یکشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۶
ریالی بابت چاپ الکترونیک کتابم از ناشر نگرفتم/ شرکت «فیدیبو» بدون اطلاع من هفت ماه بعد از فسخ قرار داد کتابم را می‌فروخت

ابوتراب خسروی در گفت‌وگویی که 31 فروردین ماه سال جاری با خبرگزاری کتاب ایران انجام داد درباره دو کتاب خود یعنی «ملکان عذاب» که سال گذشته برنده جایزه جلال آل‌احمد شد و همچنین کتاب اسفار کاتبان گفت: قراردادم را با نشر ثالث فسخ کردم و البته مشکلاتی نیز برای فسخ قرارداد داشتم اما در نهایت با جیب خالی حاضر شدم همه نسخه‌های کتابم را از ناشر بخرم چون ناشرم می‌گفت که کتاب‌هایت فروش نرفته و در انبار باقی مانده است.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- در گفت‌وگوی ابوتراب خسروی با ایبنا آمده است: وقتی ناشر دید که من برای خرید کتاب مصمم هستم ناچار شد قرارداد فسخ کتاب را بنویسد. ما که در زمینه نشر و چاپ کتاب‌هایمان این‌قدر تجربه داریم چنین بلاهایی سر کتابمان می‌آید پس خدا به داد جوان‌های کم سن و سال برسد.
 
نویسنده کتاب «دیوان سومنات» افزود: برخی ناشران از حسن نیت و کم اطلاعی ما نویسندگان سو استفاده می‌کنند و چه بسا زیرجلکی و بدون قانون کتاب‌های نویسندگان را تجدید چاپ می‌کنند و پولی به مؤلفانش نمی‌پردازند.
 
این برنده جایزه جلال آل‌احمد اضافه کرد: قبل از عید ناشر ارقامی نجومی به من می‌داد و می‌گفت کتابم فروش نرفته در حالی که یک نسخه از همان چاپ باقی نمانده بود از این‌رو شک کردم که ناشر کتابم را به شکل غیرقانونی چاپ می‌کند.
 
خسروی یادآور شد: کتاب «ملکان عذاب» نیز که بارها چاپ شده امسال چاپ دومش راهی نمایشگاه کتاب می‌شود. این کتاب هم حتی وقتی برنده شد از سوی ناشر بدون اطلاع من به چاپ‌های دوم و سوم رسید.
 
جوابیه نشر ثالث
پس از این گفت‌وگو  نشر ثالث در واکنش به سخنان ابوتراب خسروی سخنان ایشان را کذب دانست و جوابیه‌ای را برای خبرگزاری کتاب ایران ارسال کرد. در مطلبی که به امضای روابط عمومی این نشر به دفتر این خبرگزاری ارسال شده آمده است:
 
نشر ثالث در رابطه با کتاب‌های این نویسنده مطابق با قراردادهای فی‌مابین عمل کرده است و حتی خارج از عرف معمول مدت‌ها پیش از انتشار و کسب مجوز کتاب‌های ایشان با مراجعه ایشان و طرح مشکلات شخصی و خانوادگی و تقاضای کمک مالی از نشر ثالث مبلغی را به این نویسنده پرداخت که با حق التألیف همه چاپ‌های کتاب ایشان در این نشر حتی نیمی از آن تسویه نشد.
 
ضمن این‌که خارج از قرارداد فی‌مابین متأسفانه این نویسنده بدون کسب رضایت از ناشر همزمان کتاب‌هایش را در اختیار ناشری خارج از کشور نیز قرار دادند.
 
روابط عمومی نشر ثالث تصریح کرده است: همچنین ادعای ایشان درباره عدم اطلاع ایشان در چاپ دوم ملکان عذاب و نیز به چاپ سوم رسیدن این کتاب در نشر ثالث دروغ محض و به سادگی قابل اثبات است.
 
این روابط عمومی در پایان افزوده است: به رغم آن‌که نشر ثالث به مطرح شدن موضوع در رسانه‌ها و مجامع قضایی علاقه‌ای ندارد در صورتی که آقای ابوتراب خسروی بلافاصله نسبت به تکذیب و تصحیح گفته‌هایشان اقدام ننمایند در مجامع قانونی از ایشان شکایت خواهند کرد.
 
