سه‌شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۴
خرید کتاب و کتابخوانی باید وارد سبک زندگی شود / معضلات ملی و بین‌المللی را باید از طریق خواندن و نوشتن کتاب حل کنیم

حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور در آیین افتتاحیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان این‌که کتاب راه دیپلماسی فرهنگی با ملت‌ها و دولت ها است، گفت: باید تدابیری اندیشید تا خرید کتاب و کتابخوانی وارد سبک زندگی مردم شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران صبح امروز (سه‌شنبه 15 اردیبهشت‌ماه) با حضور حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، رئیس نمایشگاه، جمعی از مدیران وزارت ارشاد و برخی مسئولان کشور عمان در ضلع جنوبی مصلای امام خمینی (ره) افتتاح شد.
 
رئیس جمهور در این مراسم، اظهار کرد: اگر بگوییم اُنس ما با کتاب، افتخار ما به کتاب، هدایت ما از کتاب، فرهنگ و ادب و شعر ما از کتاب و بخش بزرگی از دیپلماسی فرهنگی ما به عهده کتاب است، سخن گزافی نگفته‌ایم. ما دارای آیین و دینی هستیم که معجزه پیامبرش کتاب و میراث امامش نیز کتاب است؛ آن قرآن مجید و این نهج‌البلاغه.
 
وی ادامه داد: اگر بگوییم افتخارات سرزمین و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی ما در شاهکاری چون شاهنامه و در تحفه‌ای چون بوستان و گلستان و در اثری معنوی چون مثنوی معنوی و در یک اثر گرانبهایی چون دیوان حافظ جمع شده است، سخن گزافی به زبان نیاورده‌ایم.
 
رئیس جمهور توضیح داد: این واقعیتی است که ما با کتاب با دنیا حرف می‌زنیم و تمدن ما از طریق کتاب به جهانیان معرفی می‌شود؛ مگر نه این است که «قانون» ابن‌سینای ما در همه دانشگاه‌های بزرگ و کتابخانه‌های شرق و غرب، زیبایی کتابخانه‌های جهانیان و محل مراجعه اندیشمندان و دانشمندان بوده است.
 
حجت‌الاسلام روحانی با بیان این‌که منطق ما با کتاب است، گفت: زبان گویای اسلام، کتاب است نه شمشیر. واقعیت اسلام برای جهانیان با کتاب، قرآن، آیات و کلمات پیامبر(ص) و صحابه بزرگوار و امامان تبیین شده است و هنوز قرن دوم هجری بود که صدها کتاب در تفسیر قرآن و تدوین احادیث و بیان فقه اسلامی نشر پیدا کرد. بنابراین، مفخر و پشتوانه ما و راه توسعه کشور ما، کتاب است.
 
وی توضیح داد: بعضی‌ها فکر می‌کنند در جدال میان کتاب کاغذی و دنیای دیجیتال، این کتاب کاغذی است که روز به روز مغلوب‌تر می‌شود و به‌تدریج جای کتاب، موبایل هوشمند و تبلت‌ها جایگزین می‌شود؛ گرچه ممکن است شکل کتاب در جامعه به صور گوناگون نشر پیدا کند اما هیچ چیز نمی‌تواند جای کتاب کاغذی را بگیرد. کتاب کاغذی همیشه ماندنی است.
 
رئیس جمهور در ادامه سخنانش، گفت: اما ما هم در قبال کتاب وظایفی داریم؛ کتاب مجموعه‌ای است که حاصل زحمات مؤلف، مترجم، ویراستار، مصحح، حروفچین، چاپخانه‌دار، موزع و ناشر است تا این‌که کتاب به اهلش برسد؛ برای تحقق این مهم، دولت در زمینه سخت‌افزاری احساس وظیفه می‌کند و ما باید در زمینه نرم‌افزاری کار را سهل و سهل‌تر کنیم تا فضا امن و آزاد باشد.
 
حجت‌الاسلام روحانی ادامه داد: البته باید اصولی همچون احترام به فرهنگ دینی و چهارچوب امنیت ملی و توجه به هویت اسلامی، دینی و ملی مورد توجه همگان باشد؛ نمی‌توان آن‌چنان دروازه‌ها را باز کرد تا هر خرافه‌ای به‌نام کتاب در اختیار دیگران قرار بگیرد یا هر سخن افراطی به‌نام کتاب یا به‌نام انقلاب در اختیاز نوجوانان و جوانان قرار بگیرد و نمی‌توان هم آن‌چنان سخت‌گیرانه و سوگرایانه عمل کرد که برای مؤلف و ناشر هر روز زحمت و ورود به کوچه‌های پر پیچ و خم باشد.
 
