نگاهی به وضعیت کتابخانههای تخصصی دانشگاهی/ 8
رئیس کتابخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان: کتابخانهها در ارتقاء رتبه جهانی دانشگاهی مؤثرند
حسن میش مست، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه مرکزی دانشگاه سیستان و بلوچستان، با ارائه تعریفی از کتابخانه دانشگاهی گفت: عملکرد کتابخانهها در ارتقاء رتبه جهانی دانشگاهها مؤثرند.
وی افزود: کتابخانه باید در حوزه تحقیق و توسعه علوم، به ویژه در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد، منابع مورد استفاده را تأمین و ارائه کند.
میش مست، در ادامه با اشاره به لزوم توجه کتابخانههای دانشگاهی به منابع الکترونیکی گفت: در دهههای اخیر تأمین منابع الکترونیکی بخشی از دغدغه کتابخانهها بوده است. کتابخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان در این بخش با توجه به زیرساختهای مناسب، توانسته در حوزه منابع لاتین همزمان با انتشار نسخه چاپی، نسخه الکترونیکی را نیز ارائه کند.
وی درباره مشکل اصلی در ارائه نسخه الکترونیکی منابع لاتین اظهار کرد: در تهیه منابع لاتین، از دو روش ارتباط مستقیم با ناشران خارجی و شرکتهای ایرانی اقدام میکنیم. مقالات علمی نیز از همین روش تهیه و در اختیار دانشجویان و اعضای هیأت علمی قرار میگیرد.
عضو هیأت علمی گروه ریاضی دانشگاه سیستان و بلوچستان با اشاره به ارتباط این کتابخانه با کتابخانه سایر دانشگاههای دنیا ادامه داد: کتابخانه ملی بریتانیا، یکی از در دسترسترین و جامعترین کتابخانههای دنیاست. بسیاری از درخواستهای دانشگاه از طریق ارتباط با این کتابخانه تأمین میشد، اما بعد از اعمال تحریمها و ایجاد مشکلاتی در انتقال وجه، با محدودیت در تأمین منابع مواجه شدیم. عملاً این دسترسی با وجود نیاز شدیدی که وجود دارد، قطع شده است.
میش مست افزود: برای جبران کمبودها با چند شرکت واسطهای ارتباط برقرار کردیم که البته در چند ماه گذشته نتوانستیم به منابع موردنظر دسترسی پیدا کنیم.
وی درباره امکانات بینالمللی برای تأمین منابع کتابخانهای نیز اظهار کرد: پیش از اعمال تحریمها، از سوی یونسکو، کوپنهای اعتباری برای تأمین منابع علمی توزیع میشد که متأسفانه قطع شده است.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه مرکزی دانشگاه سیستان و بلوچستان در ادامه گفت: کتابخانه دانشگاه سیستان و بلوچستان در طرح «غدیر» عضویت دارد، اما برای عضویت در طرح «امین» مشغول پیگیری هستیم.
میش مست درباره نقش عملکرد کتابخانههای دانشگاهی در اتقاء رتبه علمی دانشگاهها ادامه داد: بهطور قطع، عملکرد دانشگاهها در تأمین منابع بهروز برای پژوهشگران خود، در ارتقاء رتبه علمی در سطح داخلی و بینالمللی مؤثر است. اما باید توجه داشت ارتقاء جایگاه علمی دانشگاهها به زیرساختهای فیزیکی و دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی بستگی دارد.
وی عنوان کرد: دانشگاه سیستان و بلوچستان، به دلیل قرار گرفتن در منطقه محروم جغرافیایی، کمبود در برخی حوزهها، مانند تأمین آب و نبود ارتباط با صنعت، اعتبار ناچیزی را جذب میکند. زیرساختهای انسانی، یکی دیگر از عوامل مؤثر در ارتقاء جایگاه علمی دانشگاههاست. قدمت و سابقه علمی دانشگاهها و تعداد اعضای هیأت علمی و میزان پذیرش دانشجو نیز در این فهرست جای میگیرد.
مدرس دانشكده ریاضی دانشگاه سیستان و بلوچستان، با اشاره به برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: با توجه به مشکل تأمین منبع ارزی از سوی برخی دانشگاهها برای خرید کتابهای خارجی در آستانه برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، به نظر میرسد معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری همچنین وزارت بهداشت در ارائه خدماتی مانند بن خرید کتاب دانشجویی نقش مؤثری دارند.
میش مست افزود: در بخش کتابهای فارسی نیز که نیاز بیشتری احساس میشود، معاونت فرهنگی ارشاد با ارائه خدماتی به دانشجویان علاوه بر مخاطبان از ناشران دانشگاهی نیز حمایت کند.
مروری بر پرونده
مدیر کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف، معتقد است که اصلیترین رسالت کتابخانههای تخصصی دانشگاهی، تامین منابع علمی مورد نیاز برای اعضای کتابخانه است و میتوان گفت کتابخانههای تخصصی کشورمان کم و بیش در انجام این وظیفه موفق بودهاند. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر حمید مهدیقلی را اینجـــــا بخوانید.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهراء (س) با اشاره به رسالت اصلی کتابخانههای دانشگاهی گفت: آسانسازی دسترسی به منابع بهروز، از مهمترین رسالتهای کتابخانههای دانشگاهی است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسن کیانی را اینجـــــا بخوانید.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که امروزه کتابخانه خوب، کتابخانهای است که بیشترین دسترسی به منابع گوناگون را داشته باشد و ایجاد کتابخانه دیجیتال این امکان را فراهم کرده است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر سیدمهدی طاهری را اینجــــــا بخوانید.
رئیس کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه شهید بهشتی، ضمن تشریح ویژگیهای کتابخانه تخصصی، درباره تحریمهای غرب علیه کشورمان در حوزه علم گفت: وضع تحریمهای علمی علیه کشورمان از سوی غرب، با اعتقاد آنها به جریان آزاد علمی در تضاد است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر فریدزاده را اینجــــــا بخوانید.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، ضمن تأکید بر تخصیص بودجه از سوی وزارتعلوم برای تآمین منابع کتابخانهای گفت: پیگیر عضویت در طرح «غدیر» هستیم. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر حسین رنگآور را اینجــــــا بخوانید.
رئیس مرکز اطلاعرسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه کتابخانه، گذرگاه اطلاعات دانشگاهی است گفت: جسارت متولیان اداره کتابخانه دانشگاههای مطرح دنیا در بهرهگیری از فناوریهای نوین بسیار بالاست. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر زهره عباسی را اینجــــــا بخوانید.
رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران، با اشاره به سیاستهای مدیریت جدید کتابخانه دانشگاه تهران گفت: ایجاد عدالت فضایی و مدیریت دانش را دنبال میکنیم. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با دکتر علیاصغر پور عزت را اینجـــــــا بخوانید.
نظر شما