متن پاسخ ابوتراب خسروی به اطلاعیه نشر ثالث و بی‌اخلاقی‌های یک ناشر محترم
در پی این پرسش و پاسخ ابوتراب خسروی نامه‌ای را به نشر ثالث نوشت که متن این نامه در اختیار خبرگزاری کتاب قرار گرفته است. در این نامه آمده است:
 
«در پاسخ به نشر محترم ثالث، محترماً عرض می‌کنم بدیهی است که اینجانب قراردادهای چاپ و انتشار کتاب‌هایم با آن نشر را در حضور جنابان کیاییان و ابراهیم کریمی فسخ کرده و کلیه موجودیِ کتاب‌ها و فیلم و زینگ و الباقیِ ملزومات انتشار کتاب‌ها را با چک‌های مدت‌دار پرداخت کرده‌ام و تسویه‌حساب شد. علت هم گزارش‌های غیر‌قابل‌درکی بود که از موجودیِ و فروش کتاب‌ها در انبار از طرف نشر می‌رسید. قطعاً عدمِ تمرکزِ کارکنانِ نشر ثالث در لفظ و کتابتِ ارقام باعث این اشتباهاتِ سهو بوده است. زیرا که اینجانب ناشر را عنصری فرهنگی می‌دانم و حتی چنانکه ناشرِ محترم مشغله تجارت هم داشته باشد همچنان اعتقاد دارم محال است هدفِ عنصری فرهنگی، خدای نکرده، خلافکاری بوده باشد.
 
همچنین تا کنون دریافت پول از ناشر و داشتن حساب با ناشری که کار نویسنده‌ای را منتشر می‌کند، امری طبیعی محسوب می‌شود؛ یحتمل شاید ناشر پرداخت حق‌التالیف را به نویسنده بخشش تلقی می‌کنند. برای توجیه ناشر باید عرض کنم علاوه بر کتابفروش، موزع، حمال، ویراستار، تایپیست، طراح جلد و صحاف و غیره که حق‌الزحمه خود را می‌گیرند و نوشِ جانشان باشد، نویسنده هم حقی دارد و باید به او نیز حق‌التالیف پرداخت. به هر نویسنده‌ای نمی‌شود حق‌التالیف را پرداخت نکرد.
 
دیگر آن‌که ناشر معظمی مثل ثالث باید این امر بدیهی را بداند که صاحبانِ آثار فرهنگی مثل فیلم و کتاب و موسیقی می توانند برای انتشار آثارشان در هر کشوری قرارداد مجزا با کمپانی‌های مختلف داشته باشند. بنابراین انتشار کتاب اینجانب در فرانسه امری خلاف قانون نبوده است.
 
حال آن‌که انتشار کتاب‌های من بصورت الکترونیک در شرکت «فیدیبو» بدون اطلاع من بوده است و نشر محترم ثالث که با فیدیبو قرارداد بسته ریالی بابت فروش الکترونیک کتاب‌ها به من پرداخت نکرده و عجیب آنکه تا 25 فروردین امسال یعنی هفت‌ماه بعد از فسخ قراردادهای فی‌مابین، نشر ثالث همچنان بدون اطلاع اینجانب نسخه الکترونیک آنها را از طریق فیدیبو به فروش می‌رسانده است. قطعاً این تخلف نشر ثالث امری سهو ناشی از عدم‌ تمرکز مسوولین نشر بوده است.
 
و نهایت آنکه کتاب‌های اینجانب اغلب جوایز کتاب‌های سال را در ایران گرفته است و از جوایز خارجی هم بی‌نصیب نبوده و به اعتبار خبرهای منتشرشده درنشریات معتبر به مجرد انتشار تا ماه‌ها بعد این کتاب‌ها جزء پرفروش‌ها اعلام شده است؛ مقصود آن‌که کتاب‌هایی نبوده‌اند که به قول اطلاعیه نشر ثالث در انبار جا خوش کنند. با توجه به توافق فسخ قرارداد و نیز تسویه مابین اینجانب و نشر محترم ثالث، قبل از اینکه مدعی باشند، این رقم را نیز محاسبه کنند تا حقوق نویسنده‌ای را بطور کامل پرداخت کرده باشند. و آنگاه اگر می خواهند تصور کنند بخشش کرده‌اند، اشکالی ندارد. تصور نیکوکاری آغاز، یا بزعم دوستان، ادامة نیکوکاریست.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها