حجتالسلام امرودی: داستانهای کوتاه پایداری غوغا میکنند/ چرا هنوز موج موثری از ادبیات پایداری ایجاد نشده؟
حجتالاسلام والمسلمین امروی،معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در آیین پایانی پنجمین دوره جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری گفت: داستانهای کوتاه پایداری میتواند در جامعه غوغا و موج ایجاد کند.
ذخیره 3500 داستان کوتاه کوتاه پایداری
در ابتدای این مراسم حاجیآبادی، برگزار کننده پنجمین دوره جشنواره گفت: شمار زیادی از برگزیدگان این دوره جشنواره شهرستانی بودند. این جشنواره سال 1389 به مناسبت سیامین سالگرد وقوع جنگ تحمیلی آغاز به کار کرد تا بتوانیم جنگ را از زبان مردم هم بشنویم. استقبال خیلی خوبی از این جشنواره شد. از این میان، سههزار و 500 داستان کوتاه کوتاه (فلش فیکشن) در اختیار داریم که میتوانیم در اختیار مجموعههای مختلف قرار دهیم.
وی افزود: البته برگزیدهای از داستانهای هر یک از دورههای گذشته در قالب کتابی جداگانه منتشر شده است و در اختیار علاقهمندان قرار دارد. داستانهای این دوره هم در قالب کتاب تدوین و منتشر خواهد شد.
مدیر انتشارات هزاره ققنوس با اشاره به آموزش داستاننویسی از طریق پیامک به داستاننویسان جشنواره، اظهار کرد: از انتشارات سفیر اردهال و هنر پارینه و شهرداری تهران که همواره حامی این جشنواره بودهاند سپاسگزارم.
جملهای کوتاه که شهیدپرور بود
حجتالاسلام والمسلمین میثم امرودی، در این برنامه پس از خواندن یکی از داستانهای کوتاه ارسال شده به جشنواره گفت: نباید در جشنوارههای اینچنینی به کمیت توجه کرد. اگر در آیین پایانی جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری حتی دو نفر هم حضور داشتند، حتما شرکت میکردم.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران درباره نوع تاثیرگذاری جملهها بر افکار مردم توضیح داد: خداوند نخست به سخن خوب توجه دارد و سپس به عمل صالح. گاهی جملهها صحبت میکنیم اما تاثیری نمیبینیم و گاهی یک جمله کوتاه بسیار موثر واقع میشود.
وی با اشاره به فعالیت «کتابخانه تخصصی ایثار و شهادت» در بنیاد شهید و امور ایثارگران، گفت: در این کتابخانه 10هزار عنوان کتاب درباره شهید و شهادت وجود دارد. از شما سوال میکنم؛ چه تعداد از شهیدان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از این نوع کتابها خواندند و شهید شدند؟ بسیاری از این کتابها پس از شهادت آنها نوشته شده است. «مگر خون من رنگینتر از خون علی اکبر است؟» این جملهای بود که مادران شهید با شهادت فرزندانشان به زبان میآوردند. این بود که با به شهادت رسیدن هر شهید، عده بیشتری از آن کوچه به جبههها میشتافتند. این جمله کوتاه شهیدپرور بود.
حجتالاسلام والمسلمین امرودی ادامه داد: گاهی یک آیه تاثیر کاملا متفاوتی میگذارد. فردی از پیامبر خواست که معجزه خود را که قرآن بود، معرفی کنند. پیامبر معلمی را برای آموزش قرآن نزد آن فرد فرستادند اما آن معلم زود بازگشت و گفت: او فردی بیحوصله بود. پیامبر پرسیدند که کدام آیه از قرآن را برایش قرائت کردی؟ گفت: «فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ» پیامبر فرمودند: او رفت اما فقیه رفت. گاهی یک قصه، یک فیلم، یک داستان قرنها تاثیر میگذارد.
وی با بیان این که مفهومی به نام «جنگ» در فرهنگ شیعه نداریم، به تفاوت میان جهاد ابتدایی و جهاد تدافعی پرداخت و افزود: ما تنها دفاع میکنیم. ما جنگ هشت ساله نداشتیم. دفاع مقدس هشت ساله داشتیم. من معتقد نیستم که زمان به سرعت سپری میشود. بلکه معتقدم این ماییم که به سرعت میگذریم. در این فرصت محدود داستانهای کوتاه مبتنی بر یک فرهنگ هشت ساله می تواند غوغا کند و اثرگذار باشد.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران گفت: من هنوز هم به حاجیآبادی گلهمندم که چرا نباید پس از پنج سال موج موثری از ادبیات پایداری ایجاد شده باشد؟ این امکان می تواند با همکاری مشترک صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، شهرداری تهران و سایر نهادها فراهم شود. این جملهها و داستانهای کوتاهی که میتواند در عمق وجود ما نفوذ کنند، باید منتشر شوند و جامعه را معطر کنند. داستان کوتاه کوتاه پایداری، یعنی جاودانه کردن خاطرات. وی با خواندن داستان دیگری از مجموعه منتشر شده داستانهای کوتاه کوتاه پایداری به سخنان خود پایان داد.
«دفاع مقدس» دروازهای برای جهانی شدن ادبیات ایران
یاسر سماوات، از داوران پنجمین دوره جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری هم در این آیین گفت: از دور نخست این جشنواره به عنوان داستاننویس و در دوره اخیر به عنوان داور حضور داشتم. معتقدم که اتفاقات خوشی در داستانهای پایداری و مقاومت در حال وقوع است.
وی افزود: سال گذشته که به عنوان برگزیده جشنواره معرفی شدم، در مصاحبه با ایبنا گفتم که «دفاع مقدس» دروازهای برای جهانی شدن ادبیات ایران است. یقین دارم تا 10 سال بعد رمانها و مجموعه داستانهایی نوشته میشود که میتواند سطح ادبیات ایران را در دنیا ارتقا دهد. هشت سال دفاع مقدس زمینههای داستانی فراوانی دارد که نویسندگان جوان ما هم از آن غافل نیستند.
برگزیده دوره چهارم جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری سپس در بخشهایی از بیانیه پایانی چنین خواند: قدرت فراگیر پیامک در دریافت آثار، از محاسن بهرهگیری از این روش بود. در مرحله نخست داوری، پس از بررسی 600 اثر رسیده، 88 اثر به مرحله دوم داوری راه یافت و از این میان 10 اثر به عنوان منتخب اعلام شد. داستانهای برگزیده نیز از همین میان انتخاب شدند.
در پایان این مراسم، داستاننویسان برگزیده پنجمین دوره جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری معرفی و با لوح تقدیر و اهدای جوایزی از آنان قدردانی شد.
نظر شما