وی ضمن تأکید بر این نکته که اصول نشر باید مطابق با ارزش‌های اسلامی ـ ایرانی، کوتاه، دقیق باشد نه طولانی و سلیقه‌ای، گفت: کتاب برای بیان واقعیت‌‌ها و تاریخ گذشته، رفع نیازمندی‌های امروز، بیان مهارت‌آموزی و برای رسیدن به قله‌های دانش است. کتاب برای آن است که جامعه بتواند با بهترین ابزار علمی، مشکلات جامعه را به راحت‌ترین نحو حل کند.
 
رئیس جمهور توضیح داد: خوشبختانه نمایشگاه کتاب تهران هر سال پر رونق‌تر از گذشته برگزار می‌شود؛ حضور بیش از 300 هزار عنوان کتاب داخلی و بیش از 160 هزار عنوان کتاب خارجی و همچنین حضور هزاران ناشر داخلی و خارجی در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران برای ما بسی افتخار و ارزشمند است.
 
حجت‌الاسلام روحانی ادامه داد: بازدید بیش از 3 میلیون نفر از نمایشگاه کتاب تهران سال گذشته، جای بسیار خوشبختی است. اما باید به همین نسبت، کتابفروشی‌ها و کتابخانه‌های عمومی نیز در استان‌های سراسر کشور افزایش یابند؛ اگر چنین نشود پیداست که هنوز میان جامعه و کتاب آشتی کامل صورت نگرفته است.
 
وی افزود: هم دولت و جامعه و هم نوجوانان و جوانان موظفند کتاب را رواج دهند. راهی وجود ندارد مگر این که خریدن کتاب و کتابخوانی وارد سبک زندگی شود. این‌که فکر کنیم کتاب گران یا ارزان است و باید کتاب مجانی شود، صحیح نیست چرا که تجربه ثابت کرده است هرگاه کتاب به صورت رایگان در دسترس قرار بگیرد، ورق زده می‌شود اما خوانده نمی‌شود. بنابراین باید برای کتاب، پول داد تا صفحه به صفحه آن را خواند.
 
رئیس جمهور با بیان این‌که آثار کتاب را باید در جامعه و اخلاق اجتماعی، در رقابت‌های سالم و احیاناً در رقابت‌های ناسالم احزاب و گروه‌های مختلف مشاهده کرد، اظهار کرد: کتاب خوب و بد این نیست که به نفع من یا به ضرر من است بلکه کتابی خوب است که با استدلال و ادب همراه باشد ولو این‌که به نفع من نباشد؛ کتابی که با بی ادبی همراه است ولو این‌که به ظاهر با شعار زیبا و به ظاهر مدافع حق باشد، ارزش کتاب را صفر، تنزل می‌دهد.
 
حجت‌الاسلام روحانی بیان کرد: ما باید کاری کنیم تا فضا را برای نویسندگان آماده‌تر کنیم. باید کاری کنیم تا کتاب راحت‌تر در دسترس باشد؛ چرا در مترو، اتوبوس واحد، قطار بین شهری، هواپیما و ... کمتر دیده می شود که کسی کتاب بخواند؟! باید به کتاب ایمان بیاوریم. باید معتقد شویم که کتاب باید وارد زندگی ما شود.
 
وی افزود: تا زمانی که سایت‌ها و رسانه ملی و ... همان اندازه که برای ورزش و رئیس حزب و جناج خاصی ارزش قائل اند، برای کتاب و مؤلف نیز ارزش قائل نشوند، نمی‌توان در زمینه فرهنگ و علم رشد کرد.
 
رئیس جمهور توضیح داد: امروز در داخل کشور معضلات فراوانی داریم که راه‌حل  بخشی از آنها را باید در کتاب ببینیم. کتاب هم راه دیپلماسی فرهنگی با ملت‌ها و دولت ها است و هم معضلات ملی و بین‌المللی را باید از طریق خواندن و نوشتن کتاب حل و فصل کرد.
 
حجت‌الاسلام روحانی تأکید کرد: مؤلفان و ناشران آگاه باشند که حل درد جامعه امروز جز اعتدال و اخلاق و ادب در جامعه نیست. تا روزی که خشونت و افراطی‌گری در جامعه است، دیگران بر این اسب سوار می‌شوند و این همه معضل برای کشورمان به وجود می‌آورند. امروز همه ما این رسالت بزرگ بر دوشمان است که فرهنگ و ادب را رواج دهیم و نوجوانان و جوانان را به کتابخوانی تشویق کنیم.
 
وی در پایان سخنان خود، گفت: بارها گفته‌ام و دوباره می‌گویم که تا زمانی که زنگ کتابخوانی در مدارس احیاء نشود و نوجوانان و جوانان در مدارس با کتاب صمیمی نشوند، معضل کمبود کتابخوانی حل نمی‌شود؛ باید رواج کتابخوانی را از مدارس و کتابخانه‌های مساجد آغاز کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها