتباط لازم است بین مخاطب و ناشر ایجاد نمیشود. در نتیجه پیشنهاد میکنم مخاطبانی که قصد خرید کتاب خاصی دارند بهتر است در روزهایی به غیر از روزهای تعطیل برای خرید به نمایشگاه مراجعه کنند.
این نویسنده در پایان گفت: اگر نگاهی به نمایشگاههای کشورهای دیگر داشته باشیم میبینیم که برای ورود به این نمایشگاهها مبلغی بهعنوان ورودی در نظر گرفته میشود بنابراین افرادی که واقعا قصد خرید کتاب را دارند به این نمایشگاهها مراجعه کرده و در نتیجه ازدحام و شلوغی بیشاز اندازه در نمایشگاهها ایجاد نمیشود.
محمود برآبادی در سال 1331 در سبز وار به دنیا آمد. از جمله آثار وی میتوان به «آغاز»، «داستان کل سرخ»، «آتش زیر خاکستر»، «بهاری دیگر»، «یادهای کودکی»، «مشهدی حسن آسیابان ماست»، «آن کس که حقسقت را میداند» و «دنیای کوچک جوجه تنبل» را نام برد.
نظر شما