سه‌شنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۸
کرمانشاه؛ از قلعه پیران ویسه تا کتیبه بیستون

«وهارکوردی» یا «بهار کردی»، نام جشن عید نوروز در بین برخی روستاییان و عشایر استان کرمانشاه است که با در نظر گرفتن تقویم محلی خود، سال را از اول اسفندماه آغاز می‌کنند و با آداب و رسوم خاص خود، مژده رسیدن بهار را جشن می‌گیرند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- استان کرمانشاه، واقع در غرب ایران از تاریخی‌ترین و کهن‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود که آثار و ابنیه‌های بی‌شمار باقی‌مانده از آن، نشان از قدمت و پیشینه کهن این مرزوبوم دارد، منطقه‌ای کم‌نظیر که نام‌آشنای بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است و چشمان مشتاق بسیاری از تاریخ و فرهنگ‌دوستان را به خود می‌گشاید.

آن‌چه که درباره این استان در بیست‌ویکمین شماره از مجموعه کتاب‌های ایرانگردی انتشارات کامل آمده، این است که: «منطقه کرمانشاه از اولین زیستگاه‌های انسان به شمار می‌رفته و از دیرباز یکی از مراکز مهم جمعیتی در زاگرس میانی، و به واسطه همجواری با دولت آشور پیوسته در معرض تهاجم این دولت مقتدر بوده است. در دوره هخامنشیان کرمانشاه یکی از شاهراه‌های حیاتی ایران بود و جاده هگمتانه- بابل از این ناحیه عبور می‌کرد.»

آغاز سال کردی در کرمانشاه

«آغاز سال کردی مانند سایر مناطق ایران روز اول بهار و همزمان با جشن نوروز است؛ ولی در بین روستاییان و عشایر تقویم محلی نیز رواج دارد که در آن، سال از اول اسفندماه آغاز می‌شود و وهارکوردی یا بهار کردی خوانده می‌شود. کلهرها نیز در چهل و پنجمین روز زمستان، آغاز سال خود را به نام وهار کردی جشن می‌گیرند. در این تقویم سال 360 روز است و 5 روز باقی‌مانده سال را پنجه می‌نامند که از چهاردهم فروردین‌ماه شروع می‌شود و در غروب روز هجدهم فروردین‌ماه خاتمه می‌یابد. در این استان جشن ملی نوروز با آداب خاصی همراه است؛ مثلا افرادی به نام غولک‌بنما و آتش‌افروز در خیابان‌ها حرکت می‌کنند و با حرکاتی نمایشی و خنده‌دار، به مردم مژده رسیدن بهار می‌دهند.»



مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی و گردشگری که در سفر به این استان می‌توان از آن دیدن کرد و در این کتاب به طور مفصل به آنها اشاره شده است، قلعه پیران ویسه، بقعه بابایادگار، کتیبه بیستون، تاق بستان، تالاب مشیدان، چهارطاقی، قلعه یزدگرد، کاخ ساسانی قصر شیرین، گوردخمه اسحاق‌وند، گوردخمه سرخ ده، مجسمه هرکول، مسجد عمادالدوله، نیایشگاه آناهیتا، کتیبه گودرز، طاق گرا، گودین تپه، کاروانسراهای عباسی، سراب صحنه، دخمه مادها، شهر باستانی کامبادن، نقش آتوبانی نی، قلعه بزه‌رود، مقبره صخره‌ای کیکاووس، عمارت خسروی، کاخ شاپور، قلعه بیستون و غیره است.

سوغات‌های دیار داریوش اول

«مسافرانی که از کرمانشاه دیدن می‌کنند با غذاهایی محلی پذیرایی می‌شوند که از خُمار آشی، دوینه یا ترخیمه (ترخینه، نخود و کشک)، خورش خلال بادام، پَرشت، جرگ و بز، ذورده، سیب کره، زو و کره و شَلمین برخی از این غذاها هستند، و البته بیشتر غذاهای اهالی کرمانشاه، طعم و عطر خوب خود را از روغن کرمانشاهی به دست می‌آورند. علاوه بر این روغن معروف، شیرینی‌هایی مانند چنگال، نان برنجی، نان شکری، کاک، نان خرمایی و نان روغنی نیز معمولا به عنوان سوغاتی این استان انتخاب و به شهرهای دیگر برده می‌شوند.»

چاپ نخست کتاب «کرمانشاه» نوشته مژگان سبزیان در 22 صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 12 هزار تومان از سوی انتشارات کامل چاپ و منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها