«سیدضیا عامل کودتا» شامل گفتوگوهای صدرالدین الهی با سید ضیاالدین طباطبایی، عامل کودتای سوم اسفند 1299 از سوی نشر فردوس منتشر شد. سید ضیا در این کتاب، انتساب کودتای خود به انگلیسیها را یک دروغ تاریخی میداند که از سوی مخالفانش رواج پیدا کرده است.
کتاب چهار بخش کلی دارد. بخش نخست شامل چهار مصاحبه صدرالدین الهی با سیدضیا، به ترتیب با عناوین «آقا راست است که شما انگلیسی هستید؟»، «بوی تند نفت»، «کشاورزی و دامداری آقا» و «گفتوگوی ضبط شده با سید ضیاالدین طباطبایی و دو بخش الحاقی به ترتیب با عناوین «گفتهها و نگفتههایی از سیدضیا» و «چه بسیار از او آموختم» است. الحاقیه دوم، نیز شامل خاطرات و مشاهدات همسر صدرالدین الهی از سیدضیا است. وی در تمامی این مصاحبهها با الهی همراه بود.
بخش دوم کتاب نیز شامل سه مصاحبه درباره سیدضیا است. گفتوگوی صدرالدین الهی با کلنل کاظم خان سیاح، عامل نظامی کودتای سوم اسفند 1299، گفتوگوی الهی با محمد ساعد مراغهای، از رجال سیاسی همدوره با سیدضیا و همچنین گفتوگوی حسن مقدم، نمایشنامهنویس و سفیر وقت ایران در سوئیس با سیدضیا، سه مصاحبه این بخش از کتاب را تشکیل میدهد. گفتوگوی حسن مقدم با سیدضیا در دوران تبعید سیدضیا در اروپا، انجام شده است.
بخش سوم کتاب نیز شامل «تلخیص بیانیه شعائر ملی»، «اعلامیه کافتارادزه» و «نگاهی به زندگی ماژور مسعود خان کیهان» یکی از همراهان سیدضیا در کودتاست. اعلامیه کافتارادزه را سیدضیا در بحبوحه جنجالی که درخواست روسها از دولت وقت ایران برای استخراج نفت شمال، به وجود آورد، نوشته و منتشر کرده بود. بیانیه شعائر ملی را نیز سیدضیا در هنگام نخستوزیری خود نوشته بود.
و در نهایت بخش چهارم کتاب نیز شامل خاطراتی از صدرالدین الهی در راستای چگونگی آشنایی و همچنین انجام مصاحبههای خود با سیدضیاست.
سیدضیا یک چهره مبهم و در عین حال جنجالی در تاریخ معاصر ایران است. سرنوشت او پس از انحلال دومین کابینهاش و تبعید خودخواستهاش به اروپا برای بسیاری از مخاطبان ناشناس مانده بود. در این کتاب از این دوران زندگی سیدضیا و همچنین سالهای کنارهگیریاش از سیاست و اشتغال به کشاورزی، اطلاعات بسیار مفید و جالبی به مخاطبان ارائه شده است.
«سیدضیا عامل کودتا» نوشته صدرالدین الهی با شمارگان هزار نسخه، 392 صفحه و بهای 17 هزار تومان از سوی انتشارات فردوس روانه کتابفروشیها شده است. برای مطالعه فایل pdf نخستین صفحات این کتاب اینجا را کلیک کنید.
درباره سید ضیاالدین طباطبایی
سید ضیاءالدین طباطبایی (درگذشته در شهریور 1348) عامل کودتای اسفند 1299، با همراهی رضا خان میرپنج بود. وی پس از کودتا از سوی احمدشاه قاجار به عنوان نخستوزیر معرفی شد و تا 14 خرداد 1300، دو بار کابینه تشکیل داد. در خرداد 1300 وی برکنار و به اروپا تبعید شد.
سیدضیا پس از اروپا برای کشاورزی به فلسطین رفت و در سال 1322 دوباره به ایران آمد و در دوره چهاردهم مجلس شورای ملی، نماینده شد. وی در سال 1335، به دستور قوام السلطنه، نخستوزیر وقت ایران مدتی را زندانی شد و پس از آن از سیاست کنارهگیری کرد و در سعادت آباد تهران و همچنین مناطقی از قزوین به کشاورزی مشغول شد.
نظر شما