یکشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۰
فقر و عقب‌ماندگی کشورهای نیمه‌مستعمره حاصل چیست؟/ جک بارنز پاسخ می‌دهد

جک بارنز، نویسنده کتاب «دو جهان در شب: میراث امپریالیسم و راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی» شواهدی ارائه می‌دهد حاکی از آنکه فقر و عقب‌ماندگی کشورهای نیمه‌مستعمره حاصل عملکرد سرمایه‌داری جهانی و نتیجه سلطه امپریالیسم است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «دو جهان در شب» با عنوان فرعی میراث امپریالیسم و راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی نوشته جک بارنز با ترجمه ناصر یکتا از سوی انتشارات طلایه پُرسو منتشر شده است.

در بخشی از سخن ناشر در این کتاب می‌خوانیم: «نقشه ترکیبی جهان در شب، که در پشت و روی جلد این کتاب آمده است، نابرابری حاکم بر جهان را، که در این کتاب تشریح شده،‌ در یک نگاه به تصویر می‌کشد. در این نقشه، قاره‌ها و کشورهایی را می‌بینیم که تاریک هستند و همزمان تشعشع آمریکا، ژاپن و اروپا را. (این عکس ترکیبی است از چندین عکس که همه در شب گرفته شده تا اختلاف زمان حذف شود و همه کشورها در شب به تصویر کشیده شوند.)

در شرایط کنونی که بحران تولید و تجارت دارد هرچه بیشتر بر جهان سایه می‌افکند و شکاف‌های برشمرده عمیق‌تر می‌شود، انتشار و توزیع این کتاب بالاخص ضرورت بیشتری پیدا کرده است.»

جک بارنز، نویسنده کتاب، شواهدی ارائه می‌دهد حاکی از آنکه فقر و عقب‌ماندگی کشورهای نیمه‌مستعمره حاصل عملکرد سرمایه‌داری جهانی و نتیجه سلطه امپریالیسم است. باید موانعی که امپریالیسم بر سر راه این کشورها ایجاد کرده برداشته شود تا بشریت زحمتکش بتواند منابع طبیعی و فن‌آوری را به گونه‌ای به‌کار گیرد که در خدمت پرکردن شکاف‌های موجود بین کشورهای پیشرفته صنعتی و کشورهای عقب افتاده باشد.

نویسنده تاکید می‌کند هر انسانی که مدعی نوع‌دوستی است و هر سازمان سیاسی مترقی‌ در وهله اول باید دید سیاسی خود را متوجه جهان کند و می‌نویسد: «بیش از یک سوم جمعیت جهان هیچ‌گونه دسترسی به انرژی مدرن ندارند و تاکید می‌کند شکاف موجود و واقعیت تاسف‌باری را که بر شرایط زندگی زحمتکشان در سراسر جهان حاکم است، می‌توان با بیان این واقعیت برجسته کرد که کشورهای امپریالیستی، با 14 درصد جمعیت جهان، تقریباً‌ 60 درصد برق جهان را مصرف می‌کنند. ایالات متحده به تنهایی، با 5 درصد جمعیت جهانی، بیش از 25 درصد برق جهان را مصرف می‌کند.»

آمار و ارقامی از این نوع، که نویسنده ارائه می‌دهد،‌ به عموم خوانندگان و نیز به محققان امکان می‌دهد که خودشان درباره این مسائل قضاوت و مستقلاً نتیجه‌گیری کنند. این کتاب تاکنون به زبان‌های اسپانیایی، فرانسوی، سوئدی و یونانی ترجمه شده است.
 
در بخشی از پیشگفتاری که در این کتاب آمده می‌خوانیم: «نویسنده معتقد است که برق‌رسانی ابتدایی‌ترین پیش‌شرط رشد و توسعه صنعت و فرهنگ است و تأکید می‌کند که «مونیست‌ها مبارزه می‌کنند تا بهره‌مندی از آن را به همه‌ـ همةـ شش میلیارد نفر جمعیت جهان تعمیم دهند. این مبارزه یک مثال بارزی است از اینکه جهان سرآغاز سیاست‌های پرولتری، سیاست ما،‌ است.»

«دو جهان در شب: میراث امپریالیسم و راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی»، عنوان سخنرانی افتتاحیه همایش بین‌المللی سوسیالیستی در 14 الی 17 ژوئن 2001 بود که در شهر اُبرلین در ایالت اوهایو برگزار شد. بارنز، دبیر سراسری حزب کارگران سوسیالیست در ایالات متحده،‌ این سخنرانی را برای آغاز بحث ایراد کرد. در این همایش 400 نفر شرکت کردند،‌ از جمله اعضا، حامیان و دوستان حزب کارگران سوسیالیست ایالات متحده و انجمن‌های کمونیست از کشورهای استرالیا،‌ کانادا، ایسلند، زلاند نو،‌ سوئد و انگلستان و همچنین ده‌ها نفر از جوانان سوسیالیست و سایر کارگران، کشاورزان و جوانان از آمریکای شمالی و سایر نقاط جهان. سال بعد، 2002،‌ این مقاله را که برای انتشار ویرایش شده بود، نمایندگان حاضر در کنگره سراسری حزب کارگران سوسیالیست بررسی و درباره‌اش بحث و جدل و سپس آن را تصویب کردند. این سخنرانی متعاقباً در سال 2005 در شماره 13 مجله مارکسیستی نیواینترنشنال منتشر شد.

کتاب «دو جهان در شب» با عنوان فرعی میراث امپریالیسم و راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی نوشته جک بارنز با ترجمه ناصر یکتا و شمارگان هزار نسخه در 151 صفحه به بهای 9 هزار تومان از سوی انتشارات طلایه پُرسو منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها