سه‌شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۴
رزاق‌زاده: مرکز  اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پژوهش را با ادبیات گرده زده است

منتقدان کتاب «نبرد در کانال ماهی» بر ضرورت ثبت رخداد‌های دفاع مقدس در قالب کتاب برای آگاهی نسل‌های آینده تاکید کردند. رزاق زاده در این نشست گفت: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از مدت‌ها پیش آثار پژهشی را با ادبیات گره زده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست بررسی کتاب «نبرد در کانال ماهی» نوشته مهدی خداوردی‌خان سه‌شنبه 22 اردیبهشت 94 با حضور این نویسنده، امیر رزاق‌زاده، از نویسندگان این مرکز،‌ گلعلی بابایی، رئیس سازمان ادبی و هنری بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و دکتر حسین اردستانی، مدیر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، سردار محمد اسماعیل کوثری، نماینده مجلس شورای اسلامی و فرمانده اسبق سپاه محمدرسول‌الله(ص) در سرای اهل قلم بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

چاپ 10 عنوان کتاب تا شهریور
حسین اردستانی، در این مراسم به اهتمام این مرکز برای ثبت فایل‌ها و اسناد راویان دوران دفاع مقدس پرداخت و گفت: در این مدت کتاب‌های بسیاری در این زمینه منتشر شده است و قرار است تا پایان سال 20 اثر را منتشر کنیم. البته با توجه به دشواری‌های کار پژوهشی برای نگارش این کتاب‌ها، نمی‌توان قول داد که تمامی این کتاب‌ها تا پایان سال منتشر شوند. با این مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس می‌کوشد تا پایان شهریور امسال، 10 کتاب تازه منتشر کند.

مهدی خداوردی‌خان نویسنده «نبرد در کانال ماهی» درباره این اثر، به زمینه‌های اجرای عملیات کربلای 5 پرداخت و گفت: عراق در جبران شکست عملیات والفجر هشت، توانست عملیات‌های موفقیت‌آمیزی چون تسخیر «مهران» را اجرا کند. طرح عملیات کربلای چهار هم به شکستی سنگین انجامید. بنابراین، طراحی عملیات کربلای 5 ضروری بود.

وی با اشاره به پشتیبانی بسیار خوب یگان‌ها در این عملیات، افزود: در این کتاب به تاثیر این پشتیبانی و نقش لشگر 27 محمد‌رسول‌الله در به پیروزی رساندن عملیات کربلای 5 پرداختم. انتخاب قاطعیت هدف، میل به آفند، شجاعت و نترسیدن از مرگ، جسارت در تصمیم‌‌گیری از ویژگی‌های این کتاب است. انگیزه نوشتن این کتاب انتقال تجربه‌ها به نسل‌های آینده، انتقال حس واقعی صحنه نبرد و جلوگیری از فراموشی رشادت‌های رزمندگان در این عملیات بود.

این نویسنده درباره منابع تالیف «نبرد در کانال ماهی» گفت: 42 فایل صوتی از این عملیات را پیاده‌سازی کردم و از دفترچه راویان دیگر عملیات کربلای پنج بهره گرفتم. همچنین مصاحبه‌هایی با سردار کوثری، فرمانده آن دوران لشگر 27 محمد رسول‌الله برای تالیف این کتاب داشتم.

ثبت یک عملیات عاشورایی
سپس سردار کوثری، در سخنانی از انتشار این کتاب قدردانی کرد و گفت: عملیات کربلای 5 را عملیات عاشورایی می‌دانم زیرا آن قدر بر سر ما گلوله‌‌باران بود که هر یک از ما گمان می‌کردیم لحظه‌‌ای دیگر زنده نیستیم. حتی هاشمی رفسنجانی نمی‌توانست ناراحتی خود را از شکست عملیات کربلای چهار پنهان کند. قرار بود در عملیات کربلای 5 عاشورایی بجنگیم و همان‌طور هم شد.

وی سپس به بیان دو نمونه از دشواری این نبرد و موانعی که عراقی‌ها برای این عملیات در ایجاد کرده بودند، پرداخت و گفت: آن‌ها حمایت همه جانبه چهار کشور دنیا را در آن زمان داشتند و از عبور رزمندگان ما متعجب شدند. من این باراز شگفتی را از رادیو فارسی عراق شنیدم اما متاسفانه اسناد آن پیدا نشد و یکی از ضعف‌های «نبرد در کانال ماهی» را نیاوردن این نکته می‌دانم. کربلای پنج، نقطه عطف هشت سال دفاع مقدس بود زیرا باعث نوشتن پیش نویس قطعنامه 598 شد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امیدوارم مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، به انتشار آثارش در این حوزه سرعت دهد و خاطرات و تجربه‌های این عملیات‌ها برای نسل‌های آینده ماندگار بماند.

سردار گلعلی‌بابایی دیگر سخنران این برنامه بود. وی با بیان این‌ که در کربلای 5 در شرایطی نامتقارن به نبرد پرداختیم، گفت: به خداوردی‌خان برای نوشتن این کتاب تبریک می‌گویم. ماندگاری روحیه شهادت‌طلبی، یادآوری دستاورد‌های رزمندگان در قبال اشغال‌گران، ایجاد زمینه‌ای برای بهره‌مندی محققان و هنرمندان در خلق آثار هنری، از اهداف نگراش «نبرد در کانال ماهی» بوده است.

مدیون یگان‌های پشتیبان بودیم
وی بیشتر موفقیت رزمندگان لشگر 27 محمد رسول‌الله را مدیون حمایت یگان‌های مجاور از آن دانست و ادامه داد: اشاره نکردن به موقعیت جغرافیایی اردوگاه‌ها و مناطق جنگی، تاثیر حضور واحد‌ها در عملیات، پرداخت اندک به شهادت فرماندهان رده‌بالا و نداشتن تصایر مرتبط با عملیات کربلای 5 در پایان، از ضعف‌های «نبرد در کانال ماهی» است.

امیر رزاق‌زاده از نویسندگان مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، نیز در این برنامه گفت: تجارب خون‌بار و گرانبهای هشت سال باید به نسل‌های دیگر منتقل شود. در سال‌های دور، سیاوش و پس از اسلام، امام حسین (ع) را به عنوان نماد آزادگی و پاکی بودند. نمی‌توان جامعه را بدون قهرمان و اسطوره هدایت کرد و این ادبیات است که ما را با گذشتگان خود پیوند می‌دهد.

وی ادامه داد: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، مدت‌هاست که آثار پژهشی را با ادبیات گره زده و «نبرد در کانال ماهی» یکی از این آثار است. کتاب‌های کورونولوژی (گاه‌نگاری) مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس بسیار تخصصی است و برای ارتباط گرفتن با تمامی اقشار جامعه باید به زبان ادبیات روی آورد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها