سه‌شنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۶
نشست «گنجینه آشنا؛ حماسه نظامی» برگزار شد

اولين نشست از مجموعه نشست هاي گنجينه آشنا با سخنراني دكتر الهي قمشه اي در سالن قلم مركز همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، استاد الهي قمشه اي در ابتداي سخنان خود گفت: هدف از نشست هاي گنجينه آشنا اين است كه در هر ماه با يكي از بزرگان آشنا شويم و به آنها بپردازيم كه اولين نشست از گنجينه را به نظامي اختصاص داديم . خيلي خوب است كه انسان زيبايي ها و خوبي ها را ستايش كند. اما اگر اين ستايش را براي اين كرد كه به يك چيز حقير برسد آنوقت اين ستايش مانع بين انسان و حق مي شود و اين نشانه دلبستگي به اين دنياست.

وي سپس به بيان جايگاه نظامي در ادبيات ايران اشاره كرد و گفت: نظامي با ديوان اشعارش ما را دعوت مي كند به آنچه در عالم مورد آسايش است. با خواندن اشعار نظامي به لذات متعالي دست مي يابيم كه پاياني ندارد.

الهي قمشه اي در بخش ديگري از صحبت هايش با اشاره به شتاب زندگي در جهان امروز گفت: امروز روزگار خواندن كتاب هاي بزرگ و حجيم گذشته است و بايد بتوانيم بعضي از كتاب ها را تلخيص كنيم. برخي از دوستان با تلخيص آثار نظامي مخالفت كردند اما كم كم بايد زمينه را فراهم كرد تا به اين مهم دست يافت.

وي ضمن خواندن ابياتي از مخزن الاسرار ادامه داد: گم كردن خويشتن، رسيدن به همان مستي و بي خبري نزد عارفان است و هوشياري حجابي است بر حقيقت ذات ما. مخزن الاسرار يك كتاب عرفاني است و شكوه انسان را به كمال رسانده است.

او در بخش ديگري از صحبت هايش با اشاره به ستايش هاي نظامي از خداوند افزود: هيچ كس به اين شيوه چنين نيايش هاي بلندي را به كار نبرده است.
وقتي او آغاز ديوانش را اينگونه آغاز مي كند؛ اي نام تو بهترين سر آغاز بي نام تو نامه كي كنم باز يك موسيقي در آن است. موسيقي در ذات آدمي است و نظامي آن را در رگهاي ما به جنبش در آورده است. در دوره هاي اخير به زيبايي هاي نهفته در اين اثر كمتر پرداخته شده چون سخت تر است. از جامي شاعر بزرگ نقل شده كه من 500 بيت از اين اثر را نفهميدم. مرحوم وحيد دستجردي حدودا 400 بيت از آن را گره گشايي كرده و حالا نوبت شماست كه اين مستوران را از پس پرده بيرون بكشيد.

الهي قمشه اي در پايان سخنانش گفت: نظامي طوري شعر مي سرايد كه هر كسي با آن ارتباط برقرار مي كند و احساس مي كند در سرودن آن سهيم است. بيائيم هفت اثر نظامي را به هفت روز هفته تبديل كنيم.

قمشه ای در پايان این نشست به خواندن ابياتي از نظامي و تفسیر آن پرداخت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها